Janine Niépce, az első francia fotóriporternők egyike (1921-2007)

2014. augusztus 19. Mai Manó Ház

1839. augusztus 19-én a francia állam a Daguerre-rel és Niépce fiával kötött szerződés értelmében a világnak ajándékozta a szabadalmat, hogy bárki szabadon foglalkozhasson a fényképezéssel. Ezen a napon a fényképészet megszületését ünnepli a világ. A bejelentés után - annak ellenére hogy ő készítette a világ legelső fotográfiáját - Niépce neve feledésbe merült, ezt jól bizonyítja a Fényképészeti Lapokban 1885 szeptemberében megjelent írás is, ahol megjegyzik, hogy „A fényképészet föltalálójának eddig általánosan Daguerret tartották s az első fényképek készítésének módját az ő neve után nevezték Daguerrotypiának. Most kiderül, hogy a fényképészet föltalálásának dicsősége nem őt, hanem Nicephore Niepce-t illeti meg s Daguerre csak tökéletesítette a technikai eljárást.” 

001.jpgFotó: Janine Niépce

Nicephore Niépce egyik távoli leszármazottja Janine Niépce, aki egyike volt az első francia női fotóriportereknek. Az 1921-ben Meudonban, Párizs délnyugati külvárosában született Niépce régészeti és művészettörténeti tanulmányait 1944-ben fejezte be a Sorbonne-on. A fotózást még az egyetemen szerettette meg vele egy professzora, aki gyakran vitte tanítványait műemlékeket fényképezni. Cartier-Bresson tanácsára 1955-ben lépett be a Rapho fotóügynökségbe. Eleinte a francia kultúra változásait, a városok és a falvak közötti különbségeket, majd későbbi utazásai során egyre inkább a nőkről és küzdelmeikről készítette képeit. Fotótörténeti könyvekben humanista fotográfusként sokszor emlegetik Doisneau vagy éppen Willy Ronis fotóival együtt.

002.jpgFotó: Janine Niépce
003.jpgFotó: Janine Niépce
004.jpgFotó: Janine Niépce
005.jpgFotó: Janine Niépce
006.jpgFotó: Janine Niépce
007.jpgFotó: Janine Niépce
008.jpgFotó: Janine Niépce
009.jpgFotó: Janine Niépce
010.jpgFotó: Janine Niépce

(forrás: wikipedia.org, everydayishow.livejournal.com)

A világ legelső fotográfiája 1898-ben tűnt el, majd 1952-ben került elő újra. A különleges fotó érdekes történetét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása