A háború keserű öröksége - Bryan Adams fotói súlyosan sebesült katonákról

2018. január 09. Mai Manó Ház

A világhírű dalszerző és énekes Bryan Adams már régóta ismert fotósként is, több tucat kiállítása volt és több fotóalbuma is megjelent. Eleinte főleg hírességekről készített portrékat, majd később a reklám- és a divatfotózásban is sikereket ért el. Adams a világ egyik legnagyobb divatfotósától, Herb Ritts-től tanult, mely alapvetően befolyásolta a hűvös nézőpontok és harmonikus kompozíciók által meghatározott stílusát és varázsolta ikonná a sztárt.
Öt évvel ezelőtt, 2013-ban jelent meg a Steidl kiadó gondozásában a sebesült brit katonák portréit bemutató Wounded - The Legacy of War című fotóalbuma. Adams a könyv kapcsán megemlítette, hogy a katonákról legtöbbször csak akkor készítenek képeket, ha valamilyen kitüntetést kapnak. Az ő képein azonban súlyosan bántalmazott katonák láthatók. Adams modelljei olyan katonák, akik Irakban vagy Afganisztánban sebesültek meg, többnyire súlyosan: elvesztették egy vagy több végtagjukat, megvakultak vagy égési sérüléseket szereztek.
Ezek a közvetlen, provokatív fényképek optimista, humoros, de néha zavaró hangulatot sugároznak. Adamsnek lenyűgöző módon sikerül ezekkel a portrékkal megragadni a büszkeséget, a humort és az élni akarás hihetetlen erejét. A sorozat bemutatja a háború keserű örökségét, ugyanakkor a szabadság iránti elkötelezettséget is. - olvashatjuk a kurátori szövegben a 2013-ban megrendezett bécsi kiállítása kapcsán.  

bryanadamswounded001.jpgFotó: Bryan Adams: Joe Townsend, 2013 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)

Látnunk kell, hogy mi történik, amikor háborúba megyünk. Nem dughatjuk a fejünket állandóan a homokba és nem számíthatunk arra, hogy tanulni fogunk a hibáinkból. Olyan sok ember tért vissza sérülten a háborúkból, és a világ már oly sok embert vesztett el. [...] Lord Dannatt tábornok megjegyezte, a fényképeket nézve arra gondolt, hogy ha nem lennének a szakképzett egészségügyi munkatársak és az általuk alkalmazott modern orvosi technikák - amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a súlyos sebesültekkel foglalkozzanak a csatatéren - akkor a fényképeken szereplő modellek többsége már halott lenne. Biztos vagyok benne, hogy a másik oldalon nincsenek ilyen lehetőségek. - nyilatkozta Adams, aki a portréfényképezéshez főleg Zeiss és Mamiya optikát használ. 

bryanadamswounded002.jpgFotó: Bryan Adams: Craig Wood (18), 2011 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded003.jpgFotó: Bryan Adams: Karl Hinnett, 2011 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded004.jpgFotó: Bryan Adams: Hannah Campbell, 2011 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded005.jpgFotó: Bryan Adams: Rick Clement, 2013 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded006.jpgFotó: Bryan Adams: Ricky Fergusson MC, 2012 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)
bryanadamswounded007.jpgFotó: Bryan Adams: Jaco van Gass (24), 2013 © Bryan Adams Photography (Wounded: The Legacy of War)

(forrás: ostlicht.at; mno.hu; buzzfeed.com; elle.hu; kaltblut-magazine.com)

A 2011-ben Líbiában meggyilkolt Tim Hetherington fotóriporter Sleeping Soldiers című sorozatát, mely az Afganisztánban harcoló amerikai katonákat alvás közben mutatja ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása