Fotográfus tehetségkutatót indít a BBC, hírességek régi fotókon és Éder Krisztián intim fotókönyve

2021. április 26. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe. 

punkt-valogatas-a-sony-world-photography-awards-idei-dijnyertes-kepeibol-10-scaled.jpgFotó: Craig Easton: Thatcher's Children © Craig Easton, United Kingdom, 2nd Place, Professional, Documentary Projects, 2021 Sony World Photography Awards
  • 2021. április 15-én hirdették ki a Sony World Photography Awards (SWPA) szakmai kategóriának nyerteseit. A Szakmai versenyben (Professional Competition) induló fotográfusok munkáit egy szakértőkből álló zsűri bírálta el. A kategória-díjazottak képeiből a Punkt oldalán találsz egy válogatást, ahol megtekintheted a NASA fotógyűjteményéből született izgalmas projektet, a Kenyában pusztító sáskajárás megdöbbentő képeit, többszörös expozícióval készült kísérleti munkákat, a bejrúti kikötőben történt hatalmas robbanás utáni pillanatokat megörökítő fotókat vagy éppen a Las Vegasban dolgozó transzvesztitákat bemutató Drag Queen Cowboys című portrésorozatot is. 

  • Dzsin Szohi fekete búvárruhát és rózsaszín arcmaszkot ölt, majd fejest ugrik a tengerbe, és egy másodperc múlva már csak a bíborszínű békatalpak látszanak, majd azok is eltűnnek a mélyben. És amikor másfél perc múlva újból feltűnik a felszínen, kesztyűs kezében hat-hét tengeri uborkát tart, a tüskés hátuk csillog a napfényben. – olvashatjuk az Index Nagykép rovatában A klímaváltozás ellehetetleníti a tenger asszonyainak életét című cikk bevezetőjében.  

  • Huszonegy éve, 1998. február 11-én hunyt el Fenyő János milliárdos média tulajdonos, üzletember és talán kevesen tudják, fotográfus. Ebből az alkalomból a Mikulás Blogozin oldalán jelent meg egy írás

molnarzoltanautizmus.jpgFotó: Brazília, Itaparica (2008) – Fotó: Molnár Zoltán
  • Tizenkét kortárs fotográfus képeiből válogat a Kis Lépések Alapítvány az autizmus világnapjához kapcsolódó, figyelemfelhívó „Kerülj kékbe” kampányának részeként. A kiállítás célja, hogy még több ember kerüljön egy kis lépéssel közelebb az autizmussal élők világához, hogy megértsék: a más nem kevesebb, csak más. A kiállított munkák önmagukban is egy-egy külön világot mutatnak meg, együtt pedig – az autizmus jelképekeként is ismert kirakóként – létrehozzák a kiállítás egészét. A tárlat képeiből a Telexen találsz egy válogatást

  • Elindult a Tiny Wasteland az Indexen. Csákvári Péter képeit már mi is bemutattuk, nagy örömünkre ezentúl gyakrabban találkozhattunk munkáival az Index főoldalán is. 

  • A nálunk Sütimester néven futó The Great British Bake Off című műsor kirobbanó angliai sikerén felbuzdulva egy újabb tehetségkutatót indít a BBC. Ezúttal az ország legjobb, legügyesebb és legkreatívabb fotográfusait keresik az epizódokban. A BBC Arts április elején jelentette be, hogy megbízta a Storyboard Stúdiót a Great British Photography Challenge című műsor elkészítésével, amelyet a BBC Four közvetít majd. További részleteket a Punkt oldalán találsz.

 

  • Limitált példányszámú fotókönyvet adott ki Éder Krisztián: a képeket a saját brooklyni hálószobájában készítette, 2019 decembere és 2020 augusztusa között. Az April Breeze című kötetben huszonkét fotó van, mindegyiken egy Brooke nevű nő a modell.  – számolt be a hírről a Velvet, ahol a fotókönyv képeit is megtekintheted. 

  • Újabb történelmi pillanaton van túl a NASA, közreadták ugyanis az első színes légi felvételt a Marsról, amit az Ingenuity drón az április 22-i, második repülése során készített. A képet a Telex oldalán találod

  • Két fotográfus, Roberto Conte és Stefano Perego bejárták Ázsia egykori szovjet területeit, hogy megörökítsék az ikonikus épületeket, illetve az azokon található mozaikképeket, muráliákat. Az Artmagazin oldalán megtekinthető fotósorozatban csupa olyan épület szerepel, amik az 1950-es évek és 1991 közötti időkben épültek, és amik egykoron a Szovjetunió, ma pedig Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán vagy Tádzsikisztán területén találhatók. Roberto Conte és Stefano Perego olasz fotósok különböző emlékművek, lakóépületek és egyéb nevezetességek megörökítése céljából utaztak a volt szovjet régiókba.

fortepan_24111-1536x1075.jpgFotó: A Nagykörúti próbavillamos végállomása a Nyugati pályaudvar előtt 1887-ben. Fortepan/Somlai Tibor
  • Ki volt az első magyar pilóta, ki karambolozott az első budapesti villamossal, és mikor festették az első turistajelzéseket a mátrai erdők fáira? Az unásig ismert, híres „elsők” mellett akadnak szép számmal olyanok is, akik és amelyek érthetetlenül feledésbe merültek. – írják a Fortepan blog szerkesztői. A cikk a 24.hu oldalon is elolvasható. 

  • A Velvet galériájában híres emberek olyan gyerekkori fotóit találod, amelyeket korábban saját maguk töltöttek fel az Instagram-oldalukra. A galériában a korai és a napjainkban készült portrét is megtekintheted

  • Mária Valéria főhercegnőről fénykép készült a gödöllői kastélyban címmel jelent meg egy érdekes írás a Kastélymorzsák Blog oldalon. A királyné felkérésére Koller Károly, a kitűnő, színezett fényképeivel nagy feltűnést keltő fotográfus 1874-től évről évre lefényképezte a kis főhercegnőt a gödöllői kastélyban. A fotók közül sok megjelent a korabeli újságokban, és jelentős elismerést hozott a fényképésznek.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása