A világ legelső hópehelyfotósa

2012. január 15. Mai Manó Ház

Fotó-kalendárium rovatunkban (amely ma az Elsők rovatcímet is megkaphatta volna) a világ legelső hópehelyfotójának készítőjét mutatjuk be.

 


Fotó: Wilson A. Bentley munka közben
 

 

Wilson Alwyn "Snowflake" Bentley (1865. február 9 – 1931. december 23.) szüleivel és testvérének családjával együtt egy farmon élt, Jericho városától 15 km-re, Vermont államban (USA), ahol a csapadékos, hosszú, hideg telek jellemzők. Tanító édesanyja otthon oktatta és az első mikroszkópját is tőle kapta 15 évesen. Az 1800-as évek végén Bentley számára a fényképezés technikai háttere már rendelkezésre állt, így amikor megtudta, hogy létezik olyan fényképezőgép, mellyel a mikroszkópban látható tárgyakat lehet fotózni, addig könyörgött szüleinek, mígnem apja vett neki egyet. Ekkor kezdett el mélyrehatóbban foglalkozni a mikroszkópikus fényképezéssel, majd nem egészen húsz évesen - ma 132 éve - 1885. január 15-én elkészítette a világ legelső hópehelyfotóját. És innentől nem volt megállás, Bentley több mint ötezer hópelyhet fotózott le, amivel bebizonyította, hogy nem létezik két egyforma hópehely.

 


Fotó: Wilson A. Bentley: Snowflakes, 1902.

 

A Nature, a Popular Science és a Scientific American magazinok mellett, 1923-ban a Natonial Geographic januári számában is megjelentek az alábbi hópehelyfotók:

 


Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1916-1917.



Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1916-1917.



Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1916-1917.

 

1925-ben a következőket nyilatkozta:
"A mikroszkóp alatt felfedeztem, hogy a hópelyhek a szépség csodás képződményei. Milyen kár, hogy ezt a szépséget mások nem csodálhatják meg. Minden egyes kristály a kivitelezés mesterműve, melyben egy részlet, egy minta sem ismétlődik. Amikor egy hópehely elolvad, a mintaszerkezet is örökre elvész. A megannyi szépség anélkül tűnik el, hogy bármilyen nyomot hagyna maga után."

 

Bentley 1931-ben Snow Crystals címmel megjelent könyvében 2500 fotót publikált. A fotógyűjtemény teljes anyaga, szülővárosában a The Old Red Mill & Museumban található meg.

 


Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1890.



Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1890.



Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1890.



Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1890.



Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1890.



Fotó: Wilson A. Bentley, Snowflake, 1890.


 

A hópelyhek jégkristályokból álló, általában hatszöges alakzatok. A kristályok mérete és alakja attól függ, milyen a hőmérséklet és mennyi a vízpára a keletkezésük helyén. A hópelyhek kialakulásának tudományos hátteréről itt olvashattok.

 

 

   

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása