Jennifer a paradicsomban – az első digitálisan szerkesztett fotó (1987)

2014. június 29. Mai Manó Ház

Egy fiatal nő napozik a tengerparton, néhány kósza felhő látható az égen, a tükörsima víz türkiz színben pompázik, a háttérben Toopua szigete terül el. Első pillantásra egy már-már túl tökéletes nyaralás pillanatképét látjuk, de valójában a modern vizuális világ egy nagyon különleges alkotásáról van szó: ez a 27 évvel ezelőtt készült fotó tanította meg a világot a digitális képszerkesztésre. 

photoshop-adobe-john-knoll-jennifer-1.jpgFotó: John Knoll: Bora Bora, 1987

A kép modellje John Knoll barátnője Jennifer, aki félmeztelenül napozik Bora Bora strandján. A fiatal pár akkoriban egy látványtechnikai cégnél dolgozott együtt és a fotó elkészültekor éppen megérdemelt pihenésüket töltötték egy 70 órás munkahét után. A fotóhoz igazi romantikus mese is párosul: Jennifer kezét John azon a napon kérte meg, valószínűleg nem sokkal azután, hogy lencsevégre kapta barátnőjét. Nem csoda, hogy a kép Jennifer a paradicsomban címet kapta.
A fotó azonban sokkal többet rejt magában, mint egy szép emlék megörökítése. Knoll az utazás után munkahelyén felfedezett egy animációs munkákra tervezett hardvert, a Pixar Képalkotó Számítógépet (Pixar Image Computer), ami az első, képek retusálására alkalmas eszköz volt. A számítógép azonban halandó ember számára megfizethetetlen volt, sőt a bonyolult program kezelését egy külön erre szakosodott szakember végezte. Ezért Knoll nagyon megörült, amikor meglátogatta testvérét, aki doktorija közben kifejlesztett egy hasonló szoftvert, ami a sokkal olcsóbb Macintosh Plus számítógéppel is működött.
Ezután együtt dolgozott a Knoll testvérpáros a később Photoshopnak elkeresztelt szoftveren, majd az utolsó simítások után útnak indultak, hogy több neves informatikai cégnek is bemutassák az alkalmazást. Az egyetlen probléma az volt, hogy a digitális fotó ekkor még gyerekcipőben járt, így nem volt alapanyag, amivel bemutathatták, hogy mire is képes a szoftver. Az Apple Advanced Technology Group laborjában tett látogatásuk során, Knoll kihasználta az alkalmat és kipróbálta az akkor még ugyancsak ritkaság számba menő szkennerüket. Éppen az a 10x15-ös fotó volt kéznél, ami a feleségét ábrázolta a Tahitin tett nyaralásukon, ezért szkennelés után a képet „Jennifer in Paradise.tif” néven mentette el. Így lett a Jennifer a paradicsomban az első színes fotó, amit szoftver bemutatásakor használtak.

First-Photoshop-Demo-of-John-Knoll.jpgFotó: John Knoll

Az első photoshoppolt kép egy holland művész, Constant Dullaart érdeklődését is felkeltette, akinek legújabb londoni kiállításán bemutatott fő művét a tengerparti fotó inspirálta. Knoll egyáltalán nem volt elragadtatva az ötlettől, sőt fel volt háborodva, amiért engedély nélkül dolgozott a képpel - ironikus módon Photoshoppal. Ennek ellenére John büszke arra, hogy a képszerkesztő program ilyen nagy hatással volt a világra. (Spéder Zsófia)

A Photoshop előtti korszakban, az 1840 és 1980 között készült manipulált képekből összeállított válogatásunkat ITT találod.

Az alábbi angol nyelvű videóban John Knoll  a Jennifer a paradicsomban című kép segítségével mutatja be a programot. Érdekesség, hogy a legelső digitálisan szerkesztett fotó Bora Borán készült, ami tahitiül elsőszülöttet jelent.

(forrás: www.designboom.com; www.futuregallery.org; www.theguardian.com)

Esther Honig közel 25 ország grafikusát kérte meg arra, hogy a saját magáról fényképezett portréjából - a Photoshop segítségével - készítsenek egy olyan variációt, ami megfelel az adott ország szépségideáljának. A különleges kísérlet érdekes végeredményét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása