5 valódinak tűnő, de manipulált fotó

2015. január 08. Mai Manó Ház

„Az az ábrázolásmód, amely nem teszi lehetővé az alkotó beavatkozását, nem tekinthető művészinek. A fotográfia veszélyes helyzetbe kerül tehát, ha nem tudjuk bizonyítani, hogy a valóságban nem adott dolgok tolmácsolására is képes. Semmire sem használható az az eljárás, amely nem ad vissza mást, mint a valóságot.” – írta Henry Peach Robinson fotográfus az 1892-ben Londonban megjelent Wilson’s Photographic Magazine cikkében, melynek címe A művészet, a tudomány és a fotográfia paradoxonjai volt.
Napjainkban a bevezetőben olvasható hasonló gondolatok lassan érvényüket vesztik, hiszen ma már mindannyian tudjuk, hogy ha egy fényképet nézünk, nem feltétlen a valóságot látjuk. Ennek megítélésekor többnyire megérzéseinkre, tapasztalatainkra vagy éppen a fotóhoz mellékelt képadatokra támaszkodhatunk. A digitális korszakban, a képmódosító programok és a közösségi oldalak elterjedése után egyre több átverésen alapuló fotó látott napvilágot, melyek ennek ellenére vagy éppen ezért hatalmas népszerűségnek örvendnek. A Gizmodo új blogja nemrég összegyűjtött 86 olyan, a neten keringő hamisított fotókat, melyekről talán Te sem tudtad, hogy nem valódiak.
A 87.-nek mi is tudunk ajánlani egyet, hiszen 2014 októberében megjelent bejegyzésünkben sajnos nekünk is sikerült egy manipulált fotót valósként bemutatni. A legelső autólopás című képet ITT találod.

Az első manipulált fotón John Lennon gitározik egy stúdióban Che Guevarával, de a valóságban nem Che, hanem Wayne "Tex" Gabriel pengette a húrokat.

001.jpg

002.jpg

A második képen emeletes buszok versenye látható. Talán nem is kell megerőltetni magunkat, hogy átlássunk a szitán, mégis több magyar nyelvű oldal is átvette, így a mi válogatásunkba is bekerült ez a fotó.

003.jpg

Alison Jackson elmondása szerint képeivel szinte minden esetben a médiában már korábban megjelent (bulvár)hírekre reflektál. Ezen - a tudatos képszerkesztés mellett - sokat segít a fotókon szereplő személyek sokszor megdöbbentő hasonlósága a valódi hírességekkel.

004.jpg 

A negyedik képen Mahatma Gandhi táncol egy nővel, de ez a kép is átverés, hiszen ezen a Sydneyben készült a fotón egy ausztrál színészt láthatunk.

005.jpg

Az utolsó fotó a Large Magazine reklámkampányaként jelent meg. A képen a Vészhelyzet sorozatból ismert Benton doktor (Eriq LaSalle) is feltűnik, ennek ellenére sokan hitték, hogy egy valós helyzetet látnak.

006.jpg

(forrás: factually.gizmodo.com)

A világ legelső digitálisan szerkesztett fotóját - melyen egy tengerparton napozó nő látható - ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása