Víz a legszebb magyar természetfotókon

2016. november 22. Mai Manó Ház

„A 26 hazai természetfotós stílusa és indíttatása különböző. Sokszínűek és változatosak – éppúgy, mint ennek a tárlatnak a témája, a víz. Ezért a képeiket sem rendeztem keretek közé, szorítottam fejezetekbe. Úgy válogattam őket, hogy szabad párbeszéd alakulhasson ki a művek között. 41 fotográfia: beszélgessen csak egy harmatcsepp a tengerrel, a jég a párával, belvíz az óceánnal, molnárka a cápával, a tenger mélye a magas heggyel, hazai táj a külföldivel, lila csepp a zölddel, sarkvidéki jég a trópusi záporral, érintetlen zug az urbánnal. Kicsi a naggyal, digitális az analóggal, összefüggő az összefüggéstelennel, hogy két kép láttán kialakuljon egy harmadik is a szemlélő gondolataiban. Beszélgessünk csak a vízről, mutassuk meg, ami olykor láthatatlan. Minél többen, minél többet. Ezáltal talán beleég a retinákba, és messzebbre eljut a végső üzenet is: tiszteljük, csodáljuk és szeressük kék bolygónkat” – mondta Radisics Milán a tárlat kialakítása kapcsán. 

A kerítéskiállítás tematikáját a november 28-30. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 inspirálta, amelynek mottója „A víz összeköt”, s amelyet Áder János Magyarország köztársasági elnöke, a Vízügyi Elnöki Testület tagja fővédnöksége alatt rendeznek meg. A Külgazdasági és Külügyminisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával valamint a Várkert Bazárral együttműködésben megrendezett kiállítás ingyenesen megtekinthető a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjének sétányán 2017. január 2-ig, minden nap 6 órától 24 óráig.

ws001.jpgFotó: Mészáros András: Elvadult mályvabokor virágszirmán megmaradt vízcseppből kortyol egy hangya a Dinnyéshez közeli erdős területre lezúduló heves nyári zápor után.
ws002.jpgFotó: Daróczi Csaba: Október végén már szépen színesednek az akasztói horgásztó fűzfákkal szegélyezett töltései ezen a légi felvételen.
ws003.jpgFotó: Gergely József: A halágyat elzáró hálón pihen egy szürke gém a vajdasági Nagykanizsa melletti Kapitány-rét halastaván. 
ws004.jpgFotó: Lang Nándor: Sárguló őszi falevelek hullottak a lassan kavargó vízbe a Bükkös-patak dömörkapui zúgójánál, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén. A hosszú záridős expozíció szépen kirajzolja az örvény formáját.
ws005.jpgFotó: Novák László: Csak a Szent György-hegy teteje emelkedik ki az egész Káli-medencét beborító ködtakaróból, amelyen a Haláp tetejéről nézve átsejlenek a Balaton-felvidék közeli településeinek fényei.
ws006.jpgFotó: Daróczi Csaba: Csodálatos kilátás nyilik a Kvarner-öbölre és az Isztriai-félsziget partján lezúduló tavaszi záporra az Adria legnagyobb kikötővárosa, Fiume fölé emelkedő várból.
ws007.jpgFotó: Kudich Zsolt: Áradás idején ezernyi nagy kócsag gyülekezik a Duna gemenci erdei árterén, hogy belakmározzon az ott rekedt kétéltűekből, halakból és csúszómászókból. A magasban megjelenő sasok láttán némelyik kócsag riadtan szárnyra kapott.
ws008.jpgFotó: Haarberg Orsolya: A Lofoten-szigetek (Norvégia) kis szögben érkező fénye gyönyörűen megvílágítja egy befagyott tó óriási repedéseit – a kép sarkában sétáló ember jól érzékelteti a jelenség hatalmas méretét. A felvétel a tóparton emelkedő függőleges sziklafal tetejéről készült.
ws009.jpgFotó: Radisics Milán: Ez a légy a harmatcseppek füzérétől csillogó pókhálló alatti víztükröt választotta reggeli tisztálkodása és nyújtózása helyszínéül az erdélyi Mohos-tőzegláp egyik tószemében.
ws010.jpgFotó: Szabó Ilona: Egy ködös hajnalon szarvasbika törte meg nagy csobbanással a Duna holtágának csendes vízfelületét a gemenci árterületen. 

(forrás: maimano.hu)

Az elmúlt évek talán leghihetetlenebb természetfotóját és történetét ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása