Hipnózis a plébánián, otthon készíthető dagerrotípiák és a John Lennonról készült utolsó fotósorozat

2020. december 14. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

023-international-folkloristisch-danstheater-1981.jpgFotó: Korniss Péter: International Folkloristisch Danstheater (Hollandia)1981
  • A csíkszeredai Kriterion Alapítvány 1996-tól Kriterion Koszorúval jutalmazza azokat a személyiségeket, akik Erdély hírét viszik a nagyvilágba, akik munkásságukkal Európa és a világ szellemi áramlataiba kapcsolják az erdélyi magyarság szellemi értékeit. Az alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy a 2020. évi Kriterion Koszorút Korniss Péternek, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfusnak ítéli oda. – számolt be a hírről a Digitális Fotómagazin, ahol Korniss Péter új albumának képeiből is megtekinthetsz egy válogatást. 

  • A nyáron bemutatott Canon EOS R5 képes 8K-s videofelvételeket készíteni, egyhuzamban azonban csak 20 percig, mert a kamera 82 Celsius-fokra melegszik. Egy youtuber szaki ezért vízhűtést fabrikált hozzá. A Canon a nyár közepén lépett elő a legújabb, tükör nélküli fényképezőgépével, az abszolút csúcskategóriás ESO R5-tel. Az eszköz specifikációjáról már akkor írtunk, amiből rögtön kiderül: nem amatőrök kezébe szánta a készüléket a gyártó. Ezt sugallja az árcédulán szereplő, 1,7 millió forintos ár is. És ebben még csak a váz van benne. – írja a hvg.hu, ahol egy videót is találsz a fényképezőgépről. 

  • Bizarr és gyomorforgató szórakozóhelyek Párizs bugyraiból. Leviatán hatalmasra kinyitott szájánál kapták el a pszichopata sorozatgyilkost. – olvashatjuk a Falanszter Blogon, és a cikk galériájában egy Robert Doisneau kép is feltűnik, ahol épp egy rendőr sétál el Párizs híres kapuja előtt.

ng.jpgFotó: Natela Grigalashvilli
  • Natela Grigalashvilli mindig is arról álmodott, hogy egyszer operatőr lesz. Fotózni is azért kezdett el tanulni, hogy közelebb kerüljön e céljához. Aztán – ahogy az lenni szokott – a kényszerű lépcsőfoknak szánt fotóriporterkedésből végül szerelem lett. Ma már ezzel és csak ezzel foglalkozik. Mégpedig igaz szenvedéllyel. – olvashatjuk az index Nagykép rovatában, ahol Natela Grigalashvilli remek képeiből találsz egy válogatást

  • Így készíts otthon dagerrotípiát egyszerűen és biztonságosan! – címmel jelent meg egy videó a Digitális Fotómagazin oldalán. A videóban Nick Brandreth, a George Eastman múzeum archaikus eljárásokkal foglalkozó munkatársa mutatja be, hogyan lehet otthon, 35mm-es fényképezőgéppel dagerrotípiát készíteni. 

  • 40 éve ölték meg a Beatles ikonját, gyilkosa azóta is börtönben van, és mintha már nem is akarna igazán szabadulni. „Arra ébredtünk, hogy kék ég ragyog a Central Park fölött” – idézte fel később Yoko Ono 1980. december 8. reggelét, amely nagyon sűrű napnak ígérkezett John Lennon életében. Be volt ütemezve egy interjú, egy fotózás, majd munka a stúdióban, ahol egyik közös daluk felvételén dolgoztak Onóval. Mindezek előtt azonban alaposan megreggeliztek a manhattani lakásukhoz közeli Café la Fortunában, majd Lennon beugrott még a fodrászához egy kis igazításra, ahol nosztalgikus frizurát vágatott magának. A fotográfus Annie Leibovitz volt, visszaemlékezését a 24.hu oldalon olvashatod el

fortepan_capa.jpgFotó: Urbán Tamás: A rehabilitációs munkacsoport faházának egyik kórterme. Fortepan
  • Bár még javában tartott a szocializmus, a nyolcvanas években már előfordult, hogy egyházi részvétellel, spirituális megközelítéssel gyógyították az alkoholistákat, szipusokat, ópiumfüggőket. Közösségterápia, hozzátartozók bevonása, őszinte beszélgetések, csoporthipnózis: egy nyitott pap és a tabutémának számító drogprobléma Urbán Tamás felvételein. Kolozsi Ádám írását a 24.hu oldalán találod

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása