A huszadik század utolsó aranyláza Salgado fotóin

2014. február 08. Mai Manó Ház

Sebastião Salgado 1944. február 8-án született a brazíliai Aimorésben egy nyolcgyermekes család hatodik gyerekeként. Érettségije után a São Paulo-i egyetemen közgazdásznak tanult, de egyre inkább foglalkoztatta a harmadik világban élők szociális helyzete. Dolgozott a brazil Gazdasági Minisztériumban és a Világbanknál is, ahol a munkájához köthető utazásai során kezdett el komolyabban is fényképezni. A hetvenes években már tagja volt a Sygma fotóügynökségnek, később a Gamma, majd 1994-ig a Magnumosok kiváló táborát erősítette. Dokumentarista sorozataiban fizikai munkásokat, természeti katasztrófák, éhínség áldozatait és a társadalom kirekesztetteit láthatjuk. Salgado - aki 1981-ben a Reagen elleni merényletet is dokumentálta - rengeteg fotós elismerésben és számos tekintélyes kitüntetésben részesült, képeit a 2004-ben megrendezett Fotóhónap programsorozat keretében ismerhette meg a hazai közönség. Nagyméretű, természetes fénnyel készített, fekete fehér fotóiról így vélekedett Nadine Gordimer Nobel-díjas írónő: "Csak Sebastião Salgado mutatja meg képeivel, hogy milyen keveset tudunk azokról a férfiakról és nőkről, akiknek a vállán a világ minden terhe nyugszik." 

salgado_001.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado 

Mai bejegyzésünkben Sebastião Salgado talán leghíresebb fotóesszéjéből válogattunk, melyet a brazíliai Serra Peladában készített 1986-ban. Az aranybánya története 1979-ig nyúlik vissza, mikor Ferreira da Silva birtokán helyi lakosok gyerekei egy 6 grammos aranyrögöt találtak a folyóban. A gyors meggazdagodásnak hamar híre ment, így hétvégére már ezren, öt hét múlva pedig több mint tízezren, a környéken pedig további tizenkétezren kutattak újabb aranyrögök után. Salgado Bizonytalan báj címmel a huszadik század végének egyik legnagyobb aranylázát örökítette meg fényképezőgépével, mikor már közel százezer munkás dolgozott embertelen körülmények között a bányában, ahol havonta 60-80 haláleset (megoldatlan gyilkosság és baleset) történt. A beszámolók szerint 1980-ban egy rekord méretű, 6,8 kg-os aranyrögöt is találtak itt, mely 108.000 dollárért kelt el a piacon. Salgado szerint „a fényképezőgép egy olyan vektor, ami összekapcsolja a történéseket a világban, és ezáltal lehetőséget ad az embereknek, hogy lássák mindazt, amiben különben nem lehet részük, amiről nem lehet személyes tapasztalatuk”. 

salgado_003.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

salgado_004.jpegFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

salgado_005.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

salgado_006.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado


Fotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

salgado_007.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

salgado_009.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado 

salgado_010.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado 

salgado_002.jpgFotó: Sebastião Salgado: Serra Pelada, Brazília, 1986 © Sebastião Salgado

(forrás: fotojournalismus.tumblr.com; fotomuveszet.net; whileatsea.tumblr.com; iconicphotos.wordpress.com; geomologyonline.com, wikipedia.com)

A ma 70 éves Salgado további képeiből PORTFÓLIÓ rovatunkban találsz egy válogatást.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása