125 éve született Louise Dahl-Wolfe, a divatfotózás ikonikus alakja

2020. november 19. Mai Manó Ház

A 125 évvel ezelőtt, 1895. november 19-én, San Franciscóban született Louise Dahl-Wolfe az egyik leghíresebb női divatfotósként ismert, akinek különleges presztízst adott a Harper's Bazaar-nál töltött munkája 1936-tól 1958-ig, amikor a legendás folyóirat a női magazinok stílusának és tartalmuk drámai változásainak élharcosa volt. Habár általánosan elfogadott, hogy Dahl-Wolfe ügyesen és korán felhasználta a színes fényképeket a divat illusztrálására, munkájának alaposabb vizsgálata sokkal összetettebb fotósról árulkodik. 
A művészi képességek, a művészettörténeti ismeretek és az esztétikai finomítás mesteri kombinációja révén Dahl-Wolfe olyan képeket hozott létre, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak a fotótörténetben betöltött fontos szerepéhez.

Dahl-Wolfe 1914-ben iratkozott be a San Franciscó-i Művészeti Intézetbe, ahol többek között a dizájnt, a kompozíciót, a művészettörténetet és a színelméletet tanulmányozta. 1919-re kizárólag a fotózásra összpontosított. Később a Columbia egyetemre is járt, ahol építészet és design területén képezte magát tovább. Itt ismerkedett meg férjével Meyer Wolfe szobrásszal, akivel 1932-ben visszatértek Tennessee államba. Dahl-Wolfe ott fényképezte a vidéki életet a nagy gazdasági válság idején. Ezek a képek indították el karrierjét: válogatás jelent meg a Vanity Fair-ben, és ezután négy felvétele bekerült a Modern Művészetek Múzeumának egyik kiállításába. 1933-ban saját műtermet nyitott New Yorkban, ahol divatfotókat készített, emellett reklámfotós megbízásokat is teljesített.

Dahl-Wolfe 1936-ban csatlakozott a Harper's Bazaar szerkesztőségéhez, ahova ideális időpontban érkezett, hiszen ekkoriban a magazinok kiadásában és a divatfotózásban jelentős változások folytak, és bőven volt igény a kreatív újításokra. A magazinnál eltöltött évek alatt remekül tudott együttműködni kollégáival, különösképpen Diana Vreelanddel, aki meghagyta Dahl-Wolfe művészi szabadságát, és a fotós kedvére szárnyalhatott. Egyedi stílusa két évtizeden át jellemezte a magazin kinézetét. Ennek köszönhetően Dahl-Wolfe igazán termékeny volt, az ott töltött 22 év alatt 86 címlappal, több száz színes és még több fekete-fehér képpel járult hozzá a divatlap sikeréhez. Amikor 1958-ban egy új művészeti vezető megpróbált befolyást gyakorolni a munkájára, úgy döntött, hogy inkább feladja karrierjét, mintsem hogy lemondjon kreatív szabadságáról. 

Louise Dahl-Wolfe 1989. december 11-én hunyt el New Jerseyben.

Mai bejegyzésünkbe a fotográfusnő születésének 125. évfordulóján Dahl-Wolfe világhírű képeiből válogattunk. A divatfényképezés történetéről szóló könyveket a Mai Manó Könyvesbolt karácsonyi ajándékötleteit ismertető bejegyzésünkben találod

(forrás: pleasurephoto.wordpress.com; cnn.com; ccp.arizona.edu)

A divatfényképezés korai szakaszának képeiből ITT találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása