Öt híres fotográfus, aki novemberben született

2016. november 01. Mai Manó Ház

A hónap híres szülötteit bemutató sorozatunkba – igazodva a Facebook oldalunkon található NAP FOTÓJA rovatunk tematikájához – ezúttal olyan fotóművészeket válogattunk, akik fényképeiken az emberi testet ábrázolták.

NOVEMBER 4. - ROBERT MAPPLETHORPE (1946-1989)

Robert Mapplethorpe 1946. november 4-én született a New York állambeli Floral Parkban, angol-ír családban. 1963 és 1970 között a brooklyni Pratt Institute-ban tanult festészetet és szobrászatot, bár diplomát sohasem szerzett. Fényképészettel a hetvenes évek elején kezdett foglalkozni, első kiállítását a New York-i Light Galleryben rendezték meg 1973. január 6-án. Közvetlen környezete és személyes vágyai, a New York-i alternatív körök, saját homoszexuális identitása, a szexualitás nem hagyományos formái, s az ekörül szerveződő közösségek meghatározó témái lettek. A tökéletes kép a tökéletes testet kereste: fekete férfiakról, testépítő nőkről és szinte szigorúnak tűnő virágokról készített felvételei mintha ugyanazt az egy képet fogalmaznák meg újra és újra. Szinte mindig műteremben dolgozott, leginkább fekete-fehérben, az idő előrehaladtával egyre határozottabb tónusokkal. Mapplethorpe 1989. március 9-én halt meg Bostonban.

A fotóra kattintva Mapplethorpe homoerotikus, polaroid képeiből találsz egy válogatást. 

mapplethorpe001.jpgFotó: Robert Mapplethorpe: Two Men Dancing, 1984 © Robert Mapplethorpe Foundation

NOVEMBER 17. - AUGUST SANDER (1876-1964)

Az 1876. november 17-én született August Sander egy olyan korszak hőse, amikor még lehetett hinni a fotóigazság pátoszában: amikor még érvényes volt a feltételezés, hogy "művészet" és "valóság" különböző dolgok, és érvényes volt a tétel, hogy a nagy művészetnek éppen ezzel a valósággal van dolga. Amikor még más volt az ember, mint a képe - vagyis amikor a kép - a jó kép - még mondhatott, feltárhatott valamit erről az emberről. Épp azért, mert - ha szabad így fogalmaznom - volt rálátása. A mi agyonesztétizált világunkban épp az a kritikai distancia ment veszendőbe, ami lehetővé teszi, hogy rálássunk a dolgokra, rálássunk önnön magunkra. Talán ezért van, hogy a világ, amelyet Sander panoptikuma felmutat, a mai szemlélő számára egészen archaikusnak tűnik: az emberek a saját környezetükhöz sokkal közelebb levőnek látszanak.

A képre kattintva August Sander képeiből találsz egy válogatást. 

003.jpgFotó: August Sander: Soldier, c. 1940
© Die Photographische Sammlung/SK StiftungKultur – August Sander Archiv, Cologne; DACS, London 2012

NOVEMBER 18. - LOUIS-JACQUES-MANDÉ DAGUERRE (1787-1851)

Daguerre, aki a fényképezés történetének egyik úttörője volt, Franciaországban született, Cormeilles városában, 1787. november 18.-án. Vegyész, díszletfestő és nem utolsó sorban sikeres üzletember volt. 1824-től - 37 évesen - kezdett el próbálkozni azzal, hogy a camera obscura képeit fényérzékeny anyagok segítségével jelenítse meg. de erre 1837-ig várnia kellett. Ekkor a Niépcétől átvett tudás birtokában a jódgőzzel kezelt, ezüstözött rézlemezen rögzített képet higanygőzben hívta elő, a megvilágítatlan részeket pedig eleinte konyhasóval távolította el. Az így készült dagerrotípia mindegyike egyedi volt és sokszorosíthatatlan, valamint tükörképet mutatott. A fényképezés történetének legelső emberábrázolását is az ő nevéhez kötjük. 1839-ben Daguerre lakásának ablakából fényképezett, ahonnan a Boulevard du Temple-re nyílott kilátás. A hosszú expozíciós idő miatt a képről eltűntek a mozgó tárgyak, így csak az álló, mozdulatlan részeket volt képes rögzíteni.

A fotóra kattintva Daguerre fotótechnikai felfedezésének hátterét ismerheted meg. 

daguerre003.jpgFotó: Louis-Jacques-Mandé Daguerre: A Boulevard du Temple látképe, Párizs, 1839. © Bayerisches Nationalmuseum, Munich gyűjteményében

NOVEMBER 24. - ARTHUR TRESS (1940)

Az 1940. november 24-én Brooklynban született Arthur Tress 12 évesen a Coney Islanden fellépő cirkuszi mutatványosokról készítette első képeit a szüleitől kapott fényképezőgépével. Művészeti tanulmányai befejeztével egy ideig Párizsban élt, majd 1964-ben San Franciscóba költözött, ahol főleg politikai témájú sajtóképeket készített. Legismertebb munkái közé tartoznak a férfiakról készített szürreális aktképei, valamint a gyerekek rémálmait ábrázoló különleges fotósorozata. 

A hatvanas évek végén kezdte el az Álomgyűjtő című sorozatát, melyen egészen a hetvenes évek elejéig dolgozott. A képre kattintva a sorozat fotóit találod. 

tress004.jpgFotó: Arthur Tress: Részlet a Male of the Species sorozatból © Arthur Tress

NOVEMBER 30. - JEANLOUP SIEFF (1933-2000)

Az 1933. november 30-án, Párizsban született Jeanloup Sieff 20 évesen irodalmat, újságírást és fotográfiát tanult, majd egy évvel később Vevey-ben folytatta tanulmányait. 1955 és 58 között az Elle magazinban jelentek meg divatfotói. Rövid ideig a legendás Magnum ügynökségnél helyezkedett el, ekkor készítette a görög, török és lengyel riportfotóit. 1961-ben elnyerte a Niépce-díjat, majd egészen a 2000-ben bekövetkező haláláig a legnevesebb divatlapok – Vogue, Look, Glamour, Esquire – publikálták fotóit. Rengeteg hírességről készített portrét: Jane Birkin, Yves Montand, Alfred Hitchcock, Jacques-Henri Lartigue, Yves Saint-Laurent és Rudolf Nureyev is modellt áll neki.

A fotóra kattintva Sieff képeiből találsz egy válogatást. 

sieff005.jpgFotó: Jeanloup Sieff: Párizs, 1975 © Jeanloup Sieff 

(forrás: artblart.com; everydayishow.livejournal.com)

A hónap híres szülötteit bemutató sorozatunk korábbi részeit itt találod:

Öt híres fotográfus, aki októberben született

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása