6 európai fotókiállítás, amit mi is szívesen megnéznénk

2024. április 20. Mai Manó Ház

Mai posztunkban olyan európai kiállításokat mutatunk, melyeket májusban utazók figyelmébe ajánlunk. Cikkünkben Bécs, Berlin, Párizs, és Lausanne legmenőbb fotókiállításaiból szemléztünk. A tárlatok címére vagy a fotókra kattintva a kiállításokról bővebben is olvashattok, és a tárlaton szereplő képekből találtok újabb válogatást. 

Weegee – Autopsy of the Spectacle
Fondation Henri Cartier-Bresson
2024. január 30. — május 19. 

Úgy tűnik, az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Galíciában Usher Fellig néven született, majd tizenévesen apjával az Egyesült Államokba emigrált Weegee fotográfiai tevékenysége két, egymástól teljesen ellentétes pályán mozgott, ám közülük igazán csak az egyiket ismerjük. Jellemzően azt, amelyikben amerikai bulvárlapok tárták olvasóik elé gengszterek saját vérükbe fagyott holttesteit, autóbalesetek során járműroncsokba rekedt áldozatokat, düledező nyomornegyedek lakóit, rendőrségi razziákat, valamint az 1930-as, 1940-es évek Amerikájának más egyéb megrázó kordokumentumait. Weegee 4x5 inches Speed Graphic kamerájának kendőzetlenül nyers valóságával parallel létezik ugyanakkor egy másik igazság is, amely elbűvölő partik, hollywoodi filmpremierek, valamint hírességek és rajongóik világát mutatja be. A párizsi Fondation Henri Cartier-Bresson új megvilágításban tárja látogatói elé az amerikai fotóriport két világháború közötti fenegyereke, Weegee (1899–1968) munkásságát. 

weegee.jpgFotó: Weegee: Holiday Accident in the Bronx, 1941 © International Center of Photography

Alessandra Sanguinetti: The Adventures of Guille and Belinda
Henri Cartier-Bresson Fondation
2024. január 30.— május 19. 

A The Adventures of Guille and Belinda című tárlatnak szintén a párizsi Henri Cartier-Bresson Fondation ad otthont.Alessandra Sanguinetti 1968-ban született New Yorkban, majd két évvel később családjával Buenos Airesbe költöztek, ahol 2002-ig élt és dolgozott. A sok más mellett Guggenheim-ösztöndíjas és Hasselblad-díjas fotográfus jelenleg Kalifornia és Argentína között osztja meg életét; 2007 óta a Magnum Photos tagja, melyet többek közt Guille és Belinda történetének élethosszig tervezett feldolgozásával érdemelt ki. A sors, vagy talán a véletlen hozta, hogy Sanguinetti 1999-ben aktuális anyagán dolgozva ismerkedett meg egy Buenos Aires melletti farmon két unokatestvérrel, az akkor kilenc, illetve tíz esztendős Guillermina Aranciagával és Belinda Stutzzal. A két nagyon különböző karakterű, ám egymáshoz rendkívül közel álló lányban Sanguinetti valami egészen kivételeset tapasztalt meg, így figyelmét és kamerája objektívjét innentől rájuk fókuszálta. 

as.jpgFotó: © 2021 Alessandra Sanguinetti / Magnum Photos

A DAY OFF – An Exhibition of the F.C. Gundlach Foundation
f³ – freiraum für fotografie
2024. március 15. – június 2.

Az F.C. Gundlach gyűjteményét bemutató kiállítás a szabadidőre fókuszál. A teljesség igénye nélkül az alábbi fotográfusok objektívén keresztül nyerhetünk betekintést abba, hogyan változott a szabadidős viselkedésünk az elmúlt száz év során: F.C. Gundlach, Esther Haase, David Hockney, Thomas Hoepker, Peter Keetman, Barry Key, Barbara Klemm, Lisette Model, Martin Munkácsi, Martin Parr, Joel Sternfeld. A kiállítást rendező F.C. Gundlach Foundation Franz Christian Gundlach, ismertebb nevén F. C. Gundlach, német divatfotográfus, galériatulajdonos, gyűjtő, egyetemi oktató, kurátor magángyűjteményéből jött létre. 

mp.jpegFotó: © Martin Parr: Részlet a Common Sense című sorozatból.
Sammlung F.C. Gundlach, Stiftung F.C. Gundlach + Haus der Photographie, Deichtorhallen Hamburg

Gregory Crewdson: Retrospective
Albertina
2024. május 29. – szeptember 8.

Gregory Crewdson, az amerikai kortárs fotográfia fontos alakjának képeit mutatja be május 29. és szeptember 8. között a bécsi Albertina. A retrospektív kiállításon láthatóak lesznek a leghíresebb alkotások, illetve a kevésbé ismert képek is. Gregory Crewdson a hagyományos fotográfia határait átlépő, kísértetiesen szürreális és aprólékosan megrendezett képei miatt vált ismertté. Munkássága, különösen a filmforgatásokon készített fotói a filmes történetmesélés és a fotográfia egyedülálló keverékét tükrözik. Crewdson képei a rejtély, a melankólia és a pszichológiai mélység érzetét keltik, és a nézőt olyan rejtélyes elbeszélésekbe vonzzák, amelyek elmossák a valóság és a fikció közötti határt. Crewdson megközelítése olyan, mintha egy filmrendező készítene egy jelenetet. Aprólékosan megtervezi és megszervezi képei minden aspektusát, a helyszíntől és a díszlettervezéstől kezdve a világításon át a kompozícióig. Minden egyes fotó aprólékosan van megrendezve, gyakran hetek, sőt hónapokig tartó előkészületeket igényel a kívánt hatás elérése. E fáradságos folyamat révén Crewdson magával ragadó vizuális narratívákat és atmoszférákat hoz létre. 

gc.jpegFotó: Gregory Crewdson: Untitled, From the series: Twilight, 1998–2002.
ALBERTINA, Wien. Permanent loan - Kerry Propper, Art Invest II LLC © Gregory Crewdson

Cindy Sherman
Photo Elysée
2024. március 29. – augusztus 4.

A Lausanne-i Photo Elysée ad otthont Cindy Sherman legújabb munkáit bemutató kiállításnak. Az augusztus 4-ig látogatható, huszonhat nagyméretű portrét tartalmazó tárlaton az amerikai képzőművész ismét tükröt tart számunkra, hogy minden eddiginél határozottabb kritika tárgyává tegye a különféle médiumokban – köztük a webkettőn – nap mint nap megjelenő önreprezentációnkat. A Photo Elyséeben Cindy Sherman címen látható kiállítás az alkotó legújabb sorozatát mutatja be, mely szűk képkivágású, nagyméretű portrékból áll. Sherman már a 2000-es évek óta foglalkozik a digitális fotómanipuláció lehetőségeivel, ebben az anyagában azonban minden eddiginél jobban kiaknázza a médiumban számára kínálkozó lehetőségeket, megragadva a modern társadalom konfúz és megtört öntudatát. „Undorodom attól, ahogyan az emberek szépnek láttatják magukat (…) Sokkal jobban lenyűgöz a másik oldal.” 

cs.jpegFotó: Cindy Sherman: Untitled #648, 2023 © Cindy Sherman, Courtesy the artist and Hauser & Wirth

Lisa Fonssagrives-Penn: Fashion Icon
MEP
2024. február 28. – május 26.

Lisa Fonssagrives-Penn – Fashionicon címmel nyílt február végén kiállítás, melynek fókuszában a gyönyörű modell, Lisa Fonssagrives-Penn áll: ő volt az első szupermodell, már jóval azelőtt, hogy ez a kifejezés használatba jött volna. A kiállítás a kor egyik legkeresettebb modelljének személyes gyűjteményét mutatja be közel 150 alkotáson keresztül. Az 1935 és 1955 között készült fotográfiák – amelyeket olyan híres fotográfusok készítettek, mint Horst P. Horst, Irving Penn, Louise Dahl-Wolfe és Erwin Blumenfeld – bepillantást engednek a divatfényképezés aranykorába. A kiállítás – mely Lisa Fonssagrives-Penn és Irving Penn fia, Tom Penn adománya jóvoltából valósulhatott meg – a párizsi Maison Européenne de la Photographie-ban látható. 

ghh.jpegFotó: George Hoyningen-Huene: Lisa Fonssagrives wearing a Directoire dress in white chiffon by Vionnet, Harper’s Bazaar, 15 March 1938  © George Hoyningen-Huene, Estate Archives

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása