Arnold Genthe fotói a San Franciscó-i földrengésről (1906)

2016. január 20. Mai Manó Ház

Arnold Genthe (1869. január 8. - 1942. augusztus 9.) német származású, de amerikai fotográfusként ismert. 1895-ben vándorolt ki San Franciscóba, ahol házitanítóként dolgozott és önállóan megtanult fényképezni. Miután néhány fényképe az 1890-es évek végén helyi folyóiratokban megjelent, portréműtermet nyitott. Ismert néhányat a város gazdag idősebb asszonyai közül, így hírneve egyre növekedett. A fotográfus leginkább a San Franciscó-i kínai negyedről, az 1906-os San Franciscó-i földrengésről és a híres emberekről – politikusok, irodalmárok és a szórakoztatás hírességei – készült fotóiról ismert.
Érdekelte a kínai városnegyed, amelynek lakóit – gyerekektől kezdve a kábítószeresekig – fotózta. Mivel fotóalanyai félhettek a fényképezőgéptől vagy idegenkedhettek attól, hogy képet készítsen róluk, Genthe időnként rejtett fényképezőgéppel dolgozott. A nyugati kultúra jeleit néha eltávolította, szükség szerint levágta vagy kitörölte ezekről a képekről. A kínai negyedről körülbelül 200 képe maradt fenn, amelyek a terület egyetlen fényképábrázolását jelentik az 1906-os földrengés előtt. 

genthe000.jpgFotó: Arnold Genthe: Lefelé tekintve a San Franciscó-i Sacramento utcán, 1906. április 18.
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)

Az 1906-os San Franciscó-i nagy erejű földrengés 1906. április 18-án, kedden 5.12-kor rázta meg az egyesült államokbeli San Francisco városát és Észak-Kalifornia partvidékét. A rengés ereje 7,7 és 8,25 közöttire tehető az MMS-skálán, illetve a legszélesebb körben elfogadott becslés szerint 7,9-es erősségű volt. Epicentruma a nyílt tengeren, nagyjából 3 km-re volt a várostól, közel Mussel Rockhoz. A rengés a Szent András-törésvonal mentén haladt észak és déli irányba egyaránt, 477 km-en keresztül, így Oregontól Los Angelesig, illetve a kontinens belseje felé Nevadáig érezhető volt. A földrengést, valamint az azt követő tűzvészt az Amerikai Egyesült Államokat ért legnagyobb természeti katasztrófák között tartják számon, melynek több mint 3000-en estek áldozatául.
„Úgy tűnt mintha csak nemrég aludtam volna el, mikor egy rémisztő hangra ébredtem. Az évek óta gyűjtött kínai porcelánjaim zuhantak a földre.. Az egész ház nyikorgó hangot hallatott, a csillár himbálódzott mint egy inga, és én úgy éreztem, mintha egy viharos tengeren hánykolódó hajón lennék. „Ez így nem mehet tovább sokáig.” – mondtam magamban. „Ha egy ház ennyire rázkódik, akkor a mennyezet hamarosan le fog szakadni. Amint a vakolat elkezdett hullani, megfogtam a fejem és elfogadtam, jöjjön, aminek jönnie kell. Hirtelen csend lett.. Ránéztem az órámra, reggel 05.15 volt. Kinéztem az ablakon és azt láttam, hogy félig felöltözött férfiak és nők rohannak ki házaikból az utcára. Sok nevetséges látnivaló tárult hajnalban a szemem elé: anyák és gyerekek hálóingben, hiányosan öltözött nők az este feltett arcpakolással, egy férfit virágcsokorral, de egy idős hölgyet is láttam kezében nagy kalitkával, melyben négy cica nyávogott, míg a kalitka eredeti lakója, egy papagáj a nő kezén ült. De nem volt hisztéria és semmi jele nem volt a kétségbeesésnek sem.” - emlékezett vissza a fotográfus a földrengés utáni első pillanatokra. 1906-ban a San Franciscó-i földrengésben és tűzvészben Genthe műterme elpusztult, de később újjáépítette. Leghíresebb fotója a földrengés következményeiről az 1906. áprilisában készült „Lefelé tekintve a San Franciscó-i Sacramento utcán” címmel jelent meg a korabeli képes beszámolókban.

genthe009.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)

„Fényképezőgépeimet a lehulló törmelékek használhatatlanná tették. Elmentem a Montgomery utcába, George Kahn üzletébe és megkértem, hogy adjon kölcsön egy gépet. »Vidd, amelyiket akarod. Ez a hely is le fog égni.« A legkisebb csúcsgépet, egy 3A Kodak Specialt választottam. A zsebeimet filmekkel tömtem tele és elindultam… Azt hiszem a képek között, melyeket a tűzvész idején készítettem, van néhány, melyek sokakat fog érdekelni. Főleg az, amelyiket (Lefelé tekintve a San Franciscó-i Sacramento utcán) a tűzvész első napján készítettem, amely képileg a leghatásosabban adja vissza a földrengés pusztítását, a tűz kezdetét és az emberek reakcióját. A jobb oldalon egy ház van, melynek homlokzata az utcára dőlt. A lakók székeken ülve nyugodtan figyelték a tűz közeledését. Emberek egy csoportja az utcán állt mozdulatlanul és figyelték a füstfelhőt. Amikor a tűz közelebb kúszott egy házzal feljebb álltak. Nehéz elhinni, hogy a valóságban ez valóban úgy történt meg, ahogy a fényképen látható. A képet látva többen felkiáltottak: »Ó, ez egy Cecille De Mille-film kockája?« Amire a válasz az volt: »Ennek a jelenetnek a rendezője, maga az Úr volt.«” – emlékezett vissza Genthe As I Remember (1936) című könyvében a fotózás napjára. (forrás)

genthe002.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)
genthe003.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)
genthe004.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész áldozata, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)
genthe005.jpgFotó: Arnold Genthe: Sarah Bernhardt a San Franciscó-i földrengés és tűzvész után, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)
genthe006.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)
genthe007.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)
genthe008.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)

Genthe élményeiről és a város romjai előtt piknikező, mosolyogva fényképezkedő hölgyek fotójáról, egy 2001. szeptember 11-én készült másik híres kép jutott eszembe, ezt a fotóra kattintva ismerheted meg.

genthe010.jpgFotó: Arnold Genthe: A San Franciscó-i földrengés és tűzvész, 1906. április
© Arnold Genthe Collection (Library of Congress)

(forrás: fototortenet.blogspot.hu; wikipedia.hu; loc.gov)

San Francisco meredek utcáiról készített fotósorozatot ITT,  a LIFE magazin publikálatlan képeit bemutató posztunkban a Vezúv 1944-es kitörését és az 1964-es alaszkai földrengés híres fotóját pedig ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása