Robert Doisneau: A mesterségtől a művészetig (A Mai Manó Könyvesbolt ajánlója)

2020. december 16. Mai Manó Ház

Robert Doisneau Franciaország egyik legnépszerűbb és legtermékenyebb riportfotósa volt. A francia ellenállás tagjaként (katonaként és fotósként egyaránt) a tehetségét útlevelek és igazolványok hamisítására használta, valamint Párizs megszállását és felszabadítását is fényképezte. Doisneau rendelkezett azzal a képességgel, hogy a fényképezőgépén keresztül visszatükrözze a tiszta pillanatokat és a spontaneitást.

A háború után szabadúszóként dolgozott a Life és a Vogue magazinnál, és remek portrékat készített olyan művészekről, mint például Giacometti, Cocteau és Picasso. De a portréi mellett Doisneau mindenki számára felismerhetően értelmezte a város varázsát is: egy fiatal pár csókja a forgalmas kereszteződésben, egy csendőr az anyával beszélget, miközben a gyereke a folyópart egyik padján tipeg, a melankólikusan elhagyatott körhinta az esőben, valamint a párizsi élet díszvendégeinek színes forgataga a kávézókban, buszmegállókban és a Szajna partján.

Sehol máshol nem idézhető fel Párizs romantikája úgy, mint Robert Doisneau fotóinál, akit a vizuális anekdota gyengéd költőjeként is emlegetnek.

A Cartier-Bresson Alapítvány From Craft to Art (A mesterségtől a művészetig) című kiállítása a Doisneau életművéből származó száz fotó kíséretében mutatta meg, hogy a francia fotográfus milyen ragyogó melankóliával örökítette meg az elkapott pillanatokat. Ez a könyv - melyet a Mai Manó Könyvesboltból lehet megrendelni - e kiemelkedő életmű előtt tiszteleg. 

doisneau_book.jpgFotó: Robert Doisneau: From Craft to Art

(forrás: maimano.hu)

Kiadó: Steidl, 2010
Kötés: keménytáblás
Oldalszám: 160 oldal
Nyelv: angol
ISBN: 9783869300252
Ár / elérhetőség

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása