Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

TOP5 – Ezek voltak a legnépszerűbb bejegyzéseink 2022-ben

2023. január 02. Mai Manó Ház

2011. augusztus elsején indítottuk útjára a Mai Manó Ház Blogot, Mai Manó 1892-ben megjelent A fényképészetről című írásával. Örülünk, köszönjük és büszkék vagyunk arra, hogy Facebook oldalunkon már közel 85.000-en lájkoltátok a Mai Manó Házat, ezzel továbbra is mi vagyunk az egyik legnépszerűbb hazai kulturális intézmény.

A korábbi évekhez hasonlóan, mai visszatekintő posztunkban az elmúlt egy év 5 legnépszerűbb bejegyzését mutatjuk meg nektek.
A posztok címeire kattintva az eredeti bejegyzéseket találod. 

5.
DRÁMA ÉS HUMOR – LACHAPELLE KIÁLLÍTÁS NYÍLT NEW YORKBAN


David LaChapelle 1963. március 11-én született a connecticuti Hartfordban. Első fotóját egy puerto rico-i vakáció során készítette a kezében martinit tartó, bikinit viselő édesanyjáról. Már kamaszkorában a fényképezés megszállottja volt. A művészeti tanulmányai végeztével New Yorkba költözött, ahol megismerkedett Andy Warhollal. Első munkáját is tőle kapta az Interview magazinnál 17 évesen. Az 1980-as évekre jól ismert fotóssá vált a művészvilágban, az 1990-es évek elején már hírességek álltak neki modellt, és elkezdett divatképeket is készíteni. Fotóit világhírű múzeumok gyűjteményei őrzik, munkái mára a leghíresebb magazinok címlapjain szerepelnek. 

david_lachapelle_detail_of_vox_populi_wheatpaste_poster_installation_lil_kim_colon_luxury_item_1999_new_york_credit_line_david_lachapelle_courtesy_of_fotografiska_new_york.jpgFotó: David LaChapelle: 'Lil Kim: Luxury Item' (1999, New York)
© David LaChapelle, courtesy of Fotografiska New York


4.
TÖBB MINT SZÁZMILLIÓ FORINTOT FIZETTEK EGY 1883-BAN KÉSZÜLT AKTTANULMÁNYÉRT

A Sotheby’s tavaszi, Photographs elnevezésű árverésén ezúttal is az egyetemes fotótörténet kiemelkedő alkotásait vásárolhatták meg az érdeklődők. A 189 tételt felvonultató aukció legnagyobb meglepetését Thomas Eakins (1844–1916) amerikai realista festő, fotográfus, szobrász és képzőművészeti oktató 1883 körül készített felvétele hozta, hiszen az egyik legjelentősebb amerikai művész Meztelen férfiak boxolnak című munkájáért – az előzetes várakozásokat jócskán felülmúlva – 327.600 dollárt (113,5 millió forintot) fizetett az egyik licitáló. 

thomas_eakins_young_men_boxing_1.jpgFotó: Thomas Eakins: Untitled (Male Nudes Boxing), c. 1883

3.
ELHUNYT KOHEI YOSHIYUKI (1946–2022)

Kohei Yoshiyuki az 1970-es évek elején kezdte el készíteni hírhedt fotósorozatát, amikor egy nyári éjszakán a sindzsukui Csao Park füvén szó szerint egy szeretkező párba botlott. Ezután egy másik párt vett észre, akik egy fa mögött meglapulva a füvön fekvő párt figyelték. Ez felkeltette a kíváncsiságát és a következő félév során a parki kukkolókkal barátkozott, majd az infravörös technika és vaku segítségével fényképezte őket. A sorozat képeiből egy válogatás először 1972-ben jelent meg a Shukan Shincho nevű népszerű underground japán magazinban. 2022. január 21-én 76 éves korában elhunyt Kohei Yoshiyuki japán fotográfus, akinek legismertebb sorozata a hetvenes években készült Japánban, a Sindzsuku, Jojogi és Aojama Parkokban. Yoshiyuki éjszakai felvételei a tiltott szexuális együttléteket és a kukkolókat örökítették meg. 

koheiyoshiyuki009.jpgFotó: Kohei Yoshiyuki: Untitled, 1973 From the series The Park Gelatin Silver Print 20′′ × 24′′
© Kohei Yoshiyuki, Courtesy Yossi Milo Gallery, New York

2.
FRANK HORVAT KÉPEI A PÁRIZSI SPHINX SZTRIPTÍZBÁRBÓL (1956)

A 2022. május 12–15. között megrendezett Photo London nemzetközi fotográfiai vásár egyik kiemelt kiállítása volt a Frank Horvatnak szentelt tárlat, melyet a fotográfus lánya, archívumának kezelője, Fiammetta Horvat rendezett. A francia főváros éjszakai életét bemutató sorozatáról egy Guardian cikkben olvashatunk: Az 1950-es években Robert Doisneau és az úgynevezett humanista fotográfusok erősen romantizálták Párizst, aminek a valóságban volt egy másik, kevésbé ismert arca is. A képek elkészítésére egy New York-i ügynökség bízta meg Horvatot, hogy azok majd egy férfimagazin oldalain szerepeljenek. 

frank-horvat-1956-paris-le-sphynx-g_1.jpegFotó: © Frank Horvat: 1956, Paris, France, Le Sphinx


1.
VÁLOGATÁS NÉMETH JÓZSEF AKTFELVÉTELEIBŐL

„Legkedvesebb területem az aktfényképezés. Ez fiatalkorom óta változatlan. Ezt tartom a legnehezebbnek. – vallotta. … Aktfotóimon a test szépségét és a mozdulat harmóniáját örökítettem meg. – mondta. … Művészien, szépen visszaadni a női test harmóniáját úgy, hogy az vizuálisan is élményt nyújtson, és ne tévedjen a naturalizmus vagy a pornográfia területére. … A témát igyekeztem olyan szublimáltan megjeleníteni, amennyire csak lehet.” – mondta Németh József, akinek életéről szóló és a képeit bemutató írást választottátok 2022 legnépszerűbb posztjának. 

nj_tu_ko_rke_p_1.jpgFotó: Németh József: Tükörkép © Németh Andrea

 

Boldog új évet kívánunk!
Olvassátok 2023-ban is a Mai Manó Ház Blogot!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása