Esther Honig: Előtte és utána

2014. június 27. Mai Manó Ház

Esther Honig amerikai újságírónő, közösségi média-szakértő szerint a Photoshop uralta világban mára szinte teljesen eltűnt a természetesség a portrékból, ráadásul az utómunkákat földrajzi és kulturális tényezők is nagyban befolyásolják. Honig kísérlete tárgyául egy saját önarcképét választotta, melyet a világ 25 országába közel 40 embernek küldött el, a Fiverr oldalán - melyen alkalmi munkákat adhatunk vagy vállalhatunk el - arra kérve őket, hogy „tegyék őt széppé”. A képeket manipulálók közül egyesek szakértők a területükön, mások pusztán amatőrök voltak. A Before and After (Előtte és utána) címet viselő sorozat igencsak színes lett, hiszen a felkért profi és amatőr Photoshop-felhasználók munkái Esther Honig szerint a készítők személyes és kulturális szépségkoncepcióját is tükrözik. - olvashatjuk a hvg.hu oldalán.

esther_honig.jpgFotó: Esther Honig 

marokko.jpgMarokkó

uk.jpgUK

A fotóra kattintva a többi ország – köztük Argentína, Bulgária, Szerbia, Pakisztán vagy éppen Olaszország – lakója által manipulált képet is megtekintheted.

usa.jpgUSA

(forrás: hvg.hu; estherhonig.com)

A XIX. században az utómunka önálló művészeti formaként létezett, a fotográfusok különböző technikákat ötvöztek, melyben fontos szerepet kapott az expozíciós idő vagy éppen az egymásra fényképezés és a fotómontázsok készítése is, a Photoshop előtti korszakban, az 1840 és 1980 között készült képekből összeállított válogatásunkat ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása