Inkey Alice standfotói az Égigérő fű című film forgatásáról (1979)

2016. július 17. Mai Manó Ház

A Táncz. Ez volt a címe az első magyar némafilmnek, amely 1901-ben készült. Zsitkovszky Béla, aki eredetileg fényképész volt, ebben az időben az Uránia technikusaként, vetítőgépészeként dolgozott. Pekár Gyula író őt kérte meg arra, hogy készítsenek tánctörténeti előadásainak illusztrálására közösen egy kisfilmet. Ez volt az első ismeretterjesztő mozgóképes film, de sajnos nyoma veszett. Csak azért tudunk a filmről, mert volt standfotósa. Így legalább a fotók egy része fennmaradt az Országos Széchényi Könyvtár archívumában. – írta a standfotózás jelentőségéről Inkey Alice a No, de Alizka című könyvében.
Inkey Alice édesapja nyomdokaiba lépve több mint három évtizedig exponált fotókat és exponálta magát, azaz minden forgatási másodpercben figyelt a termékeny pillanatra, amikor egy jelenet lényegét meg lehet ragadni és felmutatni – nem kizárólag reklám célokból. Amikor alkotni lehet, amiért talán nem is a rendező meg az operatőr hálás igazán, hanem a színész, mert a jó standfotó az ő jó pillanatát örökíti meg.
Az 1979-ben bemutatott Égígérő fű az egyik legkedveltebb mesefilm, mely Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál című regénye nyomán készült. A filmet Palásthy György rendezte, a standfotózásra Inkey Alicét kérték fel, aki így emlékezett vissza a forgatásra: „A Palásthy-filmek forgatásakor mindig nagyon jó hangulat volt. Olyan családias. Gyermekszereplőkkel ez nem is megy másképp.”
A főbb szerepekben többek között Rajz János (Poldi bácsi), Ifj. Hintsch György (Misu), Ullmann Mónika (Piroska), Ujlaki Dénes (Oszkár), Dajka Margit (Oszkár mamája), Máriáss József (Dezső bácsi), Drahota Andrea (Kamilla), Fónay Márta (Poldi néni) és Harsányi Gábor (A rendőr) tűnik fel.  A népszerű történetet biztosan mindenki ismeri, sőt, talán még a klasszikus mondatot is fel tudja idézni, de talán kevesen tudják, hogy merre forgattak a színészek 1979 nyarán: A film elején Misu az aranyhajú tündér elrablóit a budai vár rondellájáig üldözi, s a kaputornyon keresztül vágtat be. A „Paripa” utcai kültéri felvételek a Budapest VII. kerületében lévő Hutyra Ferenc utcában készültek. A filmben 4-es számon szereplő házat azóta lebontották, de Oszkár szenespincéje ma is megtalálható a Rózsa utca sarkán. A beltéri (udvari) felvételek a Dohány és Rottenbiller u. sarkán álló házban készültek. Oszkár anyjának lakása Újpalotán van, a gyerekek által felkeresett „Hivatal” pedig a kispesti tanácsház (ma polgármesteri hivatal). Poldi bácsi pedig a tabáni parkban, az Erzsébet híd budai hídfőjénél tanította be utódját a szemétszedésre.

Köszönet az Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár munkatársainak, valamint Inkey Alicének, akik engedélyükkel lehetővé tették a fotók bemutatását a Mai Manó Ház blogján. 

inkey-ef001.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár

A standfotózásról egyébként is érdemes szólni, hiszen a filmcsinálás szerves része: ez az önálló tevékenység biztosította a mozik kirakatainak (Mokép), valamint a sajtótermékek és a Hungarofilm külföldi propagandamunkájának képellátását.
A standfotós vagy állófotós (újabban inkább a filmfotós kifejezés kezd meghonosodni a korábbi pontatlan elnevezés helyett) mindig is az operatőr tevékenységének szoros függvénye volt: az általa megálmodott képi világot kellett áttennie – minél hívebben – állófotókba. Ez egyrészt bizonyos beleérző képességet követelt meg, minthogy az operatőr egy negyvenmásodperces jelenet során esetleg fahrtolt (egy sínre helyezett kocsin utazott kamerájával), svenkelt (fordult) és variózott (vagyis ráközelített valamire vagy nagyobb látószögre nyitott). Mindeközben szereplők cserélődtek a képben és netán még a világítás is változott. Mármost: melyik ebből az a jellemző pillanat, amit a történetekből kiragadva egyhatvanad másodpercbe tudunk sűríteni?! Nem könnyű feladat. (Markovics Ferenc)

inkey-ef002.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
inkey-ef003.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
inkey-ef004.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
inkey-ef005.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
inkey-ef006.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
inkey-ef007.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár
inkey-ef008.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár

A képre kattintva a teljes filmet végignézheted!

inkey-ef009.jpgFotó: Inkey Alice: Részlet az Égigérő fű című film forgatásáról, 1979
© Országos Széchényi Könyvtár Fényképtár

(forrás: mffa.hu; fotomuveszet.hu; wikipedia.hu; filmvilag.hu)

Az OSZK Fényképtárából összeállított standfotós posztjainkat itt találod:
Körhinta (1955) - Schandl Teréz fotói
Egészséges erotika (1985) - Gáspár Miklós fotói
A kőszívű ember fiai (1964) - Inkey Tibor fotói
A pogány madonna (1980) - Inkey Alice fotói
Szerelem (1970) - Markovics Ferenc fotói

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása