75 éve készült a rejtélyes fotó az "időutazóról"

2016. november 06. Mai Manó Ház

2010-ben nagy szenzációt keltett egy kanadai múzeum egyik internetre feltöltött fotója. „A South Fork híd árvíz utáni újranyitása 1940 novemberében. 1941 (?)” című a képet az internetezők konteókedvelő közössége azonnal felkapta, hiszen a fotón feltűnik egy első látásra nem odaillő ember is; egy napszemüveges, fiatal férfi, fényképezőgéppel, furcsa pólóban. Sokan időutazóra gyanakodtak, sokan egyszerű átverésre. Egy orosz tévéstáb utánajárt a történetnek, felkeresték a kanadai a Bralorne-Pioneer Museumot, amely különleges fotójáról az ismeretlenségből szinte azonnal világhírnévre tett szert.

1941001.jpgFotó: A South Fork híd árvíz utáni újranyitása, Kanada, 1941 © Bralorne-Pioneer Museum

Bralorne egy szinte teljesen kihalt egykori bányásztelepülés Kanada nyugati részén, British Columbia államban. Viszont az utóbbi években kedvelt úticél lett, így időnként azért megélénkül a forgalom Bralorne környékén. A South Fork hidat pedig valóban újjáépítették egy áradás után a negyvenes évek elején. A South Fork híd újraavatásánál 1941 novemberében készült el a fenti fénykép, amelyet az orosz NTV televízió munkatársai azonosítottak. Az eredeti fotográfiát tényleg a múzeumban található albumban őrizték, a kép „száz százalékig valódi” – állították az oroszok. 

1941002.jpgFotó: A South Fork híd árvíz utáni újranyitása, Kanada, 1941 © Bralorne-Pioneer Museum

A legfontosabb kérdésre: ki látható a képen? sajnos még nem sikerült tényekkel alátámasztott választ adni. Az orosz tévések beszámolója szerint jéghokis vagy turista is lehet az ismeretlen. Beszéltek egy helytörténésszel, Norm Gronskey-val, aki részt vett a híd újraavatásán. Akkor, 11 évesen semmi furcsa nem tűnt fel Gronskey-nak. A nyilatkozó szerint az „időutazó” ruházata, fényképezőgépe és napszemüvege sem számított különlegesnek akkoriban.  

 


Az NTV stábja egyébként rábukkant egy esetleges megoldásra az időutazó nevét illetően is: elképzelhető, hogy a fiatal férfit Edward Russelnek hívták, aki nagybátyját és nagynénjét látogatta meg a környéken. A környékbeli hírarchívumokat böngészve rábukkantak egy rövid cikkre is a híd újraavatásáról. A cikk az újranyitás előtt egy héttel készült, és szót ejt Russelről, aki rokonaihoz érkezett. Russel a légierőnél szolgálhatott, navigátorként tevékenykedett a hír szerint, de pilóta akart lenni.

(forrás: hvg.hu; forgetomori.com)

Lartigue, francia fotográfus egy 1928-ban készült képe is táptalaja volt az összeesküvés-elmélet híveinek. A "mobiltelefonáló" hölgyet ábrázoló képet ITT (utolsó fotó) találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása