Albert Meyer ritkán látott képei az I. nyári olimpiai játékokról (1896)

2016. augusztus 05. Mai Manó Ház

Albert Meyer Drezda Klotzsche nevű kerületében látta meg a napvilágot 1857-ben és 24 évesen ismerkedett meg a fényképezéssel, mikor két évre Amerikába utazott. Meyer a német olimpiai csapat hivatalos fotográfusaként volt jelen az 1896-ban megrendezett I. nyári olimpiai játékokon. Becslések szerint az első nyári olimpiai játékokról közel száz felvétel készülhetett. Hét fotográfusról tudjuk, hogy képeket készítettek a sporttörténeti eseményről: öt görög, egy amerikai és a német Albert Meyer.
Meyer 1896. március 28-án érkezett az olasz Brindisibe, ahonnan hajóval utazott tovább. A fotótörténészek az I. nyári olimpia ideje alatt készült felvételek közül 56 képet tulajdonítanak neki, melyek közül több fotót akkoriban a német sportlapokban is publikáltak. A zárt helyiségekben rendezett sporteseményeket csak csoportképekben, tehát álló helyzetben, mozdulatmentesen, magnéziumpor ellobbantásával tudták fényképezni. Ez azonban, sportról lévén szó, füstje miatt zárt helyiségben egészségtelen megoldás volt. A mozgások megörökítésére az akkori kis érzékenységű negatívanyagok még nem voltak alkalmasak, így Meyer képei nem a klasszikus sportfotók közé, hanem a fontos sporttörténeti fotódokumentumok csoportjába tartoznak. 
A II. világháború alatt, 1945-ben - Drezda bombázásakor - az eredeti felvételek megsérültek, jó néhány végleg megsemmisült; mára csak 25 darabot őriznek gyűjteményekben.

Albert Meyer képeiből 2016 júniusában az athéni Benaki Múzeumban rendeztek kiállítást, mai bejegyzésünkbe az ott látható, 120 éve készült képekből válogattunk.

olimpia006.jpgFotó: Albert Meyer: Vívás, Athén,1896
© The Benaki Museum Historical Archives

Az 1896. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén az I. nyári olimpiai játékok egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény volt, melyet 1896. április 6. és 15. között rendeztek meg a görögországi Athénban. Ez volt az első a modern nyári olimpiák sorában, az első amióta I. Theodosius római császár 393-ban betiltotta az ókori olimpiai játékokat a kereszténység pogányság elleni harcának nevében.
1894-ben egy Pierre de Coubertin által szervezett, Párizsban megtartott közgyűlésen megalapították a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), és a görög fővárost, Athént jelölték meg rendezőként. A görögöknek kevés tapasztalatuk volt sportesemények rendezésében, ám pénzügyi nehézségeik ellenére minden időben elkészült (amikor még el voltak maradva az építkezésekkel, felvetődött helyszínként Budapest, a millennium alkalmából). A sportkedvelő alexandriai milliomos kereskedőnek, Jeórjosz Avérofnak köszönhetően sikeresen megrendezhették az olimpiai játékokat. A résztvevők száma a manapság megszokotthoz képest alacsony volt, ám így is korának legnagyobb nemzetközi érdeklődéssel követett sporteseménye volt. A kor jelentős atlétái hiányának ellenére a játékok sikeresek voltak a görög közönség előtt. Az első bajnokságot (még ezüstéremmel jutalmazták) a 27 éves amerikai James B. Connolly nyerte meg hármasugrásban, aki később Pulitzer-díjas íróként lett népszerű. A görögök számára a legnagyobb sportsiker honfitársuk, Szpirídon Luísz győzelme volt a maratonfutásban. A játékok legsikeresebb versenyzője a német birkózó, tornász és súlyemelő Carl Schuhmann volt, birkózásban és tornában bajnokságot nyert, súlyemelésben pedig harmadik lett.
A játékok után Coubertint és a NOB-ot felkérték prominens személyek, többek között I. György görög király, hogy az összes további olimpiát Athénban tartsák. Ennek ellenére, mivel az 1900-as olimpiát már Párizsnak ítélték oda, az 1906-os „időközi olimpiai játékok”-at leszámítva egészen 2004-ig a játékok nem tértek vissza Görögországba. 

olimpia002.jpgFotó: Albert Meyer: A Princeton Egyetem atlétái, Athén, 1896
© The Benaki Museum Historical Archives
olimpia003.jpgFotó: Albert Meyer: Gyűrű, Hermann Weingartner, Athén, 1896
© The Benaki Museum Historical Archives
olimpia004.jpgFotó: Albert Meyer: Diszkoszvetés, Panagiotis Paraskevopoulos, Athén, 1896
© The Benaki Museum Historical Archives
olimpia005.jpgFotó: Albert Meyer: Kötélmászás, Athén, 1896
© The Benaki Museum Historical Archives
olimpia007.jpgFotó: Albert Meyer: A maratonfutás díjátadója, Spyros Louis, Athén, 1896
© The Benaki Museum Historical Archives
olimpia009.jpgFotó: Albert Meyer: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai, Athén, 1896
Álló sor, balról jobbra: Gebhardt (Germany), Guth-Jarkovsky (Bohemia), Kemény (Hungary), Balck (Sweden); ülnek: Coubertin (France), Vikelas (Greece & chairman), Butovsky (Russia)
© The Benaki Museum Historical Archives
olimpia008.jpgFotó: Albert Meyer: A francia kerékpár csapat versenyzői: Léon Flameng (jobbra) and Paul Masson, Athén, 1896
© The Benaki Museum Historical Archives

Hazánk a játékokon 6 sportágban 7 sportolóval képviseltette magát, akik összesen 6 érmet – két arany, egy ezüst és három bronz – szereztek, és ezzel a nem hivatalos éremtáblázaton Magyarország a hatodik helyen végzett. A legeredményesebb magyar versenyző Hajós Alfréd volt, aki két aranyérmet is szerzett. Külön megemlítendő, hogy a Hajósról készült - talán legismertebb - portrét is Albert Meyer készítette.

olimpia010.jpgFotó: Albert Meyer: Hajós Alfréd, Athén, 1896
© The Benaki Museum Historical Archives

Az alábbi rövid videóban Meyer képeiből láthatsz egy különleges, térhatású összeállítást. 

 

(forrás: wikipedia.hu; wikipedia.de; huffingtonpost.com; akg-images.co.uk)

A fényképezés történetének híres sportfotóiból összeállított válogatásunkat ITT, az 1896-ban Athénban megrendezett első modern kori olimpia megnyitó ünnepségén készült képet pedig ITT találod. 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása