Egy szépségverseny díjazottjai (1922)

2013. december 01. Mai Manó Ház

Nemrég a Mai Manó Ház Facebook oldalára posztoltunk egy fotót egy 91 évvel ezelőtt megrendezett amerikai szépségversenyről, mely képet nagy népszerűség övezte. Úgy gondoltuk, hogy utánajárunk a történetnek és megnézzük kik szerepelnek a képen és milyen fotók vannak még a National Photo Company gyűjteményében a washingtoni szépségversenyről. Az eredeti üvegnegatívokat Herbert E. French fotográfus 1947-ben ajándékozta a Kongresszusi Könyvtárnak, mely az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtára. 

npc_001.jpgFotó: Balról jobbra: Gay Gatley, Eva Fridell, Anna Neibel és Iola Swinnerton
Washington Bathing Beach, Washington, DC, 1922. augusztus 5. (National Photo Company)

Az 1922 augusztus 5-én, a Potomac folyó partján megrendezett Washington Bathing Beach szépségversenyről már a másnapi Washington Post cikkében beszámoltak az érdeklődőknek. Az 1922. augusztus 6-i cikkből megtudhatjuk, hogy a négy nyertest (Gay Gatley, Eva Fridell, Anna Neibel és Iola Swinnerton) egy háromtagú zsűri választotta ki, és a főnyeremény 1.000 dollár volt. 

npc_007.jpgFotó: Washington Bathing Beach, Washington, DC, 1922. augusztus 5. (National Photo Company)

npc_002.jpgFotó: Eva Fridell, I. helyezett, Washington Bathing Beach, Washington, DC, 1922. augusztus 5.
(National Photo Company)

Az AJ Frey , Isaac Gans és Arthur Leslie Smith alkotta zsűri a legszebb lánynak a 17 éves Eva Fridell, középiskolás diákot választotta, akit a már említett cikkben Tiziano hajú szépségként említenek meg és azt is megtudhatjuk róla, hogy a város észak-keleti részében a szüleivel él. Anna Niebel a legszebb ruháért kapott első díjat, egy ezüstserleget. A bejegyzés elején található csoportképen a második legszebb lány; Gay Gately és a második legcsinosabb lány, Iola Swinnerton is helyet kapott. 

npc_006.jpgFotó: Anna Niebel, I. helyezett, Washington Bathing Beach, Washington, DC, 1922. augusztus 5.
(National Photo Company)


npc_005.jpgFotó: Washington Bathing Beach, Washington, DC, 1922. augusztus 5. (National Photo Company)

npc_004.jpgFotó: Washington Bathing Beach, Washington, DC, 1922. augusztus 5. (National Photo Company)

(forrás: loc.gov, shorpy.com)

Ezen az 1896-ban készült fotón a modern nő szimbólumát láthatjuk, szoknyáját térdig felhúzva, sörrel és cigivel a kezében.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása