Lapozd át a Fotóhónap2021 katalógusát!

2021. október 27. Mai Manó Ház

Az idén is sokszínű programkínálattal indul a Magyar Fotóművészek Szövetsége rendezésében megvalósuló Fotóhónap. Ezúttal 35 kiállítás csatlakozott a legnépszerűbb országos fotófesztiválhoz, ahol a kisebb galériák mellett részt vesznek nagy nevű intézmények is. A Mai Manó Házban Margaret Watkins, a Magyar Fotográfiai Múzeumban Szamódy Zsolt Olaf, a Magyar Nemzeti Múzeumban a World Press Photo és a Szebeni Műhely, a Magyar Természettudományi Múzeumban a legjobb hazai természetfotográfusok, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Gróf Széchenyi Zsigmond, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban pedig a Kisképző diákjainak képei láthatók a fesztivál ideje alatt. Az Art Market Budapest és a több mint húsz budapesti galéria és intézmény mellett vidéki helyszíneket is szép számmal találunk: idén Salföld, Pécs, Cegléd, Kecskemét és Debrecen is helyszínt ad majd a Fotóhónap kiállításainak. 

ha_z_4.jpgFotó: NEOGRÁDY-KISS Barnabás: Ház 4. / House 4, 2018 giclée print, 30×20 cm

Mint ahogy az előző években megszokottá vált, újra a Mai Manó Ház adja a Fotóhónap2021 programsorozat fő eseményét. A Fekete fény című kiállításon Margaret Watkins (1884–1969) képei láthatók, mely a korábbi fotóhónapok Weegee, Nobuyoshi Araki és Robert Doisneau életműkiállításainak méltó utódaként jött létre a Mai Manó Ház és a Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében. A kanadai származású fotográfust a reklámfényképezés megújítójaként tartják számon. Életét a lázadás, a hagyományok elutasítása jellemezte. Olyan korban futott be sikeres karriert, amikor a nők jobbára otthon maradtak, ő azonban nem ment férjhez. Watkins művészetében és írásaiban visszatérő elem az erotika és a feminizmus.

Külön örömünkre szolgál, hogy – új helyszínként – a Foton Galéria is helyet ad a Fotóhónap2021 kiállításainak. A Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója közös fotóművészeti galériájának júniusi megnyitása hiánypótló volt a magyar fotókultúrában, ugyanis az 1956-ban alapított Szövetségnek soha nem volt olyan önálló galériája, bemutatkozási helyszíne, ahol tagjai kiállíthattak volna. A fesztivál ideje alatt a Foton Galériában három kiállítással is készülnek a szervezők. 

dio_si_ma_te_fow_fog_of_war_03_2019_1.jpgFotó: DIÓSI Máté: FOW – Fog of War 03., 2019

A hagyományos fotográfiai tárlatok mellett videóművészettel, szobrászattal és könyvbemutatóval is találkozhatnak a látogatók a fotófesztivál ideje alatt, így a klasszikus és experimentális irányzatokon kívül a Fotóhónap2021 tárlatain a műfaji kereteket, különféle határterületeket érintő diverzitás ismét megvalósul, mely továbbra is e népszerű programsorozat egyik legfontosabb célkitűzése. – olvashatjuk Baki Péter fesztiváligazgató bevezetőjét a Fotóhónap2021 katalógusában. 

borito.jpgFotó: Margaret WATKINS: Cím nélkül, év nélkül, zselatinos ezüst, 8x10.7 cm
© Joseph Mullholland Gyűjtemény, Glasgow

 

A Fotóhónap2021 katalógusában a fesztivál ideje alatt szervezett összes kiállításról találsz információt. 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása