Kép-kockák #7 - Iain Macmillan: A Beatles az Abbey Roadon (1969)

2014. augusztus 08. Mai Manó Ház

1969-ben egy forró augusztusi napon az ír fotós, Iain Stewart Macmillan egy létrán állt az Abbey Road kellős közepén, hogy a Beatles új albumának borítójához készítsen néhány képet. A fotózás összesen 10 percet vett igénybe, addig egy rendőr segítette a forgalom irányítását. A Beatles utolsó stúdióalbumának borítóján láthatjuk Macmillan ikonikus fotóját, ahol a zenekar tagjai – Lennon, Starr, McCartney és Harrison – az Abbey Road egyik zebráján kelnek át. Az album, amit az 1970-es felbomlás előtt utoljára vettek fel az Abbey Roadon található stúdióban, kereskedelmi szempontból nagy sikert aratott, de a kritikusok részéről vegyes fogadtatásban részesült. Sokan kifogásolták az album zenei hitelességét, másrészről többen a Beatles legjobban sikerült albumaként tartották számon. 

abbeyroad.jpgFotó: Iain Macmillan: Abbey Road, London, 1969. augusztus 8.

A borító McCartney vázlatai alapján készült. A Beatles tagjai többször is átkeltek az úttesten, közben Macmillan folyamatosan fotózta őket. Augusztus 8-án kibírhatatlan hőség volt észak Londonban, ezért az elkészült 6 fotóból 4 képen McCartney-t mezítláb láthatjuk, a többin szandált visel. A fotózás után McCartney nézte át a negatívokat és az ötödik képet választotta ki az album borítójához. 

abbey_contact5.jpgFotó: Iain Macmillan: Abbey Road, 1969. augusztus 8. (Contact Sheets)

A kép bal oldalán, Harrison feje fölött egy fehér Volkswagen bogár parkol, ami az egyik lakóé volt. Miután megjelent az album, a kocsi rendszámát - LMW 281F - többször is ellopták a rajongók. A bogár egy 1986-os árverésen 2530 fontért kelt el, 2001-óta egy németországi múzeumban van kiállítva. A kép jobb oldalán látható amerikai turistának az album megjelenéséig fogalma se volt arról, hogy aznap lencsevégre kapta az ír fotós. Miután elkészült a borító Macmillan azon fáradozott, hogy találjon egy Abbey Road táblát, amit az album hátsó oldalához készült felhasználni. A tökéletes táblát az Alexandra Road kereszteződésben találta meg. Legnagyobb bosszúságára a fotózás közben egy kék ruhás nő sétált be a képbe. Mikor később átnézte az aznap készült képeket mégis úgy látta, hogy a „kék ruhás” fotó sikerült a legjobban, így végül azt használta fel a borító hátlapjához is. 

abbeyroadLP.jpgFotó: Iain Macmillan

Macmillan, aki 2006-ban hunyt el, korábban így nyilatkozott a ma 45 éves fotóról: „Az a kép, amit végül a borítóhoz választottunk a hat képből az ötödik volt. Ez volt az egyetlen fotó, ahol mindenkinek tökéletes V alakban áll a lába... A kép egy ikon lett a 60-as években. Talán valóban így van. Szerintem az egyszerűsége miatt lett ilyen népszerű... Ezen felül egy olyan fotó, amivel mindenki azonosulni tud. Egy olyan hely, ahol még ma is sétálnak az emberek.” Nemrégiben az ikonikus fotó egy ritkábban látott változata keltett nagyobb feltűnést. A képet ugyancsak Macmillan készítette, összesen 25 nagyítás létezik belőle. A fotó érdekessége, hogy itt a Beatles-tagok „visszafelé sétálnak”, tehát jobbról balra kelnek át a zebrán. McCartney már visszavette szandálját, és hiányzik a kezéből a borítón látható cigaretta. A visszájára fordított képet május 22-én árverezték el egy aukción 25 000 dollárért, a kikiáltási árát a licitálók kevesebb mint egy perc alatt tornázták fel. 

abbeyroadshoot.jpgFotó: Iain Macmillan: Abbey Road, 1969. augusztus 8.

A legendás borító később sok összeesküvés elméletnek szolgált alapul. Már a 60-as évek elején híre kelt „McCartney halálának” és gyakran feltételezték, hogy dublőr helyettesíti a képeken. Sokan rejtett jelentést vélnek felfedezni a borítón: az Abbey Road tulajdonképpen egy gyászmenetet ábrázol, ahol Lennon mint prédikátor, Starr mint sírásó, McCartney a megboldogult és Harrison mint gyászoló van jelen. A mezítláb is a csoporton belüli „másságát” jelzi. McCartney mindig is azt vallotta, hogy csak azért vette le szandálját a fotózás során, mert elképesztő hőség volt aznap. Az énekesnek mindenesetre sok energiájába telt, hogy meggyőzze rajongóit arról, hogy igenis él. A kereszteződés azóta is nagyon népszerű zarándokhely a rajongók körében. (Spéder Zsófia)

(forrás: telegraph.co.uk; guitarworld.com; simplymarvellousmusic.com; wikipedia.com)

Bob Bonis zenetörténeti fotódokumentumainak érdekessége, hogy a Beatles tagjairól készült fotói sokáig csak a szűk baráti és családi körben voltak ismertek. A hatvanas években készült sorozatot ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása