Fotográfusok - Made in Hungary: Dienes Andor/Andre de Dienes (1913-1985)

2017. augusztus 27. Mai Manó Ház

Andre de Dienes (Dienes Andor ) (Kézdivásárhely,1913. december 18. – Hollywood, 1985. április 11.)
A kis Dienes az Apor bárók egykori fészke, a háromszéki Torja szülötte. Tizenkét évesen hagyta el családjával Romániát. Kezdetben kifutófiúként dolgozott a magyar fővárosban, majd egy selyemüzlet alkalmazottja lett. Ekkoriban kezdett fotózni, rajzolni, festeni. Anyja öngyilkossága után, alig 15 évesen nekivágott a világnak, és többnyire gyalogszerrel bejárta Európa több országát. Tunéziában, vette meg első kameráját, egy 35 mm-es Retinát. 1933 után öt évig Párizsban élt, ott vásárolt egy új Rolleiflex-et is, mely gép aztán végigkísérte egész életén. Hol máshol, mint a divat fővárosában lett belőle divatfotós. Rengeteg nő ragadt a férfias, jóképű Dienesre. Kiadóknak, lapoknak fényképezett, többek között a l’Humanité hozta képeit. Dolgozott az Associated Press-nek is.
1938-ban szedte a sátorfáját és továbbment az USA-ba. New Yorkban dolgozott. Arnold Gingrich az Esquire magazin alapítója segítette munkákhoz. Lapjában, majd a Vogue-ban jelentek meg képei. Dienes szabadidejében sokat utazott az Államokban, fényképezte a hopi, navaho és az apacs indiánokat. Divatfotós létére készített egy erős sorozatot a Harleem street életéről is. 1944-ben Hollywoodba költözött. Aktokat sztár- és divatfotókat készített a szabadban. Képein a környezet és a modell szépsége összhangban jelent meg. Néha túl szép is volt az én ízlésemhez képest. Az 1940-50-es évek legnagyobb hollywoodi stúdiók sztárjait fényképezte, egyebek mellett Ingrid Bergmann-t, Elisabeth Taylort, Fred Astaire-t, Marlon Brandót, Henry Fondát, Ronald Reagant, Anita Ekberget és főként Marilyn Monroe-t. Vele már megismerkedése sem volt hétköznapi.
Dienes egy modellt keresett ahhoz az új projektjéhez, melyet művészi aktokról talált ki. Emiline Sniverly, aki egy modell ügynökséget működtetett Hollywoodban, kiközvetített neki egy tizenkilenc éves csinos lányt, Norma Jeane Dougherty-t, aki teljesen ismeretlen modell volt ekkor, élete első munkáját kapta. Dienes fényképei nyomán lett belőle az, aki. 19 éves volt, törékeny, sebezhető és gyakorlatilag ismeretlen. Heteken át folyamatosan fényképezte a lányt, beutazva vele fél Kaliforniát. A közös munka eredményeképpen nemcsak jó képek születtek, de szerelem is szövődött köztük, házasságot terveztek. Aztán véget ért a románc, de továbbra is barátok maradtak, és Dienes, egészen 1953-ig fotózta Marilynt.
A később készült képek nagy részét már nem publikálta, húsz évig elő sem vette. 1981-ben kezdte el rendezni ezeket a fényképeket, s készített egy 2000 képes archívumot. Ma, Dienes képeit tartják a sztárról készült legjobbaknak. Rákban halt meg 1985-ben. (Kincses Károly) 

dienes001.jpgFotó: Andre De Dienes: Fog, Paris at Night, 1936 © Andre De Dienes
dienes002.pngFotó: Andre De Dienes: Cím nélkül © Andre De Dienes
dienes003.pngFotó: Andre De Dienes: The Statue of Liberty, New York, 1944 © Andre De Dienes
dienes004.jpgFotó: Andre De Dienes: Nude on the Bed, 1960 © Andre De Dienes
dienes005.jpgFotó: Andre De Dienes: Nude Wild Child, 1960 © Andre De Dienes
dienes006.jpgFotó: Andre De Dienes: Nude with Rose, 1945 © Andre De Dienes
dienes007.jpgFotó: Andre De Dienes: Erotic Nudes, 1950 © Andre De Dienes
dienes008.jpgFotó: Andre De Dienes: Cím nélkül © Andre De Dienes
dienes009.jpgFotó: Andre De Dienes: Fred Astaire, 1949 © Andre De Dienes

Monroe-val már a megismerkedése sem volt hétköznapi. Dienes egy modellt keresett ahhoz az új projektjéhez, melyet művészi aktokról talált ki. Emiline Sniverly, aki egy modell ügynökséget működtetett Hollywoodban, kiközvetített neki egy tizenkilenc éves csinos lányt, Norma Jeane Dougherty-t, aki teljesen ismeretlen modell volt ekkor, élete első munkáját kapta.
A képre kattintva a magyar fotós Monroeról készített képeit találod.

dienes001.jpgFotó: Andre De Dienes: Szomorúság, La Mort, Malibu Beach, Kalifornia, 1946 © Andre De Dienes

(forrás: 1stdibs.com; staleywise.com; ndmagazine.net; artblart.com; julienslive.com)

A Fotográfusok Made in Hungary sorozatunk korábbi részeit itt találod:
Aigner László/Lucien Aigner (1901-1999)
Almásy Pál/Paul Almásy (1906-2003)
Albók János/John Albok (1894-1980)
Berkó Ferenc/Ferenc Berko (1916-2000)
Arnold Eagle (1909-1992)

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása