120 éve született Alfred Eisenstaedt, a világ egyik leghíresebb fotográfusa

2018. december 06. Mai Manó Ház

1898. december 6-án született Dirschauban - a mai Lengyelország területén - Alfred Eisenstaedt, világhírű fotóriporter. Első fényképezőgépe egy Kodak volt, amit teljesen rendszertelenül, minden különösebb cél nélkül használt. 18 évesen behívták katonai szolgálatra a német hadseregbe, ahol súlyosan megsérült, így leszerelték. Mivel a családja tönkrement, ezért kisebb-nagyobb sikerrel egy ideig utazó ügynökként próbált meg érvényesülni. A festői fényképezésről először egy barátja mesélt neki, akinek segítségével megismerte a képkészítés technikai hátterét is. Nem sokkal később egy művészi fotóját megvásárolta a Berliner Tageblatt szerkesztője, aki rengeteg ellesett, riportszerű képet mutatott Eisenstaedtnak miközben azt javasolta, hogy próbálkozzon inkább ezzel a stílussal. E beszélgetés (és a látottak) hatására vett egy Leica 35mm-es fényképezőgépet, majd 1929. december 3-án hivatásos fényképész lett. Egy héttel később már Stockholmból a Nobel-díj átadásról tudósított. A harmincas években az AP számára készített felvételeket, majd 1935 decemberében az Egyesült Államokba költözött, ahol meglepve tapasztalta, hogy a riportfényképezés terén elért sikereiért milyen sokra becsülik. Eisenstaedt egyike volt az első fényképészeknek, akik a 25 milliós olvasótáborral rendelkező LIFE magazin fotóriportereinek táborát erősítették és pályafutása alatt több mint 90 fotója került az újság címlapjára. 

A fotókra kattintva Eisenstaedt világhírű sorozatainak további képeit találod. 

A múlt századi Párizsban készült összes fotó közül talán az egyik legnépszerűbb Alfred Eisenstaedt emlékezetes felvétele, melyen egy párizsi szabadtéri előadás csúcspontján izguló gyerekek láthatók. Az 55 éve készült képre kattintva Kép-kockák rovatunkban Eisenstaedt alábbi fotóját is tartalmazó filmtekercs ritkán látható képkockáit is megtekintheted.

001.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Gyerekek a bábszínházban, Montsouris Park, Tuileries, Párizs, 1963
© Time & Life Pictures/Getty Images

A LIFE magazin 1938-ban borzasztó fotótanulmánnyal szembesítette az olvasóit. Alfred Eisenstaedt a Long Island-i Pilgrim State Hospital (állami kórház) kertjében készült fotói még ma is figyelemreméltóak abból a szempontból, ahogyan az objektív tudósítást a szinte kézzelfogható együttérzéssel ötvözik. 

inside-a-psychiatric-hospital-18_1.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Pilgrim State Hospital, Brentwood, NY, 1938
© Time & Life Pictures/Getty Images

1943 áprilisában Eisenstaedt a háborúba induló, szerelmespáruktól/feleségüktől búcsúzkodó katonákat fényképezte titokban. Az ikonikus sorozathoz Rolleiflex gépet használt, mivel azt nem kell szemmagasságban tartani, így a szerelmespárok sem vették észre őt munka közben. A legendás sorozat először a Life magazin 1944. február 14-i számában jelent meg. 

eisenstaedt010.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Búcsúzó szerelmespárok, Pennsylvania Station, New York, 1943. április
© Alfred Eisenstaedt—The LIFE Picture Collection/Getty Images

A képre kattintva Eisenstaedt New Yorkban készült sorozatának további képeit láthatod, melyek a LIFE Magazine 1936. december 28-i számában jelentek meg. 

eisenstaedt1936.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Scene at the School of American Ballet, New York, 1936
© Alfred Eisenstaedt—Time & Life Pictures/Getty Images

Eisenstaedt 1961-ben a LIFE magazin felkérésére készített egy fotósorozatot a Mikulásképzőről. Az Albionban (NY, USA) található iskolát Charles Howard alapította 1937-ben. A hatvanas években az ötnapos kurzus 75 dollárba került. 

eisenstaedt_001SC.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Santa Claus School, 1961
© Time & Life Pictures/Getty Images

A LIFE magazin nagy fotósa, Margaret Bourke-White 1952-ben Tokióban fedezte fel először, hogy a fizikailag megerőltető fotóriporteri pálya közepén a bal lábában érzett tompa fájdalom egyre komolyabbá válik. Egy étkezéstől felállva, legalábbis néhány lépés erejéig alig tudott járni. Hét évvel később egy rendkívüli LIFE sztoriban elmesélte, hogy — több év során kapott téves diagnózis után — kiderült, hogy rövid botladozása a Parkinson-betegség kezdetének tünete volt, amely ellen minden rendelkezésére álló eszközzel, két évtizeden át 67 éves korában bekövetkezett haláláig küzdött. A LIFE-nál dolgozó fotóskollégája, Alfred Eisenstaedt néhány itt látható felvételeivel illusztrált sztori a világhírű fotográfusnő személyes gondolatait is tartalmazta. 

eisenstaedtmbw004.jpgFotó: Alfred Eisenstaedt: Egy nővér segíti a fotográfusnőt a terápiás kezelés alatt, 1959
© The LIFE Picture Collection/Getty Images

(forrás: time.com; index.hu)

Alfred Eisenstaedt leghíresebb fotóját ITT találod.

Ajánlott bejegyzések:

Ugrás a lap tetejére