Sir Elton John és David Furnish magángyűjteményéből nyílt kiállítás a londoni V&A Múzeumban

2024. június 09. Mai Manó Ház

Sir Elton John énekes és David Furnish filmrendező magángyűjteményéből rendezett nagyszabású kiállítást Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection címmel a londoni Victoria and Albert Museum. A nagyközönség több mint háromszáz fotóból álló válogatást láthat mintegy száznegyven híres fotográfus munkái közül.

 

A tárlaton az 1950-es évektől napjainkig terjedő időszakban készült, a fotográfia történetének meghatározó művészeinek fényképei láthatóak azzal a céllal, hogy a néző bepillantást nyerjen a modern és kortárs fotográfiába. A gyűjteményből kiállítják többek között Robert Mapplethorpe, Cindy Sherman, William Eggleston, Diane Arbus, Sally Mann, Zanele Muholi, Ai Weiwei és Carrie Mae Weems alkotásait is. A kiállítás egyben jubileumi alkalom is – több mint 30 éves munka eredménye az Elton John és David Furnish által kezelt gyűjtemény, amely jól mutatja a két művész elkötelezettségét és szenvedélyét a fotográfia iránt. A magángyűjtemény több mint hétezer műtárgyat tartalmaz. David Furnish egy korábbi interjúban így nyilatkozott a gyűjteményükről:

„Úgy gondolom, hogy egy magángyűjteménynek tükröznie kell az adott gyűjtő személyét. Eltonnal mindketten nyitottak vagyunk az új gondolatokra és ötletekre. Sokat utazunk, és szeretjük a különböző kultúrákat és művészeti korszakokat. Nem azért gyűjtünk, hogy történelmi véleményt adjunk a fotográfiáról. Azt vesszük meg, ami tetszik. Azt hiszem, ez meg is látszik a gyűjteményen.”

Ez a hozzáállás jól tükrözi, hogy miért is ilyen egyedi, sokszínű és különleges a gyűjtemény. A tárlaton nyolc szekcióban mutatják be a válogatott anyagot; többek között a divat, sport és test tematikával találkozhat a látogató, de a hírességek blokkban olyan művészekről készült fotográfiák is láthatók lesznek, mint Marilyn Monroe, Miles Davis vagy Chet Baker. Emellett a huszadik század második felének ikonikus és kulcsfontosságú történelmi eseményeinek dokumentumai is helyet kapnak. Az 1960-as évek polgárjogi mozgalmaitól az 1980-as évek AIDS-aktivizmusán át a 9/11-es eseményekig mind meg fognak jelenni a tárlaton. Duncan Forbes a Fragile Beauty társkurátora a következőket mondta:

„Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozhatunk Sir Elton Johnnal és David Furnish-sel, hogy bemutassuk a páratlan gyűjteményük kiemelkedő darabjait, melyek között lesznek a játékos és meglepő alkotásoktól kezdve az elgondolkodtató és mélyenszántó művekig, a divatfotográfia eleganciájától a zenészek kreativitásán át a történelmi pillanatokig. A fotóművészet mindig valami fontosat mutat meg a világról, és a Fragile Beauty című kiállítás egy igazán epikus utazás lesz ebben a világban.”

Cikkünkben a Victoria and Albert Museum engedélyével mutathatjuk be a gyűjtemény képeit. 

 

A gyűjtemény további képeiből ezen a linken látható egy válogatás.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása