10 fotó a ma 90 éve született Dennis Stocktól

2018. július 24. Mai Manó Ház

Dennis Stock 1928. július 24-én született New Yorkban. 16 évesen állt be a haditengerészethez, és a második világháború után kezdett el fényképezni. 1947 és 1951 között a világhírű fotográfusnál Gjon Milinél tanult. 1951-ben első díjat kapott a LIFE fiatal fényképészeinek versenyén. Ugyanebben az évben találkozott Robert Capával. Valószínűleg 1954-ben az ő hatására lépett be Magnum Photos csapatába. Az ötvenes évek közepén Hollywoodba költözött, ahol összebarátkozott a kor ikonikus alakjával, James Deannel.
"Legfontosabb képe az, amit James Deanről készített, amint éppen a Times Square-en vág át cigarettával a szájában, hiszen Dean egy egész generáció ikonjává vált, és ez a kép jól képviseli azt a generációt" - mondta Mark Lubbell a Magnum Photos korábbi igazgatója.
1957-ben kezdte el a jazz világát felfedezni. Ezidőtájt olyan legendás dzsesszmuzsikusokat örökített meg lencséjével, mint Louis Armstrong, Billie Holiday és Miles Davis. Zenészportréiból 1960-ban jelent meg Jazz Street című fotóalbuma. 1962-ben New Yorkból vidékre költözött és Ernst Haas hatására természetfotózással kezdett el foglalkozni. A hatvanas évek vége felé hosszú időt töltött az amerikai délnyugat hippi kommunáiban. Erre az időszakra így emlékezett vissza:
1968-ban fedeztem fel Kaliforniát, mivel akkoriban Amerikában épp egy átalakulás zajlott. Szürreális kulturális hullám terjedt nyugatról keletre, ezért Kaliforniát jelöltem ki kutatási témámnak, mielőtt különcsége túlságosan közhellyé vált volna az ország egészében. Különösen vonzott a hippi mozgalom, amelyet két fő alapelv határozott meg: a másokkal való törődés és a kalandvágy. A hippiket bemutató képeim a jobb élet keresését ábrázolják. Vonzott az, amit igyekeztek elérni. A hippiket ellenkulturális ösztön határozta meg, amely azt hirdette, hogy „Próbáljunk meg visszatérni az alapokhoz”.
A hatvanas évek végétől számos dokumentumfilmet is forgatott, a kilencvenes évektől pedig főleg természetfotókat készített. Dennis Stock 2010 januárjában hunyt el. 

A galéria megtekintéséhez kattints a képre! 

(forrás: magnumphotos.com)

1955 tavaszán, néhány hónappal James Dean tragikus autóbalesete előtt Dennis Stock amerikai fotográfus a LIFE magazin riportereként utazott a színészikonnal egy hétre az Indiana állambeli Fairmountba. Ekkor készült ez a morbid sorozat is, amikor a 24 éves James Dean a helyi temetkezési vállalkozónál még egy koporsóba is bemászott. Dennis Stock sorozatának további fotóit ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása