5 híres fotográfus, aki októberben született

2016. október 01. Mai Manó Ház

Ennek a sorozatnak az ötlete akkor született meg bennem, mikor a születésnapi posztunkban felsoroltam az egyetemes fotótörténet híres alkotóit, akik augusztus elsején születtek. Terveim szerint a már kezdetektől aktív Fotó-kalendárium rovatunkban ezentúl minden hónap elején bemutatunk öt fotográfust, akik az adott hónapban ünneplik vagy ünnepelnék születésük napját.

OKTÓBER 4. - KEPES GYÖRGY (1906-2001)

110 évvel ezelőtt, 1906. október 4-én a Heves megyei Selypen született Kepes György festő, tervező, fotóművész, képzőművészeti író.
A Képzőművészeti Főiskolán (1924 – 1929) Csók István tanítványa volt. 1930-ban Moholy-Nagy László hívására Berlinbe ment, ahol megismerkedett a Moholy-Nagy környezetében megforduló Bauhaus eszméket hirdető művészekkel. Egy ideig felhagyott a festészettel és új média felé fordult. Filmterveket, forgatókönyveket készített és a fotóhasználat újfajta lehetőségeit kutatta. Akikkel együtt dolgozott Walter Gropius, Luigi Nervi, Pietro Belluschi és Carl Koch. Üvegablakokat, mozaikokat, tűzzománc faliképeket festett, fém szobrokat, fényfalakat, programozott kinetikus műveket készített szerte a világban.
1935-től 1937-ig a fény és árnyék hatásaival ismerkedett, fotogramokat készített. 1937-ben Chicago-ba költözött, ahol Moholy Nagy Tervező Intézetének, Fény-Szín részlegét vezette. A Chicagoi éveket 1944-ben foglalta össze a Language of Vision (A látás nyelve) című munkájában. 1946-ban a vizuális tervezés professzora lett az amerikai Cambridge-i MIT(Massachusetts Institute of Technology) Építőművészeti és Tervezői karán. A MIT–es évek alatt tudományos és művészeti kapcsolatait a következő nevekkel lehet illusztrálni: Norbert Weiner, Buckminster Fuller, Rudolf Arheim, Marcel Breuer, Charles Eames, Erik Erikson, Walter Gropius és Jerome Wiesner.
1965-66 között kiadta a Vision and Value c. művet, ami egy hatkötetes gyűjteménye a szociális és természeti tanulmányoknak, építőművészetnek, valamint kritikákat tartalmaz a látás nyelvéről. Mai szemmel közelít a művészet és technológia kapcsolatához. 1966-ban indítványozta a szoros együttműködést a művészek és tervezők között, akik együtt dolgoznának az építőművészetben, városrendezésben, instrumentális alkotások létrehozásában. 1967 őszén Cambridge-ben megnyílt a Center For Advanced Visual Studies (a Haladó Vizuális Tudományok Központja), ahol 1974-ig, nyugdíjba vonulásáig Kepes volt az igazgató. 1978-ban és 1979-ben jelentek meg magyarul A látás nyelve és A világ új képe a művészetben és a tudományban című munkái.
Az 1980 utáni években kezdődnek meg hazai kiállításai. Kepes György 2001. december 29-én hunyt el a massachusettsi Cambridgeben.

A képre kattintva Kepes munkáit találod!

kepes001.jpgFotó: Kepes György: Egyensúly, 1942 © The György Kepes Estate

OKTÓBER 7. - HERBERT LIST (1903-1975)

1903. október 7-én, Hamburgban született Herbert List, német fotóművész, akinek képei a legnagyobb nemzetközi magazinokban (Vogue, Life) jelentek meg és emellett a legendás Magnum fotóügynökségnek is tagja volt. A képre kattintva egy - a Fotóművészeti Tájékoztatóban - 1959-ben megjelent írást mutatunk be, mely az 1975-ben elhunyt List munkásságát ismerteti.

003.jpg
Fotó: Herbert List: Grotesque Figure, Park of Palazzo Orsini, Bomarzo, Italy, 1952 © Magnum Photos

OKTÓBER 12. - JÁRAI RUDOLF (1913-1993)

Járai Rudolf 1913. október 12-én született Triesztben. Pár hónapos korában édesanyja és nevelőapja Budapestre költözött. Tíz éves korában, a jó bizonyítványa jutalmául kapta az első gépet, - elmondása szerint - a fényképezést félig játéknak, félig szórakozásnak tekintette. Már kamasz korában is aktívan részt vett a művészi fotóamatőr mozgalomban. Sajnos a háború alatt 1944-ben egy bombatámadás következtében szinte teljesen megsemmisült addigi életműve. Járai Rudolf volt az MTI-Fotó műszaki igazgatója, ő felelt a költözésért, a műszaki infrastruktúra kiépítéséért, aztán fotográfusként dolgozott tovább ugyanott, főként reklám- és turisztikai képeket készített. Rengeteg fotós cikket, négy szakkönyvet írt, a hazai fotóoktatás és ismeretterjesztés fontos szereplője volt. Járai Rudolf 1993. július 4-én hunyt el.

A képre kattintva Járai további fotóit találod.

06.jpg
Fotó: Járai Rudolf: Kishajó a Lánchíd pillérénél, 1946 © Magyar Fotográfiai Múzeum tulajdona

OKTÓBER 22. - ROBERT CAPA (1913-1954)

„A világ legnagyobb háborús fotósa” – Stefan Lorant, a legendás képszerkesztő nevezte így –, azaz Robert Capa 1913. október 22-én Friedmann Endre Ernő néven született Budapesten. Apjának divatszabósága volt a belvárosban, és bár a gyermekek konzervatív nevelést kaptak, a későbbi fényképész – kortársaihoz hasonlóan – már kamaszként Kassák balos-progresszív szellemiségének befolyása alá került, majd Pécsi József műtermében megismerkedett a fotográfiával is. Abban, hogy a fiatalember a fotózás felé fordult, nagy szerepe volt a Városház utcában vele egy házban lakó, később Európában szintén fotós karriert befutó Besnyő Évának, aki 1928-ban beiratkozott Pécsihez tanulni. Az őt kísérő Friedmann Endrét kezdetben modellként alkalmazták.

Robert Capa életéről a fotóra kattintva olvashatsz bővebben. 

capacolor003.jpgFotó: Robert Capa: Móló, Socoa, Saint-Jean-de-Luz közelében, Franciaország, 1951. augusztus
© Robert Capa/Internatioal Center of Photography/Magnum Photos

OKTÓBER 31. - HELMUT NEWTON (1920-2004)

Helmut Newton korunk egyik legjelentősebb fényképésze 1920. október 31-én, Berlinben született. 1936-ban félbeszakította gimnáziumi tanulmányait, mert már ekkor is az úszás, a lányok és a fényképészet érdekelte. Ezután Berlin egyik ismert fényképészénél, Yva Else Simonnál tanult. Két évvel később megszakította fényképészeti tanulmányait, és röviddel 18. születésnapja után, 1938. december 5-én, Szingapúrba távozva elhagyta Németországot. Ott két hétig fotóriporterként dolgozott a Singapore Straits-Times-nál, ahonnét rövid időn belül „alkalmatlansága miatt“ eltanácsolták. A második világháború alatt 1940-től Ausztráliában élt, ahol az ausztrál hadseregben teherautósofőrként és vasútépítésen dolgozott. 1945-ben nyitotta meg fényképészetét Melbourne-ben.

A képre kattintva Helmut Newton akt- és divatfotóit találod.

001.jpg
Fotó: Helmut Newton: Jo Champa, Hotel Chelsea, New York, 1988 © Helmut Newton Estate

(forrás: fotomuveszet.net; artblart.com; fotomuzeum.hu; magnumphotos.com)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása