A Wright fivérek fotói a motoros repülés kezdeteiről

2013. december 17. Mai Manó Ház

Orville Wright és Wilbur Wright 1903. december 17-re, Kitty Hawkba hívta össze azt a vendégsereget, kik elsőként csodálhatták meg a legelső repülést, mely során Orville 39 métert repült 12 másodperc alatt. Az erről készült fotó készítőjét John T. Daniels Juniornak hívták és a fényképészettel addig nem is nagyon került túl közeli kapcsolatba. A fényképezőgép (Gundlach Korona box kamera) a Wright fivérek tulajdonában volt és ők állították be az akkor harminc éves John számára. Neki csak az volt a dolga, hogy exponáljon a megfelelő pillanatban. Az első repülést Orville Wright hajthatta végre, ezt egy érme feldobásával döntötték el. Délelőtt 10.35 körül a gép nekilódult a mezőnek és komótosan elemelkedett a földtől. Ekkor John az ámulattól megrészegülve elfelejtett exponálni, de Wilbur szerencsére rászólt, hogy cselekedjen, így végül elkészült az ikonikus fotó. Igazából a nap negyedik repülése volt az egyetlen, amelyet valójában irányítani is tudtak, ekkor Wilbur 279 métert repült 59 másodperc alatt.(forrás: printscreen.hu

Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár gyűjteményében található fotó mellett, korábbi próbálkozások megörökítését is fellelhetjük, mai bejegyzésünkben ezekből válogattunk. Ezeket a képeket a Wright fivérek készítették.

wright001.jpgFotó: John T. Daniels: A legelső repülés, 1903. december 17., Kitty Hawk, Észak-Karolina  

2013 márciusában járta be a világsajtót egy hír, miszerint nem a Wright fivérek voltak az elsők, akik először emelkedtek motoros repülőgéppel a levegőbe, hanem egy német származású amerikai. Gustav Weisskopf 1901. augusztus 17-én emelkedett a levegőbe Connecticut államban – írta a hvg.hu. Mivel erről a repülésről továbbra sincs kétséget kizáró bizonyíték, így ebben a bejegyzésben a Wright fivérekkel foglalkozunk. A Wright fivérek 1903-ban építették meg a Wright Flyert, amelyre később Flyer I-ként hivatkoztak. Ez a gép manapság Kitty Hawkként is ismert. John T. Daniels - az esemény fotósa - a több mint száztíz évvel ezelőtti történelmi pillanatról három üvegnegatívot készített. Amikor az egyik kísérlet kudarcot vallott, Daniels is megsérült, így egy későbbi interjújában már úgy emlékezett vissza, hogy ez volt az a nap, amikor túlélte a világ legelső repülőgép-szerencsétlenségét. Daniels 1948. január 31-én halt meg, egy nappal később mint Orville Wright. (forrás: wikipedia.hu)

wright002.jpgFotó: Orvillet indítják a vitorlázógéppel, 1902. október 10., Kitty Hawk, Észak-Karolina

wright003.jpgFotó: Orville a vitorlázógépen, 1902. október 10., Kitty Hawk, Észak-Karolina 

wright004.jpgFotó: Wilbur oldalnézetben, 1902. október 10., Kitty Hawk, Észak-Karolina

wright005.jpgFotó: Wilbur egy sikertelen landolás után a megsérült repülőgéppel, 1903. december 14., Kitty Hawk, Észak-Karolina

(forrás: loc.gov)

A légifotózás mesterének Yann Arthus-Bertrand lenyűgöző fotóit ITT, a Balatont 30 kilométer feletti magasságból Zala felől fényképezve pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása