Féner Tamás: Sihtán a Cserhalmi csapattal (1974)

2014. január 29. Mai Manó Ház

Féner Tamás a magyar fotográfia „nagy öregjeinek” egyik legkarakterisztikusabb alakja. Munkáival töretlenül jelen van e szakma láthatatlan színpadán, itthon és a világban. Ne tekintsék ezt egy elcsépelt közhelynek, mivel ez egyáltalán nem törvényszerű, akármilyen tehetséges is az ember. A fotográfia talaja különösen ingoványos, sokan művelik - egyre többen - könnyű műfajnak tartják, népszerűsége ezért megtévesztő lehet. Ebben, a különben eléggé kiszolgáltatott művészeti ágban, 50 éve porondon lenni, nem semmi, jelent valamit. Jelenti azt, hogy művelője bizonyára tehetséges. – írja Jerger Krisztina a Mai Manó Házban 2014-ben bemutatott kiállítás sajtóanyagának bevezetőjében. 

2013-03-14014.jpgFotó: Féner Tamás: Önarckép rabbiszékkel, 2013

Mivel a múlt héten az Index.hu oldalán is megjelentek Féner Tamás kiállításának remek fotói, ezért úgy gondoltam, hogy blogunkon nem a már korábban látható fotográfiákat posztoljuk újra, hanem egy, a kiállításon is szereplő videót, hangos képriportot mutatunk be. A dokumentumfilm 1974-ben készült, címe: Sihtán a Cserhalmi brigáddal - Dokumentumfilm-képek. (A sihta a bányászoknál a földalatti műszak elnevezése.) 
Féner Tamás az 197o-es évek elejétől szociografikus, feltáró, analizáló sorozatokban gondolkodott, határozott társadalomjobbító szándékkal. Ezek a képei hozták meg számára az igazi ismertséget. A cigánytelepek életét dolgozta fel, majd egy bányászbrigád életét örökítette meg kamerájával, az ő kiállítása nyomán elhíresült Cserhalmi brigádét. Munkamódszerét a belehelyezkedés, a kapcsolatok, viszonylatok kialakítása jellemezte. A képsorozat újat hozott a kortárs magyar fotográfiába, témaválasztásán, megközelítésén kívül szerkesztésmódjával is. Soha addig ilyen intenzíven nem foglalkozott hazánkban a fotográfia elmélete a képsorok tartalmi és formai kérdéseivel, dramaturgiájával. (forrás: maimano.hu) 


2014. február 8-án, 15.00 órakor Féner Tamás tárlatvezetést tart, mely programon való részvétel a napi belépőjegy megvásárlásával lehetséges. Regisztrálni a zsofia.speder@maimano.hu címen lehet.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása