3 ritkán látott Pulitzer-díjas fotó története

2015. június 04. Mai Manó Ház

Víz, 1943. évi Pulitzer-díjas fotó, Frank Noel (1905-1966) felvétele az Associated Press számára
1942 januárjában egyre hevesebb harcok folytak a Csendes-óceáni hadszíntéren. A japánok Pearl Harbort a földdel tették egyenlővé és már a Maláj-félszigeten nyomultak előre. Frank "Pappy" Noel éppen Szingapúrból tudósított a háborúról az Associated Press számára, amikor japán bombázók támadták meg. A várost annyira felkészületlenül érte a légitámadás, hogy még a villamosok is közlekedtek. Noel egy Burmába tartó teherhajóval menekült el, de a japánok megtorpedózták a hajót. Noel a kabinjába szorult és egy vastag lánccal próbálta szétverni az ajtót. Végül egy maroknyi hajótárssal menekült meg. Az Indiai-óceánon öt napig élelem és víz nélkül, a trópusi napon aszalódva törékeny mentőcsónakokkal sodródtak, majd a harmadik napon egy másik mentőcsónakkal találkoztak: a kimerült és elkeseredett indiai tengerészek vízért könyörögtek, de Noel csoportjának sincs innivalója. Noel maláriás és teljesen kimerült a megpróbáltatásokban, ennek ellenére felemeli a fényképezőgépét és felvételt készít. A csónakok lassan eltávolodnak egymástól. Az indiai tengerészeknek ezután örökre nyoma vész. Noel mentőcsónakja végül elérte Szumátrát. A fotográfus és a fényképezőgépe megmenekült. Az AP-nek leadott költségelszámolásába ezt is beírja: „egy darab torpedó — ingyen”. 

water.jpgFotó: Frank Noel: Water, 1942, Associated Press 

Tarawa-sziget, 1944. évi Pulitzer-díjas fotó, Frank Filan (1905-1952) felvétele az Associated Press számára
Az USA 1943. novemberében megszállta a Tarawa-atollt, amely során több japán katona is az életét vesztette, amint az Filannak az Associated Press számára készült felvételén látható. Az 1905-ben New Yorkban született Frank Xavier Filan a második világháborúban az AP fotóriportereként utazott a csendes-óceáni szigetre. A tarawai csata 1943. november 20-23. között zajlott a Japán Birodalom által megszállt csendes-óceánt Tarawa-atollon. Az amerikai tengerészgyalogosok a flotta és a légierő segítségével, három nap alatt vették be a szigetet. A fotóriporter visszaemlékezéseiből kiderül, hogy Filan az elsők között érkezett a szigetre, harc közben elvesztette a fényképezőgépét és majdnem elvesztette az életét is. A súlyos felszerelésében Filan visszament, hogy segítsen egy tengerészgyalogosnak, akit meglőttek. Erős tűz alá került, de sikerült segíteni a sebesültnek, és valószínűleg megmentette az életét. A mentés közben a fényképezőgépe többször is víz alá került, így nem tudott fotózni. Míg a harmadik napon kölcsönkért egyet a parti őrség fotósától. Ekkor készült a díjnyertes fotója.

pulitzerprize.jpgFotó: Frank Filan: Tarawa-sziget, 1943, Associated Press

Halálugrás az égő szállodából, 1947. évi Pulitzer-díjas fotó, Arnold Hardy (1922-2007) csupán öt villanókörtével készült felvétele az Associated Press számára
Arnold Hardy, a Georgiai Műszaki Egyetem 26 éves hallgatója az utolsó villanókörtéjével készítette ezt a felvételt a kigyulladt Winecoff Hotelből kiugró nőről. Hardy volt az első amatőr, aki Pulitzer-díjat kapott. Arnold Hardy diáktársaihoz hasonlóan péntek éjszaka szórakozással töltötte az időt. Amikor kora hajnalban hazaért, száguldó tűzoltóautók verték fel az utcák csendjét. Hardy amatőr fotós, gyorsan taxiba ugrott és a tűz helyszínére sietett. „Azonnal odataláltam. A tűz a felső emeleteken tombolt. Szinte minden ablakból férfiak, nők és gyermekek kiáltoztak segítségért". A Winecoff Hotelben nincs se tűzkijárat, se vészkijárat, se tűzlépcső. Az atlantai tűzoltóság létrái csak a 15 emeletes szálloda kilencedik emeletéig érnek fel. A tűz gyorsan terjedt. A felső emeleteken lakó vendégek nem tudtak lejönni. „A bennszorult áldozatok kétségbeesetten takarókból és lepedőkből készített köteleket engedtek le, hogy a teljesen kinyújtott létrákat megpróbálják elérni"- emlékezik Hardy -. A lepedők elszakadtak, az emberek pedig a járdára zuhantak. Mások megpróbáltak átugrani a szomszédos épületre, de a legtöbben az utcára zuhantak. Miközben Hardy figyelt, női sikolyt hallott. „Felnéztem és felemeltem a fényképezőgépet. Amikor a zuhanó nő a harmadik emeletet elhagyta, akkor az utolsó villanókörtém fényénél lefényképeztem". A nő szerencsésen járt: egy cső és egy korlát enyhítette az esését, így életben maradt. Összesen 119 személy vesztette életét az 1946. december 7-én kigyulladt Winecoff szállodánál — köztük a tulajdonos, W. F. Winecoff, akit feleségével a 14. emeleti luxuslakosztályukban holtan találtak. 

arnoldhardy.jpgFotó: Arnold Hardy: Tűz a Winecoff Hotelben, 1946, Associated Press 

(forrás: pulitzer.org; wikipedia.org)

A Pulitzer-díjas fotókból készített válogatásunkat ITT, az idei díjnyertes képeket pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása