Válogatás a szocialista állami vállalatoknak készített promóciós reklámfotókból

2021. április 10. Mai Manó Ház

A hatvanas évek elején létrejött a Fővárosi Fotó riporter osztálya. Az osztály hivatásos fotósai a korszak állami vállalatainak készítettek promóciós képeket. Többszáz vállalat, üzem, állami szerv rendelt meg riportokat, termék-katalógus vagy reklám fotókat a Főfotótól. Így jött létre egy több mint 200.000 negatívból álló archívum, ami kalandos úton – a privatizáció sűrűjében – egy magánszemélyhez került.
Sokszori próbálkozás után, öt évvel ezelőtt sikerült megvenni a Fortepan csapatának az egész gyűjteményt. Nem tudták, hogy mit vesznek meg, de sejtették, hogy egy ekkora hagyatékban biztos lesznek fontos/különleges/érdekes képek. Ötezer ilyen fotót találtak, ezek két körben kerülnek föl a Fortepanra, az első 2600 fotó most, a többi az év második felében.
A sorozat első részében jórészt utcaképek, épület- és városfotók, szállodák, presszók, munkahelyek belső enteriőrjei szerepelnek. Többszáz fotót választottunk a palánkokra, villamosokra, hírdetőtáblákra tervezett egyedi mozifilm plakátokból is. A gyűjtemény külön értéke a számtalan – sokszor színes negatívra készült – reklám és divatfotó. A negatív hagyatékot Budapest Főváros Levéltárában helyezték el, ahol nem csak jó helye van az eredetiknek, de a módszeres feldolgozás is elkezdődött. Sőt, az Arcanum segítségével a teljes hagyatékot digitalizálták. Így az a különleges helyzet állt elő, hogy aki szeretné a mi válogatásunk mellett végignézheti a Főfotó összes kockáját is, íme az első hetvenezer fotó. – írta hírlevelében Tamási Miklós, a Fortepan társalapítója.

Mai bejegyzésünkbe ezekből a képekből válogattunk. A galériát a képre kattintva találod.

(forrás: fortepan.hu)

A Fortepan on-line fotóarchívum története 5 percben + az archív képek körüli probléma-csomó átvágása 55 percben. Mire jó a digitalizálás, vagy a szabad hozzáférés és mire nem? Hogyan sokszorozzuk és osszuk meg a fotóban rejlő információt, érzelmet, tudást? Végül néhány radikális gondolat az államosított képek értékéről. – ezekről a kérdésekről is szó esett az Internetes fotógyűjtemények, a netes gyűjtés formái, lehetőségei, buktatói című előadásban. A teljes beszélgetést ITT tekintheted meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása