12 éves a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

2011. október 15. Mai Manó Ház

Ma 12 éve, 1999. október 15-én nyitotta meg kapuit Budapesten, a Terézvárosban a Mai Manó Ház harmadik emeletén található szakkönyvtár, mely névadójául Pécsi Józsefet választotta. Pécsi József fényképész, fotóművész, szakíró és egyben tanár is volt, akinek nevét a reklámfotográfia legfontosabb magyar díja, egy fiataloknak alapított állami ösztöndíj, valamint a szakkönyvtár őrzi.

Szervezeti felépítését tekintve szakkönyvtárunk — a Mai Manó Házban működő könyvesbolttal és a kiállítói tevékenységgel együtt — a Magyar Fotográfusok Háza Nonprofit Kft. intézményének részét képezi. Az ország legjelentősebb fotográfiai szakmai könyvtáraként feladatának a fotográfia iránt érdeklődők dokumentumokkal való ellátását tűzte ki célul. A szakkönyvtár állományának alapja a Magyar Fotográfiai Alapítvány apportjából és a Magyar Fotóművészek Szövetsége, valamint a Magyar Fotográfiai Múzeum anyagából származik, de neves fotóművészek — Eifert János, Gera Mihály, Keleti Éva, Korniss Péter, Szalay Zoltán, Rév Miklós — is segítették létrehozását saját gyűjteményük ajándékozásával. Ezekkel az adományokkal nagy értékű, a világ fotóművészetére széles kitekintést biztosító anyag került birtokunkba.
 


Fotó: Somogyi Nóra
 


Fotó: Áment Gellért
 


Fotó: Telek Balázs
 

A történeti értékű gyűjteményben megtalálhatók a hazai és külföldi fotóalbumok, a fotótechnika és a fotótörténet szakkönyvei, monográfiák, esztétikai kötetek, lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák, repertóriumok, továbbá magyar és idegen nyelvű szakmai folyóiratok. Szakkönyvtárunk gyűjtőköre kiterjed a hazai és külföldi fotográfia egészére. Gyűjtjük az autonóm (művész) fotográfiai irodalmat, a fotótörténeti munkákat, a dokumentarista fotográfiai műveket, a fotótechnikai könyveket és minden egyéb, a fotográfiával akár csak érintőlegesen foglalkozó könyveket, albumokat. A különösen értékes könyveket zárt anyagként vételezzük be. A zárt anyagban szereplő kötetek, az állomány azon különleges értékű darabjai — neves kortárs fotóművészek által dedikált albumok vagy éppen ritka példányszámban megjelent, muzeális értékű, fotótörténeti jelentőségű kötetek — amelyek nem a szabadpolcos rendszerben, hanem attól külön, elzárva találhatók. Számos, a századforduló idején kiadott könyv a birtokunkban van, állományunk legrégebbi darabja Julius Schnauss 1864-ben Lipcsében kiadott kötete, mely a Katechismus der Photographie címet viseli, de megtalálható az 1882 januárjában Kolozsvárott kiadott Fényképészeti Lapok első évfolyamának első száma is. A zárt anyagban található szakkönyvtárunk névadójának Pécsi Józsefnek A fényképező művészete című könyve is, amely a magyar fotóelmélet-írás alapművének számít, 1917-ben, a Fény kiadásában, Budapesten jelent meg először magyarul. Számos más ok miatt is a zárt anyag részévé válhat egy-egy dokumentum, így például megtalálhatók ott Josef Koudelka, Helmut Newton, Henri-Cartier Bresson által dedikált kötetek is, illetve olyan fotóalbumok, amelyek limitált példányszámban, esetleg sorszámozva jelentek meg. A zárt anyag listája bibliográfiai adatokkal, képekkel illusztrált nyomtatott változata az olvasóteremben és a honlapunkon is elérhető, majd a kiválasztott kötetek az olvasószolgálattól kikérhetők.
 


Fotó: Szekér Ádám
 


Fotó: Áment Gellért
 

2009-ben a tízéves évfordulónkra kutathatóvá, kereshetővé vált az állomány, mely nagy segítséget nyújt a fotográfia iránt érdeklődőknek, iskolásoknak, szakdolgozatra készülőknek, kutatóknak és a művészettörténészeknek egyaránt. Ennek köszönhetően még szélesebb körben tettük elérhetővé a szakkönyvtár kulturális értékeit. Online katalógusunkban többféle keresési mód közül választhatnak a látogatók. A könyvekhez annotáció és tárgyszólista kapcsolódik, a szerzők neve, a könyvek címe mellett a szakterületekre is kinyitva a keresés lehetőségeit. Szintén a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt sikeres pályázatunk eredményeképpen 2009 óta több mint tíz – a szakkönyvtárba rendszeresen érkező - különböző külföldi fotográfiai szaklappal bővült folyóirat-állományunk, melyről honlapunkon egy átfogó, részletes háttéranyagot biztosítunk látogatóinknak. Weboldalunkat rendszeresen frissítjük, ahol az online katalógus mellett, a szakkönyvtár névadójáról, nyitva tartásáról, egyéb reprográfiai szolgáltatásainkról, új szerzeményeinkről, éves beszámolókról és terveinkről is tájékoztatjuk látogatóinkat. Több mint 13 000 dokumentum várja az érdeklődőket, akik mára közel 8800 db kötetet lapozhatnak át. A beiratkozás, a szakkönyvtár teljes állományának helyben tanulmányozása és a számítógépeink használata ingyenes.
 


Fotó: Telek Balázs (camera obscura) 

 

 Nézz körül a szakkönyvtár polcain!

 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása