Prix Pictet - An-My Lê

2013. február 22. Mai Manó Ház

A február 24-ig látogatható Prix Pictet Power - Erő című kiállításunkon bemutatkozó fotóművészek közül ma An-My Lê fotóját és rövid életrajzát mutatjuk be blogunkon. 

Harci kiszolgáló támogató műveletek - 29 Palms 2003-2004 CA, USA © An-My Lê, Prix Pictet Ltd.JPGFotó: Harci kiszolgáló támogató műveletek - 29 Palms 2003-2004 CA, USA © An-My Lê, Prix Pictet Ltd 

An-My Lê
Nemzetisége: vietnámi/amerikai
Született: Saigon, Vietnám, 1960
Sorozat: 29 Palms katonai támaszpont

Amikor az Egyesült Államok megtámadta Irakot, An-My Lê késztetést érzett arra, hogy a térségbe látogasson. Mivel nem sikerült tudósítóként beágyazódnia a seregbe, a kaliforniai Twentynine Palms-ban található Tengerészgyalogság Légi és Szárazföldi Harcászati Központjába utazott. A sivatag közepén rejtőző kiképzőközpont környéke nem különbözik sokban Afganisztán vagy Irak tájaitól. A fotós dokumentálta az iraki bevetésre készülő tengerészgyalogosok kiképzését. Nagylátószögű fényképezőgépével készített fekete-fehér fotói inkább idézik a XIX. századi háborús fotóit, mint a ma gyorsan exponált, spontán csataképeit. Lê viszonya a tájjal és annak kiterjedésével kísérlet arra, hogy új megvilágításba helyezze a katonai hadjáratokat.
1975-ben, a háború végeztével Lê családját evakuálták Vietnámból, akik politikai menekültként az Egyesült Államokban telepedtek le. Négy évig alkalmazott fotográfusként dolgozott a kézművesek szakszervezetében, a Compagnon de Devoir-ban. 1991-ben, miközben művészeti tanulmányait végezte a Yale Egyetemen, ösztönzést érzett arra, hogy még több önéletrajzi munkát készítsen. Az ezt követő tíz évben a háború, a mítosz és az emlékezés témáira fókuszált. Ezt az anyagot trilógiába rendezte (Vietnam, Small Wars, 29 Palms), mely monográfia Small Wars címmel az Aperture kiadó gondozásában jelentet meg 2005-ben.

A 2013. február 24-ig látogatható kiállításról ITT olvashattok.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása