Nick Veasey különleges röntgenfotói

2013. december 22. Mai Manó Ház

Wilhelm Conrad Röntgen 1895. december 22-én mintegy 20 perces expozíciós idővel készítette el első felvételét felesége - Anna Bertha Ludwig - kezéről, mely fényképet az első röntgenfotóként tartja számon a világ. Korunk egyik divatfotósa, az 1962-ben Londonban született angol Nick Veasey egy átalakított radarállomást használ fotóstúdióként Kent városában, ahol különleges röntgenképeinek nagy részét készíti. A röntgennel való fényképezés nem veszélytelen játék, ezért az ólommal bélelt, 200.000 dollár értékű stúdióban egy Geiger-Müller számláló is be van építve. Az elkészült röntgenképeket Veasey azonnal a számítógépére tölti, ahol azokat egy program segítségével láthatóvá, érthetőbbé teszi. Ez a digitális utómunka hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. 

001.jpgFotó: Nick Veasey: Menyasszony és vőlegény © Nick Veasey / Caters / Picture Media 

Veasey röntgensugárral átvilágított fotóin - túllépve a külsőségeken - a tárgyak, emberek és állatok belsőjébe kukkanthatunk bele. A díjnyertes képeivel egyben arra akarja felhívja figyelmünket, hogy a körülöttünk lévő tárgyak - sőt még az ember is - belülről egy bonyolult, páratlan részletességű rendszert alkot, és hogy ne ítéljünk a külső alapján. - írta a hvg.hu Veasey munkáiról, akinek jelenleg Taipeiben van kiállítása. Tematizált sorozataiban játékokat, közlekedési eszközöket, fegyvereket, tengeri előlényeket, de robotokat és embereket is láthatunk.  

002.jpgFotó: Nick Veasey: Karácsonyfa © Nick Veasey / Caters / Picture Media 

003.jpgFotó: Veasey három röntgengépet használt ennek a képnek a megszerkesztéséhez. Azért, hogy a cserepes növények, az irodaházban dolgozó emberek vagy éppen a lift fogaskerekei is látszódjanak, több mint 200 felvételt kellett készítenie. © Nick Veasey / Caters / Picture Media

004.jpgFotó: Nick Veasey: Busz, 1998. szeptember © Nick Veasey / Caters / Picture Media 
[Nagyobb méretért KATT a képre!]

"Több ezer képet csináltam már, de még mindig ez a Minis kép a kedvencem. Ez egy tisztelgés a brit design előtt. Szeretnék majd egy Trabantot is lefényképezni hasonló technikával." - mondta 2011-ben a moszkvai kiállításán Veasey, ám ez a fotó még nem készült el.

Mini-Driver-Beautiful-and-Fantastic-X-Ray-Machines-Photography-by-Nick-Veasey.jpgFotó: Nick Veasey: Mini Driver, 2012. július © Nick Veasey / Caters / Picture Media

005.jpgFotó: Nick Veasey: Kylie Minogue bugyija, 2008. február © Nick Veasey / Caters / Picture Media

006.jpgFotó: Nick Veasey: Denevér, 2006. október © Nick Veasey / Caters / Picture Media

007.jpgFotó: Nick Veasey: Jimmy Choo, 2006. december © Nick Veasey / Caters / Picture Media

008.jpgFotó: Nick Veasey: F1 bukósisak © Nick Veasey / Caters / Picture Media

Veasey készítette el a világ legnagyobb röntgenfotóját, mely egy Boeing 777-es repülőgépet ábrázol egy bostoni hangárban. A nagyméretű fotó több mint 500 röntgenképből áll össze. Nagyobb méretért KATT a képre!

010.jpgFotó: Nick Veasey: Boeing 777, Logan Airport, Boston © Nick Veasey / Caters / Picture Media

009.jpg

Fotó: Nick Veasey: Like, 2011. augusztus © Nick Veasey / Caters / Picture Media

(forrás: nickveasey.com, hvg.hutelegraph.co.uk)

A világ legelső röntgenfotóját és a legelső magyar röntgenfotót, mely 1896 januárjában készült és Eötvös Lóránd kezét ábrázolja ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása