Fotókalendárium - Vivian Maier (1926 - 2009)

2012. február 01. Mai Manó Ház

Vivian Maierről sokat hallhattunk az elmúlt évben, hiszen különleges története és nagyszerű fotói szinte az egész világot bejárták. Tavaly az elsők között számolt be a felfedezés híréről a Gyuraw blog, ennek a bejegyzésnek az aktualitását Vivien Maier mai születésnapja adja.


Fotó: Vivian Maier: New York, NY, 1953.

Chicago, 2007.
John Maloof ingatlanközvetítő teljesen véletlenül botlott bele abba fantasztikus hagyatékba, melyet Vivian Maier hagyott az utókor számára. Szinte senki sem ismerte Vivian Maiert azelőtt.

John Maloofot néhány évvel korábban a legkevésbé sem érdekelte a fotográfia. Egy árverésen vásárolt pár száz dollárért korabeli negatívokat Chicagóról, mert archív fotókkal szerette volna megtölteni helytörténeti könyvét. Maloof beszkennelt pár képet és nagyon megtetszett, amit a képeken látott, olyannyira, hogy kedvet kapott és vásárolt is magának egy tükörreflexes digitális fényképezőgépet. “Folyamatosan vetettem össze képeimet Vivianével és az gondoltam, húha, az enyémek még mindig nem elég jók. Nosza, vettem pár könyvet olyan nagyszerű fotósokról, mint Harry Callahan vagy Henri Cartier-Bresson, de tulajdonképpen Vivian tanított meg fotózni.”

Maloof nagy nehezen kinyomozta, hogy az archív képeket Vivian Maier készítette. Beírta a google keresőbe, de semmi eredménye nem volt. Annyira magával ragadta őt Vivian tehetsége, hogy még az aukciós árverésen eladott többi negatívot is megvásárolta azoktól a lelkes korabeli fotókat gyűjtőktől, akik Maier többi képét felvásárolták. Ekkorra már több mint 20.000 darab negatívja és több ezer tekercs negatív filmje volt Vivian Maiertől, akit egyáltalán nem ismert, csak néhány beszkennelt fotón tűnt fel, ahogyan saját magát örökítette meg egy-egy kirakat üvegében nyakában az elmaradhatatlan Rolleiflex fényképezővel.

Maloof aztán felhívta az aukciós házat és érdeklődött Vivian Maier iránt. Azt a felvilágosítást kapta, hogy Vivian él, de sajnos annyira beteg, hogy nem fogad már látogatókat. Maloof 2009 májusában elindított egy blogot ahová Vivian Maier képeit kezdte sorban feltölteni, mert úgy gondolta ezek a legcsodálatosabb képek, amikkel valaha találkozott. Aztán pár nappal később a következőbe botlott a Chicago Tribune-ban: ”Vivian Maier francia születésű, Chicagóba 50 éve települt dadus 83 éves korában elhunyt békességben. Gyászolják John, Lane és Matthew, kiknek szinte második anyjuk volt…”.

Maloof elment a távirati címre, de semmi újabb információt nem tudott meg. Közben a Flickren csatlakozott a Hardcore Street Photography csoporthoz, ahová feltöltötte Vivian Maier képeit, gondolván, hogy mást is annyira megérintenek, mint őt. Igaza volt. Másnapra 200 email fogadta, melyben különböző országokban szerették volna kiállítani a Vivian képeit. 2009 végén John Maloofnak végül szerencséje volt, mert az új negatívok között végre megtalálta Matthew és Lane elérhetőségét is. Felhívta őket és végül megtudta ki is volt Vivian Maier.

1926. február elsején született New Yorkban. Katolikus családból származott. Az ötvenes években Chicagóban már dadusként dolgozott, ahol több mint tíz éven keresztül Matthew és Lane “második” anyukája volt. Szabadnapjain a városban mászkált, a kamera állandóan a nyakában lógott és fotózott. Később is dadusként folytatta, de az 1990-es évekre gyakorlatilag hajléktalan lett. Csak a szerencsének és dadusként nevelt gyermekeinek köszönhető, akik utolsó éveiben egy lakást béreltek számára és minden számláját fizették.

Lehet, hogy John Maloof a huszadik század egyik kiemelkedő alkotójának hagyatékába botlott? Vivian Maier képeit elnézve ez nem is lehet kérdés.


Fotó: Vivian Maier: 108th St. East, New York, NY, September 28, 1959.



Fotó: Vivian Maier: New York, NY, January, 1953.



Fotó: Vivian Maier: New York, NY, Undated.



Fotó: Vivian Maier: New York, NY, August 11, 1954.



Fotó: Vivian Maier: New York, NY, 1954.



Fotó: Vivian Maier: New York, NY, September 30, 1956.



Fotó: Vivian Maier: Staten Island, NY, June 23, 1954.



Fotó: Vivian Maier: New York, NY, March 18, 1955.



Fotó: Vivian Maier: New York, NY, End of April, 1953.



Fotó: Vivian Maier: Chicago, IL, January, 1956.



Fotó: Vivian Maier: August 22, 1956.



Fotó: Vivian Maier: Chicago, IL, Undated.



Fotó: Vivian Maier: Untitled, Chicago, IL, October 14, 1968.



Fotó: Vivian Maier: Florida, January 9, 1957.



Fotó: Vivian Maier: Florida, April 7, 1960.



Fotó: Vivian Maier: Canada, Undated.



Fotó: Vivian Maier: August, 1975.



Fotó: Vivian Maier: May, 1976.



Fotó: Vivian Maier: Untitled, Undated.


Vivian Maier fotóinak elismertségét, és népszerűségét jól mutatja, hogy 2011-ben a bemutatkozó nagyszabású, rendkívül sikeres kiállítássorozattal egyidőben, egy gyönyörűen összeállított fotóalbum is megjelent Maier legkiválóbb munkáiból az amerikai powerHouse Books gondozásában.

Vivian Maier önarcképeiből összeállított válogatást itt találhatjátok.

 

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása