A világ legnagyobb fotójának története

2023. április 09. Mai Manó Ház

A The Great Picture a világ legnagyobb előhívott fényképfelvétele, mely 2006-ban egy lyukkamera segítségével készült. Maga a „fényképezőgép” egy használaton kívüli hangár volt. A fénykép bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Jelenleg Kaliforniában látható.

A felvételt 2006-ban a Legacy Project keretében Jerry Burchfield, Mark Chamberlain, Jacques Garnier, Rob Johnson, Douglas McCulloh és Clayton Spad fotósok készítették. A felvétel helyszíne az amerikai tengerészgyalogság El Toro-i légibázisa volt, ahol egy F–18-as vadászrepülőgép hangárt alakítottak át a világ legnagyobb lyukkamerájává. A lyukkamera, vagy camera obscura bármilyen sötét doboz (vagy zárt tér) lehet, melyen csak egyetlen apró nyíláson át szűrődik be a fény, és ezen a lyukon keresztül a fénysugár egyenesen áthaladva eléri a hangár hátfalára kifeszített fotópapírt.

A hangár természetesen önmagában nem volt alkalmas arra, hogy lyukkameraként működjön, mert a fény számtalan helyen jutott be. Ehhez először is sötétkamrává kellett változtatni azt több ezer liter tömítőhab, rengeteg fekete tapéta és fekete festék felhasználásával. A munkálatokban közel 400 segítő vett részt. A fotópapír szerepét egy hatalmas muszlin szövet töltötte be, melyet ezüst-halogeniddel tettek a fényre érzékennyé, majd a hangár tetejéhez rögzítettek. A hangár átellenes oldalán egy 6 mm átmérőjű lyukat alakítottak ki, melyen keresztül a fény a fotóvászonra vetülhetett. A rekordméretű fényképezőgép expozíciós ideje méretéhez képest rövid, mintegy 35 perces volt. – olvashatjuk a Wikipédia oldalán

gp_lifting_muslin_rj.jpgFotó: Douglas McCulloh: Önkéntesek dolgoznak a vászon beállításán.


A kollektíva eredetileg 6000 dolláros költségvetéssel számolt a The Great Picture projektre, de mire elkészült, Garnier becslése szerint még az adományozott anyagok, munkaerő és kellékekkel együtt is közel 80.000 dollárba került. Az elkészült kép – amely egyformán hasonlít fotográfiára és festményre – 9,58 x 32,74 méteres mérete és tömege miatt még egy kiállítás központi elemeként is nehéz kiállítani. Ennek ellenére a fotográfiát korábban a Smithsonian Institution's National Air and Space Museumban és a pekingi Central Academy of Fine Arts-ban is bemutatták már és jelenleg a The Great Picture: Making the World's Largest Photograph című kiállításon május 7-ig látható a kaliforniai Palm Courts művészeti komplexumban.

A világ legnagyobb fotója ezen a linken tekinthető meg.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása