A HÉT FOTÓSA: Imogen Cunningham, Amerika egyik leghíresebb női fotográfusa

2018. november 01. Mai Manó Ház

Az idén 135 éve – 1883. április 12-én – született Imogen Cunningham fényképezéssel kapcsolatos legelső élménye Gertrude Käsebier Áldott vagy te az asszonyok között című munkájához köthető. Amikor a fotó egy reprodukciójával találkozott, az olyan mély benyomást tett rá, hogy abban a pillanatban elhatározta, hogy ő maga is fotográfus lesz. A főiskola elvégzése után 1901-ben az indiánportréiról ismert Edward S. Curtis seattle-i műtermében kezdett el dolgozni, ahol a platinanyomás fortélyait sajátította el. 1909-ben Drezdába ment, hogy elmélyítse fotótechnikai tudását, majd 1910 szeptemberében ő is nyitott egy műtermet Seattle-ben. Hatalmas botrány tört ki a városban, mikor kiállította Ádám és Éva történetének piktorialista aktváltozatát.
Ezután Kaliforniába költözött és újabb neves fényképészekkel került kapcsolatba, köztük Edward Westonnal. Így nem véletlen, hogy 1932-ben az f/64 csoport (az elnevezés a legszűkebb rekesznyílásra utal) egyik alapítótagja lett. Az 1920-as és 30-as években az egyszerű fényképészet erőteljesen geometrikus stílusa felé fordult. Női akttanulmányait, növényekről készített közelképeit és virágportréit egyre többen vetették össze Georgia O’Keeffe amerikai festő egyszerű, hullámzó formáival. Növénytanulmányai közül néhányat az 1929-es stuttgarti Film und Foto kiállítás anyagába is beválogattak. Kései munkáiban a portréfotózás területén szerzett ismereteit kamatoztatta, többek között idősekről készített képeivel.
92 évesen egy portrésorozatba kezdett, de ezt sajnos már nem tudta befejezni. Imogen Cunningham 1976-ban San Franciscóban hunyt el.

Mivel ezen a héten Imogen Cunningham Három táncos című 1929-ben készült felvételét választottátok a HÉT FOTÓJÁNAK, ezért mai bejegyzésünkben az amerikai fotográfusnő munkáiból válogattunk. A galériában a 2013-ban megrendezett madridi életműkiállításának sajtófotóit találod. 

(forrás: artblart.com; Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve. A fényképezés kultúrtörténete. Typotex kiadó, Budapest, 2011; onlyoldphotography.tumblr.com)

Cunningham az elsők között fényképezte az időseket is, a szerinte legjobban sikerült portréját egy tetovált, 83 éves, félmeztelen nőről készítette. Ezt a képet ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére
süti beállítások módosítása