Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A leghíresebb gyerekfotók, újabb rekord az Instagramon és a fotós, aki a végletekig megrendezi képeit

2021. augusztus 23. Mai Manó Ház

Mint ahogy azt már megszokhattátok itt a Mai Manó Ház Blogon hetente egyszer, minden hétfőn szemezgetünk az elmúlt időszak fényképezéssel kapcsolatos legszínesebb hazai és nemzetközi híreiből. Hogy nektek ne kelljen ezernyi weboldalt átböngészni, mi ismét összegyűjtöttük az elmúlt napok legérdekesebb fotós híreit. Rövidhíres válogatásunkban ma is a fényképezéshez, fotótörténethez, fotóművészethez kapcsolódó érdekes témákat ajánlunk figyelmetekbe.

the_most_beautiful_part_of_a_woman_s_body.jpgFotó: Duane Michals: The Most Beautiful Part of a Woman's Body, 1986
© Duane Michals. Courtesy of DC Moore Gallery, New York
  • A Punkt felkérte Duane Michals amerikai fotóművészt, hogy állítson össze képeiből egy válogatást olvasóinak. 1966-ban Michals kézzel írott címeket adott a sorozatainak, amelyeket később hosszabb magyarázatokkal is ellátott. Ezzel az egyébként szigorúan vizuális, de mégis narratív jellegű történetmesélés értékét akarta még hangsúlyosabbá tenni. „Történetmesélő vagyok” – mondja gyakran, amikor nyilvános előadást tart. A fotóművész 55 képet küldött, melyekben a leghíresebb sorozatait megtalálod

  • Az Index Múlt-kép rovatába Karip Tímea ezúttal a régi augusztus 20-i ünnepségeken készült képeket válogatott az MTI fotóarchívumából. Augusztus 20. Szent István király szentté avatásáról való megemlékezésként indult, majd az Alkotmány, később az új kenyér ünnepévé vált. Így ünnepeltük augusztus huszadikát

  • A királyi család hivatalos Instagram-oldalán jelentek meg múltbéli fényképek II. Erzsébet királynőről, melyekből kiderült, hogy van egy hobbija, melyről ezidáig a többség nem is tudott: Imád fényképeket készíteni. Mint kiderült, a képeket az augusztus 19-én tartott fotózás világnapja alkalmából osztotta meg a királyi család, melyeken több alkalommal is megcsodálhatjuk a lassan 70 éve uralkodó angol királynőt fényképezőgéppel a kezében. A képeket az Index Mindeközben rovatában tekintheted meg.

femina_gyerekfotok.jpgForrás: femina.hu
  • Itt a Mai Manó Ház Blogon évekkel ezelőtt készítettünk három cikket (1, 2, 3) a leghíresebb gyerekfotókból, és most ezekből a képekből a Femina oldalán is megjelent egy válogatás. A világ leghíresebb gyerekfotói mögött történelmi pillanatok, felkavaró tragédiák és megható események húzódnak meg: a háborúk, a családi szétesés, a nélkülözés, a betegségek sajnos a legkisebbeket sem kímélik, de bájos pillanatokat is rögzítettek a fotográfusok az elmúlt évszázadban. Sokaknak ismerősek lehetnek, ám a történetükkel nem mindenki van tisztában. A Femina cikkét ezen a linken olvashatod el. 

  • A Holland Rádiócsillagászati Társaság koordinálásával európai csillagászok több mint 70 ezer antenna mozgását szinkronizálva készítettek képeket galaxisokról. A felvételek nem hagyományos képalkotó eljárással készültek, hanem a galaxisok által kibocsátott rádióhullámokat rögzítették, ezzel soha nem látott felbontású képeket tudtak készíteni. A képekkel a csillagászok galaxisok eddig nem látott régióit vizsgálhatják. – írta a 444.hu, ahol a képeket is megtekintheted

  • Augusztus 18-án ünnepelte 90. születésnapját Keleti Éva Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotóriporter, érdemes és kiváló művész, akinek életútjáról a hvg.hu készített egy összeállítást.

mohai.jpgFotó: Mohai Balázs / Pictorial Collective: Izland
  • A Pictorial Collective immár tizenegy éve működik, néha ugyan változó, de mindig összetartó közösséget formáló tagjaival. A három alapító, Bácsi Róbert László, Móricz-Sabján Simon és Szabó Bernadett célja egy olyan fotográfiai közösség létrehozása volt, amelyben a tagok egymástól függetlenül, mégis egymást inspirálva dolgozhatnak, folyamatos párbeszédet generálva nemcsak saját munkájukról, hanem a modern fotóriport elméleti és gyakorlati kérdéseiről is. Az Index Nagykép rovatába ezúttal a Capa Központban megrendezett kiállításuk képeiből válogattak tizenhárom fotót. 

  • Regisztrált az Instagramra, és teljesen le is tarolta azt Angelina Jolie, aki rekordidő alatt több mint 4,6 milliós követőtáborra tett szert. Az Oscar-díjas színésznő ezzel riválisa, Jennifer Aniston Instagram-rekordját is túlszárnyalta. A hollywoodi filmcsillag korábban egyáltalán nem volt jelen a közösségi médiában, így nem csoda, ha első posztja és a platformra regisztrált fiókja hatalmas port kavart. – olvashatjuk a Velvet oldalán, ahol Jolie első posztjait is megtekintheted

  • „Szeretem és mindig is szerettem megrendezni a dolgokat” – vallja Erwin Olaf, holland fotográfus, akinek legújabb fotóalbumából a Punkt oldalán mutatnak egy tizenegy képből álló válogatást. Erwin Olaf a legapróbb részletekig megrendezett világot teremt fényképei számára. Ez a világ nagyon hasonlít a miénkre, de művisége rejtélyessé teszi.

Hogy minél érdekesebb híreket mutathassunk nektek, ennek a rovatnak a szerkesztésében a Ti segítségetekre is szükségünk van. Örömmel vesszük, és ezúton is köszönjük, ha a blog (kukac) maimano (pont) hu e-mail címre küldtök nekünk linkeket.

Hamarosan újra jelentkezünk, addig is nézz körül a korábbi posztjaink között! Fotóbulvár rovatunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása