Elliott Erwitt kapta az idei Leica Hall of Fame Award elismerést

2023. október 29. Mai Manó Ház

A Leica Camera AG 2023. októberében a Fotográfia Ünnepe keretében tüntette ki a Leica Hall of Fame Award elismeréssel a neves Magnum-fotográfust, Elliott Erwittet. Páratlan képi humorával számos ikonikus felvétele tette élő legendává Erwittet, akinek képei érzelmi hatást gyakorolnak a nézőre, miközben általában messzebbre mutató és mélyebb ideológiai megfontolások felé terelik őket. Az, hogy mindezt egyetlen pillanatban képes megragadni és képbe foglalni, talán az ő sikerének titka.

„Képeket bárhol lehet találni. Egyszerűen csak észre kell venni a dolgokat és rendszerezni őket. Csak törődni kell azzal, ami körülvesz, és törődni kell az emberiséggel és az emberi komédiával. (...) Csak az a szerény képesség kell hozzá, hogy rendet tegyél egy motívumban, hogy megkomponálj egy képet, vagy hogy felismerj és visszaadj egy bizonyos hangulatot. Időről időre előállhatsz egy olyan képpel, amely mond valamit. Ez már elég. Persze az sem árt, ha történetesen a megfelelő helyen vagy a megfelelő időben."

Photographs and Anti-Photographs by Elliott Erwitt című könyvének utószójában jóbarátja, Sam Holmes azt írta róla, hogy szereti is az embereket, meg nem is. Néha talál értelmet az életben, máskor viszont nem. A képeiről sem szeret komolyan beszélni. Kerüli a hangzatos szavakat és gondolatokat, nem akar úgy tenni, mint aki megfejtette a világ összes titkát. Elfogadta az életet a maga megfejthetetlenségében. Sam Holmes szerint a humor egy védőpajzs Erwitt számára, amelyet közte és a világ közé, illetve saját maga és legmélyebb gondolatai közé állított. Erwitt képein egyrészt megjelenik az ember tágabb környezete, gyakran a humor forrása épp az ember pozíciója a körülötte lévő térben, másrészt közelről, egyetlen arckifejezés megragadásával is képes elmondani egy történetet. Az elmúlt években is aktívan dolgozott, szabadideje nagy részét azonban a műveiből készült könyvek és kiállítások menedzselésére fordította. 

 

Elliott Erwitt talán leghíresebb kutyás fotóját egy japán fotográfus kölcsönkért fényképezőgépével készítette el. Ennek a fotónak a történetét ezen a linken találod

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása