John Margolies meghökkentő képei az amerikai úthálózat különleges épületeiről

2020. november 15. Mai Manó Ház

John Samuel Margolies (1940. május 16. - 2016. május 26.) építészkritikus, fotós és író volt, akit az Egyesült Államokban a népies és újszerű építészet megörökítőjeként ünnepeltek. Sorozata az útszéli látványosságokat mutatta meg, melyeket három fő csoportba oszthatunk: benzinkutak, éttermek és hotelek.
Margolies a hetvenes évek közepétől szenvedélyesen fényképezte ezeket az épületeket, mivel aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezeket a helyeket kiszorítja az egyre növekvő modernista trend. Ezek az épületek nagyban különböztek a városok főutcáin található épületektől. A járókelőket és lassú forgalmat megcélzó kisléptékű formák helyett ezek jól megkülönböztethető mivoltukkal és hatalmas felirataikkal hívták fel a nagy sebességgel haladó fogyasztók figyelmét. Megjelenésük egyfajta vizuális gyorsírásként értelmezhető, amely a fogyasztókat megállásra késztette. Az amerikai építészetnek ez a találékony időszaka az 50-es években ért véget, amikor kiépült az új államközi autópálya-rendszer, amely felülírta a régi autóutakat kiszolgáló egyedi vállalkozásokat.
Margolies 100 000 mérföldes útját a John Simon Guggenheim Alapítvány és a National Endowment for the Arts (Amerikai Állami Nemzeti Művészeti Alap) támogatta. A projekt keretében készült képek egy részét könyvekben publikálta, a többit 2007-től az Amerikai Kongresszusi Könyvtár vásárolta meg, mely a fotográfus halála után 2016-ban megalapította a John Margolies Roadside America Photograph Archívumot, amely 11.710, Margolies által készített színes diát tartalmaz. Ma ezekből a bárki által szabadon felhasználható képekből válogattunk, melyeket 2007-ben hazánkban is láthatott a nagyközönség.

A galériát a képre kattintva lapozhatod át.  

(forrás: publicdomainreview.org; wikipedia.org; epiteszforum.hu

A „BUVÁTI Fotó”-nál dolgozó fényképészek feladata kezdettől fogva az volt, hogy dokumentarista jellegű utcaképeket, voltaképpen építészeti munkafotókat készítsenek Budapesten, felvételeikkel segítséget nyújtsanak az építészeknek a tervezés szakaszában, illetve bemutassák az építkezések fázisait és az elkészült épületeket. Ezekből a képekből ITT találsz egy válogatást. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása