A legnépszerűbb 10 kép-pár

2015. január 22. Mai Manó Ház

A 2011 augusztusában indult Mai Manó Ház blogja – mely már átlépte a hétmilliomodik oldalletöltést is – hatalmas népszerűségnek örvend, köszönhető ez a Ti lelkes megosztásaitoknak is. Tegnap mutattuk be blogunkon a 100. kép-párt, mely természetesen szorosan kapcsolódott a Mai Manó Ház történetéhez, ma pedig visszatekintünk az elmúlt idő alatt feltöltött legnépszerűbb kép-párjainkra, ahol többnyire neves fényképészek hasonló témában készült vagy éppen egymásra reflektáló képeit láthattátok. Mai bejegyzésünkbe a kép-párok rovatunk történetének legkedveltebb 10 fotóját válogattuk. A fotókra kattintva a kép - általunk választott - párját is megtalálod!

1. Martin Munkácsi - Richard Avedon
A legelső kép-párt 2011. novemberében töltöttük fel oldalunkra, és mindjárt két klasszikussal kezdtünk; Munkácsi Márton ikonikus fotója előtt Richard Avedon tisztelgett.

munkacsi_puddle.jpg Fotó: Martin Munkacsi: Jumping a puddle, Harper’s Bazaar April (1934)
From Style In Motion Munkacsi Photographs of the 20’s, 30’s and 40’s 

2. Joe Rosenthal - Jevgenyij Haldej
Az egyik leghíresebb történelmi kép-pár a második világháború végén készült zászlóállító fotók, amiknél fontos megemlíteni, hogy egy újrajátszott pillanatát láthatjuk történelmünknek. Az Iwo Jimában készült legendás fotó párján Abdelhakim Iszmajlov szerepel, aki a második világháború utolsó napjaiban elsőként tűzte ki a szovjet zászlót a Reichstagra.

iwojima1945.jpgFotó: Joe Rosenthal: Raising the Flag on Iwo Jima, 1945. február 23. (AP Photo) 

3. Leslie Jones - Fortepan
A harmadik kép-párként egy bostoni strandon, 1920-ban készült képet láthattok. Párjául a Fortepan gyűjteményében található képet választottunk, mely egy évvel korábban, 1919-ben készült Balatonalmádiban.

Fotó: Leslie Jones: Bathing girls at Revere Beach, 1919 

4. Edward Weston - Harold Feinstein
Meglepően népszerűnek bizonyult Edward Weston női hátaktja és annak párja, melyet Harold Feinstein készített, és egy lovat ábrázol.

ew01.jpgFotó: Edward Weston: Nude, 1926

5. Edward Weston - Vivian Maier
A Mai Manó Ház egyik legsikeresebb kiállítása volt a fényképező dadus képeit bemutató tárlat. Vivian Maier fotói közül az alábbi képet állítottuk kép-párba Edward Weston női aktjával.


maier_53.jpgFotó: Vivian Maier: 1953, New York, NY (Maloof Collection) 

6. Ferdinando Scianna - Baricz Katalin
Tavaly, 2014-ben volt látható a Capa Központ Kontaktok című kiállításán Ferdinando Scianna világhírű felvétele, melyet egy, hasonló témájú 9 évvel később készült budapesti fotóval állítottunk párba.

SCF356.jpgFotó: Ferdinando Scianna: Sicily. Aci Trezza. 1987. The Dutch model Marressa photographed for Dolce & Gabbana. © Ferdinando Scianna/Magnum Photos

7. Alfred Eisenstaedt - Martine Franck
Gyakorta visszatérő téma a fotósoknál a körlépcsők fényképezése. Alfred Eisenstaedt ikonikus fotójának párjául Martine Franck képét választottuk.

eisenstaedt-nurses.jpg
Fotó: Alfred Eisenstaedt: Nurses at Roosevelt Hospital, New York City, 1937.

8. Ruth Orkin - Mario de Biasi
Egy örök téma: A nő. Kétszer.

ruth.orkin-american.girl.jpg
Fotó: Ruth Orkin: American Girl in Italy, 1951.

9. Flor Garduño - William Wegman
Flor Garduño képeit már a Mai Manó Házban is bemutattunk, ebben a bejegyzésben pedig a leghíresebb kutyafotós hasonló témájú fotójával állítottuk párba. Ha szereted a vizslákat, kattints!

hoja elegante mexico 1998.jpg
Fotó: Flor Garduño: Hoja elegante, México, 1998.

10. Henri Cartier-Bresson - Alfred Eisenstaedt
Végezetül Henri Cartier-Bresson és Alfred Eisenstaedt egy-egy fotóját láthatjátok, amely jól mutatja, hogy az életünkben kevés dolog változik, gyerekként és idősként is tudunk rajongani, örülni.


Fotó: Alfred Eisenstaedt: Children at a Puppet Theatre, Paris, 1963. 

Ha tetszettek a kép-párjaink, nézd meg a többit is! ITT mind a százat megtalálod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása