Magyarország világhírű fotográfusok lencséjén keresztül 3. rész (1969-1987)

2018. október 30. Mai Manó Ház

Egy-egy ország fotóművészei, fotóriporterei többnyire hű képet tudnak adni hazájuk mindennapjairól, de mindig érdekes, amikor egy másik országból érkezik egy friss szem, aki objektívén keresztül egy egészen különleges világot mutat meg az adott országból. Magyarországon a rendszerváltás előtti időszakban ez nem volt olyan egyszerű, hiszen a bürokráciával is meg kellett küzdeni azért, hogy külföldi országokból érkező fotóriporterek hiteles képet adjanak hazánkról. - írtuk új sorozatunk első részének bevezetőjében.
Ma az 1969 és 1987 között készült képekből válogattunk. Érdekesség, de úgy tűnik, hogy a hetvenes években nem sok Magnum fotós járt hazánkban, hiszen ebből az időszakból a Magnum gyűjteményében csak George Rodger néhány képe szerepel. Rodger egyike volt a világhírű Magnum Photos alapítótagjainak, akik annak érdekében, hogy minél szélesebb körben tudósíthassanak, a világot rugalmas határú földrajzi területekre osztották fel egymás között.
Bár Rodger Afrikát és a Közel-Keletet kapta 1970-ben mégis eljött Magyarországra, hogy színes felvételeket készítsen.
Guy Le Querrec 39 évesen érkezett hazánkba 1980-ban, képei a Széchenyi fürdőt, a Hazai Fésűsfonó és Szövőgyár és a Május 1. Ruhagyár munkásait, a Skála Nagyáruház vásárlóit és a május elsejei felvonulókat örökítették meg.
Leonard Freed öt évvel később látogatott Magyarországra, fotói Budapesten, Győrben a Rába gyárban, a zalaegerszegi TSZ-ben és a Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolci járásában található Köröm községben készültek.
Két évvel világhírű felvételének készítése (Tienanmen tér, Peking, Kína, 1989. június) előtt, 1987-ben utazott Budapestre Stuart Franklin, akinek nevét azóta is leginkább ennek a képnek köszönhetően ismerik, holott ezután főleg könyveket készített, és jelentős kiállításokat rendeztek nagy volumenű fotós projektjeiből. Franklin a Pető Intézetben készített egy sorozatot.  

 

(forrás: magnumphotos.com)

A Mai Manó Ház Blogon már korábban is mutattunk be a témában képeket, a világhírű fotográfusok Magyarországon készült képeit a nevükre kattintva találod: 
Robert Capa (1948)
Erich Lessing (1956)
Elliott Erwitt (1964)
Joakim Eskildsen (2000-2006)

A külföldi fotóriporterek Magyarországon készült képeiből összeállított válogatásunk első és második részét ITT és ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása