Mostanában fényképezték 14.

2016. július 15. Mai Manó Ház

Az elmúlt napokban elképesztő sebességgel terjedt a közösségi médiában a Reuters fotósának, Jonathan Bachman képe, melyen egy elegáns ruhában tiltakozó fekete nőt és a feléje rohanó két rendőrt láthatjuk. A fotót több helyen is az olyan mára már ikonikussá vált képekhez hasonlították, mint a Tienanmen téren a tankok elé álló fegyvertelen férfi fotója vagy a Marc Riboud fényképezte a vietnami háború ellen virággal tiltakozó nő képe

A Mostanában fényképezték rovatunkban minden alkalommal az elmúlt napok egy-egy érdekes hírfotóját láthatod.

bachman.jpgFotó: Jonathan Bachman: Baton Rouge, Louisiana, 2016.július 9. © Reuters/Jonathan Bachman

A fotó pillanatok alatt a feketék elleni rendőri erőszak összefoglaló szimbólumává vált. A TIME magazin interjút is készített a fotóssal, aki szabadúszóként dolgozott a Reutersnek, és elkapta ezt a pillanatot. Nagyon őszintén nyilatkozik, azt mondja, fogalma sem volt, hogy a képe ekkora karriert fog befutni, amikor leadta a fotókat az irodának. Magát a képet egyáltalán nem tartotta különlegesnek. Másnap kapott csak észbe, amikor az édesapja is azzal hívta telefonon, hogy a fotója ott van mindenütt az interneten. A képen látható nő egy 28 éves New York-i nővér, egyben egy öt éves fiú édesanyja, Ieshia Evans, aki élete első tiltakozásán vett részt, amikor 24 órára rögtön őrizetbe is vették.
Hogy miért pont ez a fotó lett híres, arról Hernádi Levente Haralamposz, az index.hu képszerkesztője írt Miért pont ez a fotó lett ikonikus? Készült ott tíz másik is címmel, melyet a képre kattintva olvashatsz el. 

bachman00index.gif

(forrás: index.hu)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása