Három Oscar-díjra jelölt film, melyeket fotók inspiráltak

2023. március 12. Mai Manó Ház

Akár egy fotó(s) is inspirálhat egy remek forgatókönyvírót, és talán kevesen tudják, hogy ezekből az ötletekből Oscar-díjas filmek is készültek már. Sőt, idén egy híres fotográfus-aktivista küzdelmét bemutató dokumentumfilm is szerepel az Oscar-esélyesek között Nan Goldinnak köszönhetően. Ezért úgy gondoltuk, hogy bemutatunk nektek három olyan filmet, amelyeket egy-egy fotó vagy éppen azok készítője inspirált.

1.
Ryan közlegény megmentése (1998), rendező: Steven Spielberg
5 Oscar-díj

Steven Spielberg háborús eposzában, a Ryan közlegény megmentése című filmben a második világháború D-napjának eseményeit egy katona szemén keresztül igyekezett valósághűen megörökíteni. A történelem e pillanatának hűségét megteremtve Spielberg Robert Capa által az 1944-es partraszállás során rögzített fényképeit vette alapul. Capa mesteri háborús újságíró volt, aki a normandiai partraszállás alatt a szövetséges katonák közé ágyazva közelről, kíméletlen realizmussal örökítette meg a képeket. Janusz Kamiński operatőr Capa szerepéről ezt nyilatkozta: „A Ryan közlegényben egy nagy hollywoodi produkciót akartam úgy beállítani, mintha egy csapat haditudósító 16 mm-es filmre vette volna fel az eseményeket.” 

ryan.jpeg

2.
Carol (2015), rendező: Todd Haynes

6 Oscar-jelölés

Saul Leiter fotóművészt a maga nemében azért szeretik, mert egyszerre örökítette meg az 1950-es évek New Yorkjának zordságát és szépségét. Nem csoda tehát, hogy Todd Haynes rendező Leiter munkásságára támaszkodott, amikor 2015-ös Carol című filmjét tervezte, amely abban az évtizedben játszódik Manhattanben. A filmben egy fiatal eladónő és egy fásult háziasszony románcot kezd egy szerelmükkel szemben keményen fellépő társadalomban. Az ötvenes évek utcai fotográfiájának megjelenítését megidézendő, Ed Lachman operatőr úgy döntött, hogy 16 mm-es filmre forgatja a filmet, így a régi idők fotóinak szemcsés hangulatát adva vissza. Haynes dicsérte Leiter képességét az utcai fényképezés és az absztrakt művészet ötvözésére, miközben pontosan ábrázolta a városi élet kaotikus erőit. „Bár néha azt hiszed, hogy egy absztrakt festményt nézel” – mondta – „valójában az idő és a hely sajátos érzetét hozza létre és adja át a fények, az üvegfelületek és a por közjátékával.” Haynes rendezői döntéseihez az is hozzájárult, ahogy Leiter gyakran plexiüvegen vagy ablakokon keresztül keretezte képeit, eltakarva a tekintet tárgyát, és eltávolítva a nézőt a jelenettől. 

carol.jpeg


3.
A nő (2013), rendező: Spike Jonze
5 Oscar-jelölés

A Her futurisztikus, nosztalgiával is bőségesen megöntözött elrettentő története egy szerelmi történet egyetlen igazán érzelmekre képes szeretővel. Spike Jonze rendező Todd Hido fotográfus Untitled #2653 (2000) című intrikus, rejtélyes képéből merített 2014-es Oscar-díjas remekművének megalkotásakor. A filmben Joaquin Phoenix egy kiábrándult írót, Theodore Twomblyt alakítja, aki azzal tölti napjait, hogy intim leveleket ír másoknak, és eközben beleszeret ijesztően okos virtuális asszisztensébe, Samanthába, akinek Scarlett Johansson adja a hangját. A New York Magazine-nak adott interjújában Jonze így írta le a fotót, amely inspirálta: „Olyan, mint egy emlék. Egy nap hangulata konkrétumok nélkül. Egy emlék egy lányról, ebben a gyönyörű, vicces erdőben.” Valóban, a kép visszafogott palettája tükröződik Jonze hasonlóan visszafogott filmnyelvi esztétikájában.  

her.jpeg


A híres fotók vagy fotográfusok által inspirált filmekből ezen a linken található egy válogatás.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása