Bielik István: Képek a Majdanról (2014)

2014. április 09. Mai Manó Ház

Immár hagyománnyá vált, hogy a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház és a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya minden évben megrendezi a Magyar Sajtófotó pályázat "MÚOSZ Nagydíja" nyertesének ingyenesen megtekinthető kiállítását. 2014-ben a díjat Bielik István kapta a Szíriában készült A véget nem érő pokol című sorozatáért. Bielik 2007 nyarán került a Népszavához, mint a Práter utcai fényképész iskola gyakornoka. Itt sajátította el a szakma fortélyait, 2008-tól a lap külső, 2010-től belső munkatársa. Mai bejegyzésünkben a szomszédos fővárosban, Kijevben készített sorozatából láthattok képeket. 

Egy maszkos tüntető áll a Hrusevszkohó utcában felállított barikádon, Kijevben 2014. febuár 2-án..jpgFotó: Bielik István: Egy maszkos tüntető áll a Hrusevszkohó utcában felállított barikádon, Kijevben 2014. febuár 2-án.

Tények:
2013 novemberében tüntetések kezdődtek Kijev főterén, a Majdanon, az Euromaidan ellenzéki társulás szervezésében. A tüntetések kiváltó oka az volt, hogy az euroatlanti integrációból, konkrétan az EU társulási szerződéstől Viktor Janukovics miniszterelnök elállt, mikor egy kedvező ajánlatot kapott Vladimir Putyin orosz elnöktől. A tüntetés kitartóan folyt tovább, míg 2014. február közepén a tüntetők és a rendfenntartó erők közötti véres összecsapásokká nem eszkalálódott. 2014. február 18-án az harcoknak már húsz halálos áldozata volt, ez február 21 reggelére nyolcvanra nőtt. Az erőszak nemzetközi visszhangot váltott ki és három EU-s külügyminiszter érkezett Kijevbe, hogy közvetítsenek az Euromaidan ellenzéki vezetői és Janukovics között. Ennek eredménye egy egyezmény lett, melyet február 21-én péntek délután írtak alá. Janukovics Régiók Pártja nevű kormányon lévő pártjából egyre léptek ki a képviselők, miközben ő még az éjszaka során elhagyta az elnöki birtokot, és testőreivel ismeretlen helyre távozott. Másnap reggel február 22-én a parlament bizalmatlansági szavazás után felmentette Janukovicsot, majd elfogadott egy új törvényt, melynek értelmében kiengedték a börtönből Julija Timosenkót is.
Személyes:
Fotóriporterként kötelességemnek éreztem, hogy tudósítsak a szomszéd országban zajló eseményekről, ezért meggyőzve feletteseim, a zavargások alatt két alkalommal jártam Kijevben, hogy felvételeket készítsek a forradalomról a Népszava számára. A tárlat a fent említett időszakban készült felvételek szűk válogatása. (Bielik István) 

Egy idős hölgy megölel egy maszkos tüntetőt a Hrusevszkohó úti barikádon, Kijevben 2014. január 29-én..jpgFotó: Bielik István: Egy idős hölgy megölel egy maszkos tüntetőt a Hrusevszkohó úti barikádon, Kijevben 2014. január 29-én. 

Tüntetők ártalmatlanítanak egy vízágyút a Krescsatjuk úton, Kijevben 2014. február 23-án..jpgFotó: Bielik István: Tüntetők ártalmatlanítanak egy vízágyút a Krescsatjuk úton, Kijevben 2014. február 23-án. 

Egy tüntető őrt áll a Dinamo stadionnál álló barikádon Kijevben 2014..jpgFotó: Bielik István: Egy tüntető őrt áll a Dinamo stadionnál álló barikádon Kijevben 2014.

Résztvevők mobiltelefonjaikkal világítanak a csütörtöki összecsapások áldozatainak emlékére rendezett gyászszertatráson a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon 2014. február 22-én..jpgFotó: Bielik István: Résztvevők mobiltelefonjaikkal világítanak a csütörtöki összecsapások áldozatainak emlékére rendezett gyászszertartáson a kijevi Függetlenség terén, a Majdanon 2014. február 22-én.

 

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázat 18 kategóriájának díjnyertes képeit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása