7 nemzetközi fotókiállítás, amit mi is szívesen megnéznénk

2024. július 10. Mai Manó Ház

Mai posztunkban ismét olyan európai vagy tengerentúli kiállításokat mutatunk, melyeket júliusban utazók figyelmébe ajánlunk. Cikkünkben Amszterdam, Berlin, Párizs, és New York legmenőbb fotókiállításaiból szemléztünk. A tárlatok címére vagy a fotókra kattintva a kiállításokról bővebben is olvashattok, és a tárlaton szereplő képekből találtok újabb válogatást.

Beyond Fashion
Saatchi Gallery
2024. május 31. – szeptember 8.

A Saatchi Gallery Beyond Fashion című tárlatán a világ minden tájáról érkező elismert fotográfusok munkáit mutatják be. A kiállított művek azt bizonyítják, hogy a divatfényképezés nemcsak ruhakollekciók bemutatására hivatott, hanem képes reflektálni a mindennapi élet valóságára, vagy éppen társadalmi jelenségekre is. A kiállítást a London Fashion Week mérföldkőnek számító 40. évfordulója alkalmából rendezik meg, az eseményen 48 fotográfus több mint 100 fényképe szerepel, amelyek szeptember 8-ig láthatóak. A testünk színekkel, mintákkal, formákkal, textúrákkal és anyagokkal való díszítése az emberi történelem során folyamatosan jelen volt. A Beyond Fashion kiállítás azt mutatja be, hogy a divat ábrázolása hogyan fejlődött, és hogyan keres új utakat napjainkban. A kiállítás kurátora, a svájci Photo Elysée igazgatója, Nathalie Herschdorfer kiemelt célja az volt, hogy a divatfényképezés mintegy százéves történetéből reprezentatív válogatást mutasson be. A kiállító művészek között olyan elismert alkotókkal találkozhatnak a látogatók, mint Nick Knight, Peter Lindbergh, Viviane Sassen, Paolo Roversi, vagy Ellen von Unwerth, de láthatóak munkák a divatfotográfusok új generációjától is. 

bolofo.jpgFotó: Koto Bolofo: Skin Deep, 2008 © Koto Bolofo

Vivian Maier: Unseen Work
Fotografiska New York
2024. május 31. – szeptember 29.

A Fotografiska New York ad otthont Vivian Maier (1926–2009) eddigi legjelentősebb, retrospektív kiállításának. A szeptember 29-ig nyitva tartó, mintegy 230 fotográfiát bemutató Unseen Work című tárlat társszervezője a madridi székhelyű, kulturális menedzsmenttel és könyvkiadással két évtizede foglalkozó diChroma photography. A kiállítást követően a stockholmi alapítású múzeumi hálózat – mely a svéd főváros és New York mellett jelen van még Tallinban, Berlinben és Sanghajban – bezárja kapuit az amerikai metropoliszban. Másfél évtized telt el azóta, hogy a világ egy véletlen folytán felfedezte Vivian Maiert. Mintegy százezer negatívot számláló életműve egy részét 2007-ben az akkor még huszonéves fotográfus és író, John Maloof vásárolta fel egy bolhapiaci árverésen; a felvételeket Maier két évvel később bekövetkezett halála után kezdte csak széles körben népszerűsíteni. 

vm.jpgFotó: Vivian Maier: Chicago, IL, May 16, 1957

Fraenkenstein. Created by Jeffrey Fraenkel and Jordan Stein
Fraenkel Gallery
2024. május 30. – augusztus 10.

Az amerikai Fraenkel Gallery új kiállításán Frankenstein történetét újraértelmező vizuális alkotások láthatóak. Mary Shelley 1818-ban megjelent Frankenstein című regénye az irodalmon és a populáris kultúrán keresztül szinte megkerülhetetlen alkotássá vált, amely még napjainkban is meghatározó. A mostani Fraenkenstein című tárlat a mű történetének hatására reflektál több mint 20 képzőművész munkáin keresztül. A galéria május 30. és augusztus 10. között várja látogatóit San Franciscóban. A Fraenkenstein című kiállítás Jeffrey Fraenkel galériaalapító és Jordan Stein kurátor együttműködésében jött létre. Együttműködésük akkor indult, amikor egy beszélgetésükben felmerült Mary Shelley 1818-as ikonikus könyve, amely iránt mindketten érdeklődtek. Ekkor kezdtek el gondolkodni azon, hogy a Frankenstein-történet hogyan lett meghatározó része a szélesebb kultúrának, és hogy a könyv gondolatait milyen módon vették át más művészek. Arra jutottak, hogy a történet nemcsak az irodalmi, majd az adaptációk nyomán a filmes világban lett népszerű, hanem szinte az összes művészeti műfajban. 

ph.jpgFotó: Peter Hujar: Thek Working on the Tomb Figure, 1967 pigment print © 2024 The Peter Hujar Archive, LLC / Artists Rights Society (ARS), New York. Courtesy Fraenkel Gallery, San Francisco

Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection
V&A South Kensington
2024. május 18. – 2025. január 5.

Sir Elton John énekes, dalszerző és David Furnish filmrendező magángyűjteményéből nyílt nagyszabású kiállítás május 18-án Fragile Beauty: Photographs from the Sir Elton John and David Furnish Collection címmel a londoni Victoria and Albert Museumban. A közönség több mint háromszáz fotóból álló válogatást láthat mintegy száznegyven híres fotográfus munkái közül. A kiállítás egyben jubileumi alkalom is – több mint 30 éves munka eredménye az Elton John és David Furnish által kezelt gyűjtemény, amely jól mutatja a két művész elkötelezettségét és szenvedélyét a fotográfia iránt. A magángyűjtemény több mint hétezer műtárgyat tartalmaz. A gyűjteményt Elton John David Fahey segítségével kezdte el építeni Irving Penn és Horst P. Horst fényképeinek hatására 1991-ben. Ezeket a képeket 2000-ben az atlantai High Museum of Artban mutatták be először, melyhez Chorus of Light: Photographs from the Sir Elton John Photography Collection címmel egy katalógus is megjelent. 2016-ban pedig a Tate Modernben nyílt kiállítás The Radical Eye: Modernist Photography from the Sir Elton John Collection címmel. 

ej.jpgFotó: Ryan McGinley: Dakota Hair, 2004 © Ryan McGinley Studios

René Groebli: Meisterwerke der Metropolen – London, Paris
Galerie Buchkunst Berlin
2024. június 1. - augusztus 31.

2024. június 1-jén nyílt meg a Buchkunst Berlin Galériában René Groebli A metropoliszok remekei: London, Párizs című új kiállítása. Groebli képein a háború utáni nagyvárosok világát láthatjuk, amikor London és Párizs ismét élettel teltek meg. René Groebli svájci fotográfus 1927. október 9-én született Zürichben. Karrierjét mozdonyvezetőként kezdte, majd később a fényképezés iránti szenvedélyének hódolt. 1945 és 1948 között a zürichi Kunstgewerbeschule-ban tanult. 1949 karácsonya előtt érkezett meg a ködbe burkolózott, lebombázott londoni Victoria pályaudvarra. Két hétig kóborolt a városban Rolleiflex fényképezőgépével, és megörökítette London kísérteties, mégis lenyűgöző arcát. Az emberek sziluettjei a ködben, az újonnan kibővített Battersea-i erőmű kontúrjai és a London Bridge mögött feltűnő pára mind a háború utáni időszak különleges atmoszféráját idézik fel. Párizsban készült képei éles kontrasztot mutatnak: a francia főváros utcái és jelenetei élénkebbek, intenzívebbek, mégis kevésbé szubjektívek. Groebli képei egyéni narratívát alkotnak, amelyek a modernizmus és a költészet határán mozognak, és új megvilágításba helyezik a két nagyváros háború utáni auráját. 

rg.jpgFotó: René Groebli: London, 1949 #1202

Photography Through the Lens of AI
Foam
2024. május 31. – szeptember 11.

Photography Through the Lens of AI címmel szervezett kiállítást a Foam, Hollandia egyik vezető fotográfiai múzeuma. A kiállítás célja, hogy bemutassa, miben és mennyit fejlődött az utóbbi időben a mesterséges intelligencia, és ezzel milyen új lehetőségek és kockázatok jelentek meg a művészeti életben, illetve a mindennapokban. Az elmúlt években a mesterséges intelligencia már érezhető hatást fejt ki, részben azzal, hogy belépett a fotográfia terébe, másrészt pedig megváltoztatta a vizualitáshoz való viszonyunkat is. A multidiszciplináris kiállítás május 31. és szeptember 11. között várja a látogatókat Amszterdamban. A fotográfia a 19. század óta viszonylag gyors technológiai fejlődésen ment keresztül. A pár éve még kezdetleges AI technika pedig mára egészen magas minőségű képek előállítására is alkalmas, olyannyira, hogy a 2023-as Sony World Photography Awards nyílt kategóriájának fődíját egy ilyen alkotásnak ítélték oda. Az eset a művészi közegben nagy port kavart. 

va.jpgVistas #22, 2020 © Brea Souders (AI)

Man Ray. Liberating Photography
Photo Elysée
2024. március 29. – augusztus 04.

Man Ray magángyűjteményekben fellelhető műveiből rendezték meg Svájc meghatározó fotográfiai központja, a lausanne-i Photo Elysée március végén megnyílt kiállítását. A Man Ray. Liberating Photography című augusztus 4-éig látogatható tárlat a két háború közötti párizsi évek alkotásainak bemutatásával a szürrealista mozgalom születésének századik évfordulóját is ünnepli. A festészet területéről indult, orosz zsidó bevándorlók gyermekeként Philadelphiában született Man Ray (1890–1976) múlhatatlan érdemeket szerzett az avantgárd – a dada, majd a szürrealizmus – két háború közötti diadalmenetében, s tette mindezt elsősorban a fotográfia formanyelvén. A kezdetektől deklarált célja volt „teljesen megszabadulni a festészettől és annak esztétikai vonatkozásaitól.” 

mr.jpgFotó: Man Ray: Dora Maar, 1936 © Man Ray 2015 Trust 2024, ProLitteris, Zurich

További aktuális nemzetközi és hazai fotókiállítás-ajánlókat ezen a linken találtok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása