10 kedvenc A HÉT FOTÓJA rovatunkból (101-200)

2015. november 22. Mai Manó Ház

2011 májusa óta havonkénti tematikus válogatásokban minden nap délelőtt 10.00 órakor kerül fel egy-egy kép a Facebook oldalunk NAP FOTÓJA rovatába, ahol már közel hatvanezren vagyunk. Eddig témánk volt a divat- és a gyerekfotózás, de a zene, az önarcképek, a magyar kortárs fotóművészet és a színes fényképezés világából is választottunk híres képeket. A hét fotója, minden hétfőn az a kép, mely a Mai Manó Ház Facebook rajongói oldalán bemutatott A NAP FOTÓJA válogatásunkból az előző héten a legjobban tetszett nektek. 2012. február 6-án indítottuk útjára blogunkon a HÉT FOTÓJA rovatunkat, és 2015 novemberében (2015. november 23-án) már a 200. heti kedvencet is láthatjátok. Ebből az alkalomból a HÉT FOTÓJA rovatunkba feltöltött elmúlt száz hét kedvenc képeiből válogattunk.

A képekre kattintva további fotókat és/vagy történetüket is megtalálod.

2014. április 11.
A Lengyelországban született Nat Farbman 1954-ben, Arch Badertscher tejüzemében már Amerikában a LIFE munkatársaként készítette el híres sorozatát, mely a Mai Manó Ház Facebook oldalán is nagy sikert aratott. A fotóra kattintva a cicás sorozat további képeit láthatod.

natfarbman1954.jpgFotó: Nat Farbman: California, 1954, Time & Life Pictures/Getty Images

2014. június 23.
"Két kevésbé ismert divattervező, Domenico Dolce és Stefano Gabbana felkért, hogy az egyik divatkatalógusuk számára készítsek felvételeket."- írta a fotográfus az 1987-ben a szicíliai Bagheriában készült képéről. A közös munka emlékeiről a képre kattintva olvashatsz.

Ferdinando Scianna_1987.jpgFotó: Ferdinando Scianna: Marpessa, Bagheria, Szicília, Olaszország, 1987 tavasza © Ferdinando Scianna/Magnum Photos 

2014. július 21.
Franz Christian Gundlach Op-Art sorozatának fotói közül talán a Brigitte Bauerrel Görögországban készített fürdőruhás képei lettek a legismertebbek. A legendás divatfotóra kattintva az ikonikus sorozat egy ritkábban látott darabját is megtekintheted.

fc_gundlach_01-web.jpgFotó: F.C. Gundlach: Op Art Swimsuit. Brigitte Bauer, Op Art swimsuit by Sinz Vouliagmeni, Greece, 1966 

2014. augusztus 25.
Richard Avedon 1969. augusztus 28-án fényképezte Janis Joplint az énekesnő szülővárosában - a texasi kikötővárosban - Port Arthurban. A fotóra kattintva további képeket találsz.

janis-joplin-photo-richard-avedon-b.jpgFotó: Richard Avedon: Janis Joplin, Port Arthur, Texas, August 28, 1969
© Richard Avedon Foundation

2015. január 26.
1969 szeptemberében a LIFE Magazine fotóriportere, Arthur Schatz fényképezte Los Angeles-i otthonában családjával Jack Nicholsont. Az ekkor készült képek végül nem jelentek meg a magazinban. A sorozat képeiből a fotóra kattintva találsz egy válogatást.

aschatz_jack-nicholson.jpgFotó: Arthur Schatz: A 32 éves Jack Nicholson, 1969 © Time & Life Pictures/Getty Images 

2015. február 16.
Ormond Gigli így emlékezett vissza a fotó történetére: „1960 nyarán a műtermemmel szemközti épületet elkezdték bontani. Mikor kinéztem az ablakomon egy képet láttam magam előtt, ahol minden egyes ablakban egy-egy nő áll színes ruhában. Egyik munkatársamat leküldtem a bontási felügyelőhöz, hogy kérdezze meg milyen lehetőségeink vannak a kép elkészítésére. Kiderült, hogy másnap délben fotózhatunk, ha valamelyik ablakba a felügyelő felesége is beállhat." A világhírű fotó történetét a képre kattintva ismerheted meg.

ormond_gigli.jpgFotó: Ormond Gigli: Lányok az ablakban, New York, 1960 

2015. április 20.
William C. Beall Hit és bizalom című kép először a Washington Daily News címlapján jelent meg, majd a LIFE magazin is átvette és miután 1958-ban Pulitzer-díjat nyert a világ számos képesújságja is publikálta. A fotó a washingtoni DC Police Boys Club logója lett és 2012-ben a Georgia államban működő Jonesborói törvényszék épülete előtt egy életnagyságú szobrot is állítottak, emlékül a mára már világhírű vált fotó készítőjének és szereplőinek. A szobrot és a fotó történetét a képre kattintva találod.

beall.jpgFotó: William "Bill" C. Beall: Hit és bizalom, 1957. szeptember 10, Washington 

2015. július 20.
Gerald Waller 1946-ban készítette világhírű fotóját a hatéves árva kisfiúról, aki az amerikai Vöröskereszttől kapott új cipőjének örül. A fotó a legendás LIFE magazinban jelent meg 1946. december 30-án a 22. oldalon, mely az Európa gyermekei című cikket illusztrálta. A fotóra kattintva a képesújságban megjelent cikk egyik oldalát találod.

geraldwaller1946.jpgFotó: Gerald Waller: Hatéves árva kisfiú örül az amerikai Vöröskereszttől kapott új cipőjének, Ausztria, 1946, LIFE magazin 

2015. augusztus 17.
Hernád Géza Lipótmezőről készített sokszorosan díjnyertes sorozatának egyik híres fotóját már a Mai Manó Házban is bemutattuk, így az akkori képaláírást felhasználva a képre kattintva a fotó rövid történetét is megismerheted.


Fotó: Hernád Géza: Lipótmező – Törékeny elmék, 2007–2009 Tivadar (2007)
 

2015. október 12.
"A képre 1995 tavaszán a New York Times Magazine-tól kaptam megbízást. Az egyetlen utasítás az volt, hogy a fotón a new yorki felhőkarcolók sziluettje legyen. Találtunk egy uszályt, amely elég nagy volt ahhoz, hogy a társaságot a Hudson-folyó közepére vigye. A felvétel napján esett az eső. Emlékszem, hogy a művészeti vezető megkérdezte tőlem, hogy egy másik napra halasszuk-e a fotózást." - emlékszik vissza Rodney Smith. A képre kattintva az ikonikus fotó történetét ismerheted meg.

rodneysmith1995.jpgFotó: Rodney Smith: Skyline, New York, 1995


(forrás: life.com; magnumphotos.com; artblart.com; pleasurephoto.wordpress.com; maimano.hu; rodneysmith.com)

Köszönjük továbbra is a támogató, inspiráló üzeneteket, bízunk benne, hogy a tematikához igazodva a jövőben is érdekes, elgondolkodtató, híres vagy éppen „csak” szép fotókkal lephetünk meg benneteket minden nap délelőtt 10.00 órakor a Facebook oldalunkon.

Ha még nem tetted, lájkold a Mai Manót és gyere el hozzánk a Mai Manó Házba!

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása