A leghíresebb mémek, karácsony a 80-as években és 2020 legszebb óceánfotójának története

2020. december 28. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.  

successkid.jpgFotó: A képen szereplő kisfiú ma már tinédzser, Sam Grinernek hívják, és bár a mai napig nehezen dolgozza fel, hogy az egész világ ismeri őt, alapvetően boldog életet él. A kép még 2007-ben készült, amikor Sam tizenegy hónapos volt, az édesanyja pedig meg akarta örökíteni a pillanatot, mikor a fia a világ felfedezésének részeként megkóstolja a homokot. Igen, valójában ez történik ezen a képen, nem valamiféle sikernek szól az ökölbe szorított kéz, ahogy azt a mémes neve sugallja.
  • Az aktív internethasználók életének szerves részei a mémek, amik amellett, hogy formálják a netes kommunikációnkat, leginkább szórakoztatnak. Egészen addig, amíg nem a fotók alanyai vagyunk és a kéretlen hírnév nem forgatja fel az életünket. Tényleg igaz, hogy ami egyszer felkerült az internetre, az örökre ott is marad? Megillet minket a felejtés joga? És mit tehetünk, ha nem szeretnénk mi is úgy járni, mint Star Wars Kid, Arató András vagy Tomasz Czajka? – írta Rugli Tamás a 24.hu oldalán megjelent A mémek egészen addig viccesek, amíg nem a te fotódon nevet az egész világ című cikkében. 

  • A Fortepan Friss-ben 5000 új fotó azoknak, akik ennek a "gyorsan el kéne felejteni" évnek a végén még szeretnének emlékezni és nézelődni kicsit a múltban. Ezúttal hatvan adományozó kisebb-nagyobb családi anyagaiból – jórészt negatívokból – válogattunk. – olvashattuk a Fortepan hírlevelében. 

  • Az Index idei utolsó Nagykép rovatába ezúttal a szerkesztők és a fotós rovat munkatársainak képeiből válogattak. 

kornissp.jpgFotó: Korniss Péter: Szatmári csárdás, 1974
  • A Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta életművét a Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, Korniss Péter. A tudományos igénnyel rendezett, több mint harmincezer darabos Korniss Péter Archívum a Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetben kapott helyet. – számolt be a hírről az Index.hu, akik egy interjút is készítettek Korniss Péterrel. 

  • Újabb halálos szelfibaleset. Fotózkodás közben megbotlott és leesett egy 80 méteres szikláról egy ausztrál nő – írta meg a CNN. A 38 éves asszony nem élte túl az esést. A rendőrség szerint szombaton Rosy Loompa férjével és gyerekével túrázott épp az ausztráliai Grampians Nemzeti Parkban. A Boroka kilátóhelynél voltak éppen, amely egy sziklanyúlványnál helyezkedik el, ahonnan kilátás nyílik a környező hegyekre és városra. 

  • Miért nem szabad rögzíteni a pillanatot? címmel jelent meg egy rövid írás a Médianapló Blogon. 

fortepan_15613-1536x1352.jpgFotó: Erky-Nagy Tibor / Fortepan
  • A 24.hu oldalon jelent meg egy nosztalgikus válogatás a nyolcvanas évek karácsonyáról. A cikkben a 24.hu munkatársai a Fortepan képeinek segítségével emlékeznek vissza a régi karácsonyokra. 

  • Erről a projektről már beszámoltunk a Mai Manó Ház Blogon, de most újra megjelent e furcsa aktsorozat a Velveten. Bár a meztelenkedést gyakran próbálják művészinek beállítani, a többség korántsem mindig gondolkodik róla így. A mostani fotósorozatra viszont még mi is azt mondjuk, hogy művészi, sőt szemkápráztatóan művészi meztelenkedés látható rajta, persze csak ha észreveszi. Olyan tájképeket mutatunk, melyeken a meztelen modelleket alig lehet kiszúrni, ugyanis teljesen belesimulnak a tájba. 

  • Sztrehárszki Lili még csak 18 éves, de ebben az évben háromszor nyert természetfotó pályázaton első helyezést a fiataloknak kiírt kategóriákban. Lili először a GDT European Wildlife Photographer of the Year-en, majd a legrangosabb magyar természetfotó pályázaton, a Lenergy – Az Év Természetfotósa 2020-on, ezt követően pedig a Nature Photographer of the Year 2020-on zsebelhette be a fiataloknak járó legmagasabb elismerést. A Pixinfo ebből az alkalomból készített interjút a fiatal természetfotóssal

winner-tobias-baumgaertner-1536x1022.jpgFotó: Tobias Baumgartner

További hírek angol nyelven: 

  • Az Ocean Photography Awards minden évben meghívja az óceánfotósokat a világ minden tájáról, hogy osszák meg legjobb felvételeiket, amelyek a víz feletti és a víz alatti ökoszisztémák szépségét és csodálatát örökítik meg. A pályázatról már mi is beszámoltunk, de most a Bored Panda oldalán megjelent egy cikk, amelyben a díjnyertes fotó történetét ismerheted meg.  A fotográfus Tobias Baumgartner csodálatos lfelvételét az ausztráliai Melbourne-ben készítette. "Ilyen időkben az igazán szerencsések azok, akik együtt lehetnek azokkal a személyekkel / emberekkel, akiket a legjobban szeretnek" - írja Tobias az Instagramra feltett fotó leírásában. "Ez a két tündéri pingvin, amely a melbourne-i látképre néző sziklán látható, órákon át állt ott, és nézte a láthatár és az óceán csillogó fényeit. A cikkből kiderül az is, hogy mindkét pingvin elveszítette partnerét, és az emberek gyakran látták őket egymást vigasztalni. 

  • Egy különleges fotóesszé jelent meg a Dazed Digital oldalán Amszterdam férfi szexmunkásairól és személyes történeteikről. 

  • Paul Jasmin Lost Angeles („Eltűnt angyalok”) című könyvében a város (Los Angeles) olyan megvilágításban és megszemélyesítésben jelenik meg, amelyet csak az ismer, aki azt közvetlenül megtapasztalta. Itt élnek a „homályos angyalok”, akik a Hollywood Boulevardon vagy a környékbeli motelszobákban laknak és a hollywoodi stílusú amerikai álom megéléséért jöttek L.A-be, de gyorsan rájöttek, hogy a sikerhez a vágyaknál jóval több kell. – írtuk korábban a Mai Manó Ház Blogon, és most az i-D Vice oldalán is megtekintheted Jasmin képeit

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása