Prix Pictet - Edmund Clark

2013. február 16. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma Edmund Clark fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

VI. tábor, bilincsek - 2009, Guantanamói-öböl - Fogolytábor, Kuba © Edmund Clark, Prix Pictet Ltd.jpgFotó: VI. tábor, bilincsek - 2009, Guantanamói-öböl - Fogolytábor, Kuba © Edmund Clark, Prix Pictet Ltd 

Edmund Clark
Nemzetisége: brit
Született: London, Egyesült Királyság, 1947
Sorozat: Guantanamo: Ha kialszanak a fények

Edmund Clark számára a Guantanamo-öbölbeli fogolytáborok folyamatos léte a hatalom egyensúlyhiányát szimbolizálja a terrorizmus elleni globális háborúban. Miután Bush elnök felhatalmazásával bárkit, akit ún. ellenséges harcosnak tituláltak, határozatlan időre bebörtönözhetnek, a világ minden részéről százával szállították az embereket Guantanamo-ba. Sokukat évekre rácsok mögé zárták, kihallgatási kínzásoknak vetették alá és megtagadták alapvető, a tisztességes eljáráshoz való jogaikat. Az egyén felett gyakorolható abszolút hatalom a bezárt rabok napi rutintevékenységeiben jelenik meg leginkább. Bár katonai cenzúra mellett készült az anyag, ez a sorozat a hatalom és az ellenőrzés tereit és tárgyait tárja fel Guantanamo-ban.

Clark a fényképezés eszközét, valamint talált képeket és szöveget használ az ábrázolás és a politikai közötti kapcsolatok feltárására. Leginkább a kontroll, az ellenőrzés és a bebörtönzés következményeit feldolgozó fotográfiáiról ismert, melyek két monográfiában is megjelentek (Guantanamo: If the Light Goes Out (Guantanamo: Ha kialszanak a fények) (2010) és Still Life Killing Time (Csendélet – Az ölés ideje) (2007)). Miután történelem és francia szakon tanult a brighton-i University of Sussex-ben és a párizsi Sorbonne-on, kutatóként dolgozott Londonban és Brüsszelben. A London College of Communications iskolájában posztgraduális fotóriporteri képzésben szerzett diplomát. Clark gyakori vendége kerekasztal-beszélgetéseknek és szimpóziumoknak, fotói nemzetközi kiállításokon és gyűjteményekben szerepelnek.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása