Gombai Gellért képei az öt éve bezárt Budapesti Vidámparkról

2018. október 28. Mai Manó Ház

A 2013-ban megrendezett Víz és jövő pályázatunk legjobb tíz fotója közé a zsűri döntése alapján Gombai Gellért képe is bekerült. Gellért a Szellemkép Szabadiskola fotós szakán végzett 2013-ban, diplomamunkájában így írt: "Úgy érzem, hogy kétségtelen és legnagyobb hatással Lucien Hervé művei vannak rám. Az elsők között volt, ha nem az első, akinek a fotói hosszú percekig lekötötték a figyelmem. A zene ritmusa, a vers líraisága, a geometria precíz racionalitása, a filozófia világának absztrakciói… Képei az első pillanattól kezdve megtalálták a helyüket belső világomban, többet jelentenek nekem utcák, épületek mementóinál."
A Budapesti Vidámparkról már mi is mutattunk be régi képeket, de most Gellért engedélyével - amit ezúton is köszönünk - a Mai Manó Ház Blogon is megismerhetitek egy 2012-2013-ban készült sorozatát, melyet egy iskolai feladat keretében, digitális géppel fényképezett Molnár Zoltán fotóművész kurzusán.
"Az anyag egyrészt egy már nem létező és érdekes hely dokumentuma, másrészt egy autonóm riportsorozat, s mint ilyen, a valóság ábrázolását erősen áthatja a fotós szubjektuma. Felnőttként is volt valami különös vonzódásom a bezárt Budapesti Vidámparkhoz. A múlt rendszert idéző épített környezet, az elavult szórakoztató gépek, az olykor unott arcok a képeken... Az egész helyet átjárta ez a nyomasztó kettősség. Ettől lett igazán szürreális és szimbolikus tér nekem. Szimbolikus tere személyes életünk, a rendszerváltozás, kelet-közép-európai sorsunk ellentmondásosságának." - írta a fotográfus nekünk küldött levelében.
Mivel a Budapesti Vidám Park 2013. szeptember 30-án végleg bezárta kapuit, Gombai Gellért sorozata egyike azon utolsó fotódokumentumoknak, melyek fényképeken őrzik meg az utókor számára emlékét. 

A képre kattintva a Vidámparkban készült sorozatot találod. 

(forrás: szellemkeponline.hu; facebook.com)

A Mai Manó Ház és a Blog.hu idén is kiírt egy fotópályázatot, melynek témájául - Weegee kiállításunkhoz kapcsolódva - ezúttal az éjszakát választottuk. Készíts új képeket vagy ha úgy érzed vannak jó képeid a témában, töltsd fel az Indafotón elhelyezett gyűjteménybe 2018. november 22-ig és nyerd meg a fődíjat; egy Leica C-LUX fényképezőgépet! Mutasd meg nekünk, hogy neked milyen az éjszakád! A pályázati kiírást ITT találod.

Szeretnél hozzászólni? Facebook oldalunkon megteheted! 

 

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása